Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ilk 4 maddesi nedir? Anayasa’nın 4. maddesi neden tartışılıyor?
Anayasa’nın ilk üç maddesi devletin şekli, cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti gibi konuları içeriyor. Dördüncü madde ise bu ilk üç maddedeki hükümlerin değiştirilemeyeceği yönünde.
Anayasanın ilk 3 maddesi değiştirilirse ne olur?
MADDE 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
TBMM 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak. TBMM’de siyasetin gündemi “yeni anayasa” paketi. Anayasanın ilk 4 maddesi için siyasi parti sözcüleri açıklama yapıyor.
Parti sözcülerinin yaptığı açıklamalar şu şekilde;
İlk üç maddenin ‘değiştirilmezlik ilkesi’ korunmalı
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, yeni anayasa tartışmasına ilişkin, “İlk üç maddenin ve ilk üç maddeye ilişkin ‘değiştirilmezlik ilkesi’nin korunması gerekir. Ayrıca değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatidir, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir, bu maddeten mümkün de olmaz” dedi.
Savcıların resen soruşturma yürütmesi lazım
Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili süren tartışmaları değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, HÜDAPAR Genel Başkanı, ‘Anayasa’nın 4’üncü maddesine muhalifiz, kaldırılmasını istiyoruz. Ahmaklara anlatır gibi de anlatıyoruz’ diyor. MHP, CHP’ye laf atmaya çalışmak yerine ortağına laf etsin, ortağıyla birlikte yaptığı iktidar yolculuğuna laf etsin. Bu, 3 maddeden hangisi seni rahatsız ediyor HÜDAPAR’a sözümüz yok, onlara bir şey söylemeyi bile gerekli görmüyoruz. MHP’den bir tek laf duyabiliyor musunuz Milletvekili yemin metni, milletvekillerini bağlıyor. Kendisi hakkında çok sayıda suç duyurusu da bulunuldu ancak Anayasa’ya açıkça aykırı, onu ihlal eden açıklamaları nedeniyle savcıların aslında kişi hakkında resen soruşturma ve kovuşturma yürütmeleri lazım. Saçma nedenlerle muhalif milletvekillerinin üzerinde, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik süreçleri demokrasinin kılıcı gibi sallayacağınıza, Anayasa’yı açıkça ihlal eden ortağınıza laf etmeye cesaret edin ve bu memleketin bir yürekli savcısı çıksın, ‘Bu, açıkça anayasayı ihlal ediyor ve milletvekili dokunulmazlığını kaldırılması için süreci başlatıyorum’ diyerek bir yazı yazsın dedi.
Anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili tartışmalar boştur
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Özdemir, “Ülkemizin darbe döneminden kalma ve tabir caizse yamalıklı bohçaya dönmüş 1982 anayasası yerine, sivil, kapsayıcı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyumlu, aziz milletimizin ve 21’inci yüzyıl ülkülerimizin ihtiyacını karşılayacak yeni bir anayasa yapımına ihtiyaç duyduğu açıktır. Bu noktada anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili başlatılmak istenen tartışmalar ise boş ve beyhudedir. MHP’nin bu konudaki duruş, irade ve kararlılığı berrak, sarih ve katidir. Buna rağmen, anayasal düzeni bozmak üzere darbe girişiminde bulunan FETÖ ile kol kola giren, Türkiye’yi parçalamak maksadıyla etnik temelli bölücü faaliyet yürüten terör örgütü ve siyasi uzantıları ile ortaklık ve pazarlık masaları kuran, hatta bizzat PKK’ya müzahir bir televizyon kanalında anayasanın ilk 4 maddesini değiştirecekleri iddiasında bulunan CHP ile onun yandaşı konumunda olan ilkesiz ve tutarsız sol basının konuyla ilgili MHP’yi tartışmaya açma çabası trajikomiktir” ifadelerini kullandı.
Anayasanın ilk 4 maddesinin tartışılmasına olumlu yaklaşmıyoruz
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, “Yeniden Refah Partisi, anayasanın bir, iki, üç ve dördüncü maddelerinin tartışmaya açılmasına olumlu yaklaşmamaktadır. Türkiye’de anayasa değişimini herhangi bir partiye göre yapmak mümkün değildir. Türkiye’nin herhangi bir kesimine göre yapmak da mümkün değildir. Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir. Anayasanın, toplumun heyecan ve hissiyatını yansıtan ve herkesi bir arada tutan maddeleri içermesi gerekmektedir. Anayasa TBMM’de yapılacak olsa, TBMM’de oylandıktan sonra referanduma da taşınacak olsa toplumun genelinin görüşlerini yansıtmak mecburiyetindedir. Elbette ki hiçbir beşerî metin, kutsal değildir. Hiçbir beşerî metin kusursuz da değildir, eksiksiz de değildir. Yüz maddenin doksan dokuzuna katılır, birinden rahatsızlık duyabilirsiniz. Bu herkes için geçerlidir. Türkiye’nin başkentini, resmi dilini, milletin temel değerlerini, devlet şeklimizin Cumhuriyet olduğunu tartışmanın hiç kimseye, hiçbirimize bir faydası yoktur. Dördüncü maddeyi ortadan kaldırmak, diğer üç maddeyi tartışmaya açmak anlamına gelecektir. Türkiye’nin bugün ihtiyacı bu değildir. Türkiye’nin bugün için ihtiyacı anayasa tartışmalarına girmek de değildir.”