Perinatolog ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, “Aşı olan hamilelerden bebeklere antikor geçiyor” dedi.
Koronavirüse yakalanan gebeler, gebe olmayanlara göre yüzde 70 daha fazla ölüm riski taşıyor
Coronavirüs aşısı olan annelerin bebeklerinde de antikor tespit edilmekte
Aşı olan annelerin bebekleri şanslı, Göbek kordonundan bebeğe de antikor geçiyor. Ancak aşı olmayan anne korona olduysa eğer anne karnındaki bebeğe de koronavirüs bulaşabiliyor.
Koronavirüse yakalanan gebeler, olmayanlara göre çok daha fazla ölüm riski taşıyor. Hal böyle olunca gebeler salgınla mücadelede riskli grupta bulunuyor. Gebelerin aşı olması konusu hala bazı kesimler tarafından tartışılırken, uzmanlar virüse yakalanan gebelerin, virüse yakalanan gebe olmayan kadınlara oranla ölüm riskinin Yüzde 70 oranında arttığını belirtiyor. Yapılan araştırmalar gebe olan kadınların virüse yakalandıktan sonra erken doğum ihtimalinin 3 kat arttığını gösterirken, yoğun bakıma alınan her 3 gebeden birinin durumunun ağırlaşarak solunum cihazına bağlandığı belirtiliyor. Öte yandan yapılan araştırmalar aşı olan bir gebenin bebeğine de antikor geçişi sağlandığını gösteriyor.
Perinatolog ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, özellikle gebe kadınların virüse karşı dirençlerinin azaldığını belirterek, gebelerin aşı yaptırmalarının kendilerinin ölümcüllük oranını azaltacağını ve bu nedenle aşının yararlı göründüğünü söyledi. Prof. Dr. Kumru, aşı yaptıranlarda çok düşük bir yüzdeyle (milyonda 39 sıklıkta) pıhtılaşma gibi çeşitli olumsuz durumların görüldüğünü ifade etti. Ancak virüse yakalandıktan sonraki muhtemel ölüm riskinin çok yüksek bir durum olduğunu bu nedenle pıhtılaşma korkusu nedeniyle aşı yaptırmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini belirtti. “Virüs pıhtılaşmadan çok daha ölümcül sonuçlar doğurmakta” dedi.
Virüs Anneden Bebeğe Geçiyor
Özellikle delta varyantıyla beraber anne adaylarının hastaneye ve yoğun bakım ünitesine yatış oranları büyük ölçüde artarken yoğun bakım ünitesine yatanların önemli bir kısmı da hayatlarını kaybediyor. Henüz aşı yaptırmayan ve aşı yaptırmaya karşı olan anne adaylarını ağır etkileyen koronavirüs varyantlarının, anneye ve anne karnındaki bebeğe etkilerinin neler olduğunu değerlendiren Perinatolog, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, koronavirüsün ilk çıktığı dönemlerde anneden bebeğe geçmeyen bir virüs türü olarak bilindiğini ancak şimdi plasenta veya kan yoluyla bebeğe koronavirüs geçebildiğinin tespit edildiğini belirtti. Salgın hastalığın uzun vadede göstereceği olumsuz durumlar henüz net olarak ortaya çıkmasa da, anne karnında kovid ile tanışan bir bebekte de bu durumların uzun dönemde görülmesi muhtemel hale geliyor.
Koronavirüse Yakalanan Gebeler, Gebe Olmayanlara Göre Yüzde 70 Daha Fazla Ölüm Riski Taşıyor
Gebeler, başta koronavirüs olmak üzere birçok enfeksiyonu, immün sistemlerinin baskılanmış olması nedeniyle daha ağır geçiriyor. Özellikle koronavirüsle beraber gebelerde yoğun bakımda yatış ve ölüm oranlarında artışlar oluyor. Ayrıca koronavirüse yakalanan gebeler, olmayanlara göre yüzde 70 daha fazla ölüm riski taşıyor. Bu sebeple Covid-19 aşısı gebeler için daha önemli bir hale geliyor.
Gebeler Mutlaka Aşı Olmalı
Gebelerin aşıdan korkmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Selahattin Kumru, aşının pıhtılaşmaya yol açtığı konusunda çok sayıda endişe yaşandığını belirterek, “Koronavirüse yakalanan bir gebenin hayatını kaybetme ihtimali ile aşıya bağlı pıhtılaşma ihtimali kıyaslanamayacak kadar düşük. Bu yüzden aşının faydası, riskinden daha fazla olarak görülüyor şu an. Aşı şu an tavsiye ediliyor” dedi.
Aşı Olan Anneden Karnındaki Bebeğine Antikor Geçiyor
Prof. Dr. Selahattin Kumru, Covid-19 aşısı olan gebelerde, bebeklerin göbek kordonlarından alınan kanlarında koronavirüse karşı bir antikor oluştuğunu belirterek, “Araştırmalara göre aşı olan bir annenin sütünde de antikorların oluştuğu gözüküyor. Bu durumda potansiyel olarak bebeği, koronavirüse karşı koruyacağını düşünmek mantıklı olur” şeklinde konuştu.
Hamileliğin 3. Ayından Sonra Aşı Yapılabilir
Prof. Dr. Selahattin Kumru, gebelerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisinin ateş olduğunu söyledi. Aşıya bağlı ateş olursa gebeliğin ilk 3 ayında bebekte bazı beyin omurilik sistemi sorunlarını artırdığını belirterek, “Başta Sağlık Bakanlığı otoriteleri olmak üzere, hem Dünya Sağlık Örgütü otoriterleri hem de Kadın Doğum Perinatoloji ve Enfeksiyonları Dernekleri, koronavirüse karşı gebelerin aşılanmasını öneriyor. Özellikle önermelerinin nedeni ise koronavirüsün, gebelerde daha ölümcül seyretmesi ve daha çok yoğun bakıma gitmeleri. Bu yüzden bizler de anne adaylarımıza, kendileri ve doğacakları çocukları için ilk 3 aydan sonra Covid-19 aşısı olmaları önerilmekte” dedi.