Anadolu Bilişim Dijital Buluşmaları programı PttAVM.com ve Papara.com ana sponsorluğunda Youtube’dan canlı yayın olarak gerçekleştirildi.
PttAVM.com ve Papara.com’un düzenlediği Anadolu Bilişim Buluşmaları programına katılan PttAVM.com CEO’su Hakan Çevikoğlu “e-devlet, e-ticaret ve ödeme” konularında önemli bilgiler verdi.
E-TİCARETİN YÜKSELİŞİ DİKKAT ÇEKİCİ
PttAVM.com CEO’su Hakan Çevikoğlu “e-ticaret ve e-ihracatın gelişmesi adına sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi ve aynı gemide yol aldığımızın farkındalığına sahip olması oldukça kıymetli. Özellikle e-ihracatta ülke potansiyelimizin farkına vararak bu konuda atılacak ortak adımların getirisinin çok daha yüksek olacağına eminim. Son dönemde e-ticaretin yurt içi ve yurt dışı hacimlerinde yaşanan büyük yükseliş oldukça dikkat çekici, pandemi süreci ile birlikte ülke ekonomimizin kalkınması ve ticaretin güçlenmesi için gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonları çok değerli buluyorum” dedi.
PAKETLENEN HER 4 ÜRÜNDEN 1 TANESİ BAŞKA ÜLKEYE GİDİYOR
Çevikoğlu, “Son dönemde global e-ticaret pazarı 4 trilyon dolara yaklaştı bunun % 25’i yani paketlenen her 4 üründen 1 tanesinin başka bir ülkeye gönderiliyor olduğu gerçeğini de unutmamalıyız. Bu gerçekten ülkemiz için çok büyük bir fırsat. Bu pazarların büyük kısmında da ABD ve Çin menşeli ticaret firmaları bu pazarları ellerinde tutuyorlar. Bu hakimiyeti de nasıl aşabiliriz bunları sorgulamamız bir akıl birliği yapmamız gerekiyor.
TÜRKİYE’NİN E-TİCARET VE E-İHRACATTAKİ GELECEĞİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİREBİLİRİZ
Covid- 19 sürecinde global lojistik ağı büyük bir risk testinden geçmiş ve dönüşüm geçirmesi gerektiği de netlik kazanmıştır. Böylece bölgesel e-ihracat platformlarının operasyonları ve lojistiği daha ön plana çıkmıştır. Bu süreçte yapılacak ortak çalışmalarla Türkiye’nin e-ticaret ve e-ihracattaki geleceğini yeniden şekillendirebiliriz. Özellikle hem pandemi hem hızlı büyüme hem de yeni iş modelleriyle ortaya çıkan lojistik alt yapı ve servis ihtiyaçlarını dikkate alarak e-ticaret ve e-ihracat lojistiğini hem ülkemiz hem de bölgemiz için çok önemli bir fırsat olarak değerlendirelim.
Bu kapsamda şehir lojistiği ve alt yapısını tesis etmek Sorting Center’lar kurmak hız ve maliyet optimizasyon yazılımları geliştirmek, e-ihracatta hibrit dağıtım için pek çok global partner ile entegre olabilmek yurt dışında doğrudan fullfillment ve kapıya teslim hizmetlerini yapabilmek e-ticaret ve e-ihracat büyümesinde kilit rol oynamaktadır.
Yurt içi faaliyetlerine de göz gezdirdiğimizde ise rakamlar oldukça memnun edici, Ticaret Bakanlığı’mızın 2020 Ağustos ayında açıkladığı verilere göre 2020’nin ilk 6 ayında e-ticaret hacmi % 64 artarak 100 milyar liraya yaklaştı. Toplam e-ticaretin 58 milyar lirası kartlı ödemelerle 30 milyar lirası da havale EFT yoluyla 3,4 milyar lirası da kapıda ödeme yöntemi ile gerçekleşti.
Alışverişlerde ortalama sepet tutarları 107 lira oldu, Ankara, İstanbul ve İzmir online alışverişlerde her zamanki gibi liste başı durumda. Pandemi süreci ile birlikte e-ticaretin kazandığı ivme 2021 yılında artarak devam edecektir. Bu yıl e-ticaretin %50’lik bir büyüme yakalayacağını öngörüyoruz. Ayrıca e-ticaret sektörünün 300 milyar liralık bir hacme ulaşacağını düşünüyoruz.
E-TİCARET GELECEĞİN TİCARETİDİR
Şu noktanın altını çizmek istiyorum e-ticaret, geleceğinde şimdinin ticaretidir. Bizler Türkiye’nin en büyük kurum ve kuruluş marka ve mağazaların yanı sıra bakkal Hasan amcaya terzi Ayşe teyzeye de e-ticaret alışkanlığı kazandırmak zorundayız. Çünkü bir e-ticaret sitesi sizlere en az masrafla en çok satış yapma imkanı sağlar. Markanızı tanıtabileceğiniz ürün ve hizmetlerinizi sergileyip satabileceğiniz bir platformda bulunmanıza olanak sağlar. Marka imajınızı desteklemek ve farklı kitlelere erişebilmek adına sizlere yeni bir kanal oluşturur. Platform içinde yüklenen ürünleri tek dokunuşla hazır hale gelir. Tedarikçiler ya da KOBİ’lerimiz her hangi bir prosedürle ilgilenmek zorunda kalmaz, Türkiye’nin en büyük çevirim içi pazar yerlerinden rakiplerinizi analiz edebilmenizi ve milyonlarca müşteriye ulaşmanızın yolunu açar.
“PTTAVM.COM HER ZAMAN GÜVENLİ ALIŞVERİŞ MOTTOSUYLA HAREKET ETMİŞTİR”
Ayrıca e-ticaret kültürünün ülkemizde pandeminin de etkisi ile hızlı yayılımla ayak uydurmak tüm KOBİ’ler esnaflar ve firmalar için bir zorunluluk haline gelmiştir. Biz PttAVM olarak her zaman güvenli alışveriş mottosuyla hareket ettik geleneksel ticaret metodlarına alışkın olan insanlarımızın ve tedarikçilerimizin e-ticaret ve e-ihracatta geçişi konularında çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. e-ticaret ve e-ihracatta yaptığımız çalışmaları kamuoyu ile aralıklarla paylaşmaya devam edeceğiz.
“KOBİ’LERİMİZ E-TİCARETİN GÜCÜNÜ KEŞFETTİ”
Pandemi sürecinde hemen hemen her KOBİ’miz e-ticaretin gücünü keşfetti. Geleceğin ticaretine adım atmayı düşünmeyenler dahil platformlarımızda satış yapmaya başladı. Özellikle daha önce platformlarımızda az sayıda tedarikçisi bulunan Anadolu illerimizde yer alan tedarikçilerimizin sayısının artması özellikle 65 yaş üstü tedarikçilerimizin PttAVM.com‘da satış yaptığını görmek beni oldukça mutlu ediyor.
“E-İHRACAT İLE DÜNYAYA AÇILMA İMKANI SUNUYORUZ”
Pandemi sürecini ancak bir birimize destek olarak aşabiliriz. Bizler yaptığımız çalışmalarla ülkemiz e-ihracat hedefleri kapsamında KOBİ’lerimize kolaylık sağlamak e-ticaret ve e-ihracat hizmetlerini güvenli bir ortamda sunmak ve e-ihracatta milli bir oyuncu olarak hizmetlerimizi tüm dünyaya taşımak amacıyla çalışıyoruz. KOBİ’mizi evde üreten kadınımızı sosyal sorumluluk projeleri kapsamında üretim yapan tedarikçilerimizi e-ticaret ile yeni tanıştırırken eş zamanlı olarak da e-ihracat ile dünyaya açılma imkanı sunuyoruz.
Ülkemizin 2023 hedefleri içerisinde istihdam sağlamak hizmet alanlarını genişletmek ülkemiz adına oluşturduğumuz e- ihracat hizmetini tüm dünyaya duyurmak için önemli hizmetler sunuyoruz. Yaptığımız şey ürün satışının yanı sıra ürünlerin ihracatının yapılması sadece ürün satacağız diye de uğraşmaktansa platform ve teknolojilerin de e-ihracatını yapılması hizmet ihracatının yapılması ve operasyon ihracatının yapılması için de e-ticaret ve e-ihracat çok önemli fırsatlar sunuyor. E-ihracatı çeşitlemenin çok stratejik olduğunu düşünüyoruz.
“47 ÜLKEYE ALIŞVERİŞİ AÇIK HALE GETİRDİK”
İhracatın en kolay yolu olan e-ihracat geliştirmek adına Katar’da hizmete açılan ve daha sonra global anlamda faaliyetlerine devam eden turkishsouq.com ile uluslararası e-ticaret adımını atmıştık. Bu doğrultuda Ürdün, Lübnan ve Umman’dan başlayarak Almanya, Hollanda, Amerika, Çin, Güney Kore’nin dahil olduğu 47 ülkeye alışverişi açık hale getirerek KOBİ’lerimize e-ihracat alanını genişletmekteyiz.
Birlikten kuvvet doğar sözünün inancı ile ülkemiz için hep birlikte çok daha güzel işlere adım atacağımıza inanıyorum, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum sağlıklı günler diliyorum.
Anadolu Bilişim Dijital Buluşmaları nedir?
Anadolu Bilişim Buluşmaları, 2017 yılından bu yana Anadolu’nun teknoloji ve bilişim gündemini belirlemeye çalışan; geleceği bugünden görerek bu konuda bireylerin, şirketlerin ve ülkemizin sektörel vizyon, strateji ve yol haritasını oluşturmasını destekleyen, yeni teknolojilerin tüm alanlarda iş ve yaşamımıza etkilerini çok boyutlu ele alan, yarına nasıl hazırlanmamız gerektiğini ortaya koyan, etki alanı ve etkileşimi ölçülebilir olacak şekilde ulusal ve uluslar arası boyutu ile geniş ve zengin içerikli etkinliği olma özelliği taşıyor.