26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Aşırı terlemeden kurtulmak mümkün

Aşırı terlemeden kurtulmak mümkün

Haberton - Haberton
5 Temmuz 2022
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Aşırı terlemeden kurtulmak mümkün

Aşırı terlemeden kurtulmak mümkün

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Aşırı terleme şikayeti toplumda sık görülen özel hayatı, sosyal ilişkileri ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen, kişinin özgüvenini azaltan önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor.

Aşırı terlemenin deri bariyerinin bozulmasıyla bakteri, mantar enfeksiyonları ve deri tahrişlerine de neden olabildiğini dile getiren Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Oskay, aşırı terlemede botoks tedavisine ilişkin detaylı bilgiler verdi.

Terleme, aşırı sıcak havalarda, stres, endişe, utanma, korku ve fiziksel egzersiz gibi durumlarda vücut ısısının artması sonucunda ortaya çıkan oldukça normal bir durum ve vücudumuzun sağlıklı çalıştığının doğal bir göstergesi… Fakat ter bezlerinin normalden fazla çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı terleme, bireylerin ruhsal durumunu kötü yönde etkiliyor, sosyal hayatını engelliyor, kıyafet seçimini belirliyor veya okul/iş verimini düşürüyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

TEDAVİYE BAŞLAMADAN ÖNCE NEDENİ ARAŞTIRILMALI 

Aşırı terlemenin her yaş ve cinsiyette görülebileceğini, tedaviye başlamadan önce ise bu duruma neden olabilecek durumların araştırılması gerektiğini söyleyen Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Oskay, “Terlemenin bir hastalık nedeniyle oluşmadığının ortaya konması gerekiyor. Aşırı terlemenin altında yatan herhangi bir neden saptanmadığında sebebi bilinmeyen primer (idiyopatik) olarak adlandırılıyor. 

Primer hiperhidroz, ter bezlerinin normalden 4-5 kat daha aktif olmasından kaynaklanıyor. Hastalık ergenlik döneminde ortaya çıkıyor. Çoğunlukla bölgesel olarak koltukaltı, avuç içi veya ayak tabanlarında simetrik olarak gözleniyor. Her mevsimde görülen ve hayat boyu devam eden bu tip hiperhidroz için psikolojik sebepler ve duygusal stres gibi durumlar tetikleyici olabiliyor” dedi.

Aşırı terlemeden kurtulmak mümkün

AŞIRI KAHVE TÜKETİMİ TERLEMEYİ ARTIRIYOR

Sekonder hiperhidrozda ise aşırı terlemenin başka bir tıbbi rahatsızlık nedeni ile oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Tuba Oskay, “Bu tip hiperhidroz genellikle tüm vücudu etkiliyor. Sekonder terlemenin en sık nedeni ateşli hastalıklardır. Lenfoma, bazı bakteriyel ve paraziter hastalıklar özellikle gece terlemesine neden olabilir. Tiroid bezinin aşırı çalışması, büyüme hormonu ve adrenal hormonların yüksek olması, diyabet ve hipoglisemi, ürik asit yüksekliği gibi metabolik hastalıklar terlemeye neden olabilir.

Menopoz ve andropoz gibi hormonal değişimlerde terleme artar. İnsülin, cinsel istek artırıcı ilaçlar, kortizon içerikli ilaçlar ve asetilsalisilik asit etken maddeli ilaçların kullanımı da terleme nedeni olabilir. Alkol kullanımı, baharatlı besin tüketimi, fiziksel egzersiz, aşırı kahve tüketimi gibi alışkanlıklar da gün içinde terlemeye neden olur. Bu nedenle sekonder aşırı terlemede tedavinin öncelikle altta yatan hastalığa yönelik olması gerekir” diye konuştu.

TERLEMEYİ ÖNLEYİCİ SPREYLERE DİKKAT!

Aşırı terleme şikayeti olan kişilerin, bu durumdan kurtulmak için terleme önleyici spreylere başvurabildiklerini, ancak bu ürünlerin ağır metal içerikleri nedeni ile kansere neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Tuba Oskay, hiperhidros tedavisine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Vücudun her bölgesine uygulanabilen botoks uygulaması, son yıllarda aşırı terleme tedavisinde güvenilir, hayatı kolaylaştıran, ameliyatsız, pratik bir yöntem olduğu için sıklıkla tercih ediliyor.

Bu uygulama, terleyen bölgedeki sinir iletimini geçici bir süre durduruyor, ter bezlerinin çalışmasını blokluyor ve ter yapımını engelliyor. Bu işlemde ter bezlerine kalıcı zarar verilmiyor. Uygulamanın etkisi geçtiğinde ter bezleri eskisi gibi ter üretmeye devam ediyor” ifadelerinde bulundu.

BOTOKS TEDAVİSİ 10 DAKİKA SÜRÜYOR

Aşırı terleme için uygulanan botoks tedavisinin yaklaşık 10 dakikalık bir işlem olduğunu belirten Doç. Dr. Tuba Oskay, “Tedavinin olumlu etkileri genellikle 3-7 gün sonra görülüyor ve ortalama 6-9 ay süreyle bu bölgede terleme önleniyor. Bu süre bitiminde terleme tekrar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Etki azalıp aşırı terleme sorunu tekrarladığında yeniden uygulama yapılabiliyor. İşlem sonrası kişiler çok kolay iş hayatına ve sosyal yaşamına dönebiliyor” dedi.

Aşırı terleme şikayeti toplumda sık görülen özel hayatı, sosyal ilişkileri ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen, kişinin özgüvenini azaltan önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor.

BOTOKS TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANMAZ?

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Oskay, botoks tedavisinin uygulanmayacağı kişileri şöyle belirtti; “Gebeler, emziren kadınlar, kas-sinir kavşağı hastalığı veya kanama problemleri olanlar ile 18 yaşından küçüklere botoks uygulanmıyor. Ayrıca botoks yapılması planlanan bölgede deri hastalığı olan kişilerde, iyileşme sağlanmadan botoks uygulaması yapılmamasına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Aşırı terleme tedavisinde genellikle koltukaltı, avuç içi, ayak tabanlarına botoks yapılıyor.”

BOTOKS DENEYİMLİ HEKİMLER TARAFINDAN UYGULANMALIDIR

Botoks uygulaması deneyimli bir hekim tarafından yapıldığı takdirde hafif bir ağrı hissi dışında rahatsız edici bir etkiye sahip olmadığını dile getiren Doç. Dr. Tuba Oskay, “İşlemin en önemli komplikasyonu avuç içi ve ayak tabanlarında, doğru olmayan derin uygulamalarla kaslarda zayıflamaya neden olabilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yüzde terleme tedavisinde çok dikkatli ve titiz çalışmak gerekiyor. İlacın dozu ve derinliği iyi ayarlanmalıdır. Yüzde bolca mimik kası olduğu için yanlış uygulamalar yüzde asimetriye yol açıyor.

Toplumdaki yaygın inanışın aksine terleme botoksu sonrası vücudun başka bölgesinde aşırı terleme artışı gözlenmiyor, genel beden sağlığını bozmuyor ve vücutta herhangi bir rahatsızlık oluşturmuyor. Etki sadece lokal olarak uygulanan bölgede terlemeyi geçici olarak durduruyor. Yaşam kalitesi bozulmuş hastalarda, botoks tedavisi doğru doz ve doğru teknik ile uygulandığında yüz güldürücü etkili sonuçlar alınıyor. Bu nedenle kesinlikle deneyimli hekimler tarafından uygulanması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Gelecek Partisi’nden Sarıyer’de toplu sünnet düğünü

Sonraki Haber

Türkiye-İtalya arasında 9 işbirliği anlaşması

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak
Sağlık Haberleri

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak

25 Ağustos 2026
Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı
Sağlık Haberleri

Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı

25 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Sünnet öncesi çocuklar mutlaka muayene edilmeli

25 Ağustos 2026
SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor
Sağlık Haberleri

SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor

25 Ağustos 2026
Fil hastası Kazım'ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor
Sağlık Haberleri

Fil hastası Kazım’ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor

25 Ağustos 2026
2 yaşındaki Aras’ın soluk borusundaki darlık balon ve lazerle açıldı
Sağlık Haberleri

Minik Aras’ın nefes borusundaki darlığa lazerli müdahale

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Türkiye-İtalya arasında 9 işbirliği anlaşması

Türkiye-İtalya arasında 9 işbirliği anlaşması

En Güncel Haberler

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı
Yerel Haberler

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

- Haberton
26 Ağustos 2026

Sakarya’nın Hendek ilçesinde seyir halindeki asit yüklü kamyonda meydana gelen sızıntı nedeniyle D-100 kara yolunun yan yolu geçici olarak trafiğe...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton