15 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Araştırma ve geliştirme harcamaları masraf olarak görülmemeli

Araştırma ve geliştirme harcamaları masraf olarak görülmemeli

Haberton - Haberton
10 Nisan 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
‘Araştırma ve geliştirme harcamaları masraf olarak görülmemeli’

‘Araştırma ve geliştirme harcamaları masraf olarak görülmemeli’

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nin üçüncü panelinde konuşan Alarko Şirketler Topluluğu Ceo’su Ümit Nuri Yıldız, “Türkiye’de sanayicilerin yapamadığı şey, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yeterince kaynak ayıramamak. Ar-Ge ideallerini masraf olarak görmemek, ileriye doğru bir yatırım olarak görmek gerekiyor” dedi.

2012 yılından bu yana Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (Uez 2026), bu yıl 15’inci kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırlıyor.

Bu yıl ‘Büyük Dönüşüm: Dayanıklı ve Sürdürülebilir Bir Küresel Sisteme Geçişin Pusulası’ temasıyla düzenlenen zirvenin ana sponsorluğunu Tera Finans Grubu üstleniyor.

Zirvenin üçüncü paneli, ‘Liderlerin Gelecek Vizyonu’ başlığıyla düzenlendi. Capital Dergisi Yazı İşleri Müdürü Şeyma Öncel Bayıksel’in moderatörlüğünü yaptığı panelin sponsoru Eksim Holding oldu.

Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Yıldız, pandemi ile birlikte bir kırılma yaşandığını hatırlatarak, kısa süre sonra tedarik sürecinin düzeldiğini ve yaşanılanların unutulduğunu belirtti. Yıldız, şöyle konuştu:

“Savaşla birlikte tekrar gündeme geldi. Enerjiye, hammaddeye ulaşım önemli bir konu. Endüstriler hep ithalata dayalı. Kırılmayı nasıl yönetiriz sorusunun cevabı üretmektir. Üretim gayretinde olmaktır. Enerji ve hammaddenin olduğu yerde de üretmektir. Türkiye, orman zengini bir ülke değil. O bölgelerde üretim yaptık. Bu operasyonları yapmak için liman ve taşımacılık gerekiyordu. Daha sonra enerjiye odaklandık. Gübre üretimine de geçtik. Çelik sektörüne de girdik. Buradaki satış stratejimiz, Amerika’dan gelen gemileri geri gönderirken kullanmaktı. Sürdürülebilir olmanın yöntemlerini kendimizce bulduk.”

Küresel Tedarik Zinciri Farklı Alanlara Evrildi

Kibar Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Kayabaşı, sanayideki dönüşüm hakkında şu ifadeleri kullandı:

“İnsan faktörü çok önemli ve çok büyük bir dönüşüm yaşadı. Son dönemde sanayideki dönüşümü tek başlık altında anlatmak da mümkün değil. Dijitalleşme ve yapay zekâ gibi gelişmeler de yaşanıyor. Enerji alanındaki dönüşüm artık çevresel bir dönüşüm değil, rekabetin yaşandığı bir nokta hâline gelmiş durumda. Tüm dünya biliyor ki, sınırlı kaynaklar varken sınırsız tüketim olursa felaket gerçekleşir. Rekabet sadece kapasite ve maliyet yönünden değil. Küresel tedarik zinciri farklı alanlara evrildi. Bu dönüşüm Türkiye için de önemli fırsatlar doğuruyor. Tüm bu gelişmeler ışığında rekabet kuralları da değişiyor. Karbon yönetimi, enerji yönetimi, dijitalleşme ve tedarik oldukça önemli. Daha akıllı ve sürdürülebilir üretim öne çıktı. Biz de Kibar Holding olarak bu doğrultuda hareket ediyoruz. Sanayideki dönüşüm riskler kadar fırsatlar da barındırıyor. Hızı ve sürdürülebilirliği merkezine alan şirketler ayrışacaktır.”

Belirsizlikler Artıyor, Dayanıklı Olmak Gerekiyor

‘Oyunun kuralları değişiyor diyoruz ama oyun var mı emin değilim’ diyen Borusan Grup Ceo’su Özgür Günaydın, şöyle konuştu:

“Olan şey belirsizlik. Çok değişkenliğin olduğu, her gün farklı şeylerin yaşandığı bir dünyadayız. Dayanıklı kalmak gerekiyor. Disiplin, odaklanma; aceleci değil ama hızlı olma önemli.

Global ekonominin belirlediği kurallar çerçevesinde hepimiz pozisyon aldık ama artık bunlar değişiyor. Farklı sektörlerde olmanın avantajıyla birlikte elde ettiğimiz kaynağı geleceğin işlerine yatırıyoruz. Aynı zamanda yeni fırsatlar arıyoruz. Bunu da teknoloji ile birleştirmek lazım.

Yapay zekâ çağındayız. Çevik olmak, hızlı reaksiyon vermek, dayanıklı olmak ve problemi yerinde çözmek önemli. Biz daha iyi bir geleceğe inanıyoruz. Bütün paydaşlarımızla değer üretmek üzere çabalayacağız.

Sürdürülebilirlik Birinci Öncelik Hâline Geldi

Alarko Şirketler Topluluğu Ceo’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Nuri Yıldız, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“90’lı yıllardan 2000’li yıllara kadar kârlılık birinci öncelikti. 2020’den sonra sürdürülebilirlik birinci öncelik hâline geldi. Bunun esas sebebi; krizler ve pandeminin bize şunları göstermesi. Her kriz fırsattır. Yaşayabiliyorsanız krizlerden faydalanabiliyorsunuz. Bunun en büyük destekçisi, finansal kaynak sağlamaktır. Türkiye’de sanayicilerin yapamadığı şey, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yeterince kaynak ayıramamak. Sınırlı bir kaynağı yöneterek şirketi yönetmek zorundasınız. Ar-Ge ideallerini masraf olarak görmemek, ileriye doğru bir yatırım olarak görmek gerekiyor. Şirketlerin, hatta ülkelerin önündeki en büyük engel enerji arz güvenliğidir. Enerji depolamanın büyük önem kazandığı bir dönemdeyiz. Biz de bu noktada yatırımlar hedefliyoruz. Eski, büyük gövdeli yolcu uçaklarını düşük maliyetli kargo uçaklarına çevireceğiz. Günümüz dünyasında sermaye sadece büyüme ve kârlılık peşinde değil. Sermaye; büyümenin, sürdürülebilirliğin ve saygınlığın peşinde.”

Jeopolitik Riskler Kalıcı Hale Geldi

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün yaşananları değişim değil, bir reset olarak görüyorum. Teknoloji, ticaret ve jeopolitik oyunu değiştiriyor. Doğru oyunda mısınız; bu açıdan bakmak gerekiyor.Bunlar da yeni bir rekabet zemini oluşturuyor, biz de bunu iyi okumalıyız. Eskiden biz rekabeti daha çok ölçek, ucuz üretim ve hız üzerinden tanımlıyorduk. Artık rekabet bir verim meselesi değil; daha fazla konumlanma üzerine yoğunlaşıyor. Teknoloji açısından hangi teknolojiyi kullandığınız değil, hangi sistem içinde yer aldığınız önemli. Jeopolitik riskler kalıcı hale geldi. O yüzden ben bugünkü dalgalanmayı geçici olarak tanımlamıyorum. Böyle dönemlerde fark yaratanlar, sadece izleyenler olmuyor. Belirsizlik içinde karar verebilenler, üretim bilgisi ile öne çıkanlar olacak. Sadece veriye sahip olmak yetmiyor; doğru karar verebilmek ön plana çıkıyor. Jeopolitik dalgalanmalardan tedarik zincirinin kırılmasına kadar, dayanıklılığın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.”

Etiketler: EkonomiOrmanTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ankara Valiliği’nden zirai don uyarısı

Sonraki Haber

Türk Kızılay’dan, İran’a 4 TIR insani yardım

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu
İş Dünyası

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

15 Temmuz 2026
Limak’a Great Place to Work sertifikası
İş Dünyası

Limak’a Great Place to Work sertifikası

15 Temmuz 2026
Trakya’da 2 yıl aradan sonra buğday üreticisinin yüzü güldü
İş Dünyası

Trakya’da 2 yıl aradan sonra buğday üreticisinin yüzü güldü

15 Temmuz 2026
Batman ekonomisine 1 milyar TL’nin üzerinde katkı sağlayan mercimek hasadı tamamlandı
İş Dünyası

Batman ekonomisine 1 milyar TL’nin üzerinde katkı sağlayan mercimek hasadı tamamlandı

15 Temmuz 2026
Hızla büyüyen padel sektöründe marka tescili stratejik önem kazanıyor
İş Dünyası

Hızla büyüyen padel sektöründe marka tescili stratejik önem kazanıyor

15 Temmuz 2026
Dünyanın en büyük panel radyatör tesisinden 50’den fazla ülkeye ihracat
İş Dünyası

Dünyanın en büyük panel radyatör tesisinden 50’den fazla ülkeye ihracat

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Türk Kızılay'dan, İran'a 4 TIR insani yardım

Türk Kızılay'dan, İran'a 4 TIR insani yardım

En Güncel Haberler

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"
Öne Çıkan

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?
Yazarlar

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
Sisifos çok mutlu !
Yazarlar

Sisifos çok mutlu!

15 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

15 Temmuz şehidi Şirin Diril, mezarı başında anıldı

15 Temmuz 2026
Yaşam

Şehit polis memuru oğlunun mezar taşını öpüp, dua etti

15 Temmuz 2026
Yaşam

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Yaşam

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

- Haberton
15 Temmuz 2026

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi....

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton