26 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Am-tep ve Pisagor

Am-tep ve Pisagor

Necip Erdoğan - Necip Erdoğan
23 Ocak 2024
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Am-tep ve Pisagor

Am-tep ve Pisagor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Am-tep bir sanatçıydı. O gece yorucu bir günün sonunda atölyesindeki tahta sedirinin üstünde uyumaya çalışıyordu.

Aslında kendisi dahi, uykuda yada uyanık olduğunu tam olarak kestiremiyordu. Bu esnada tuhaf bir şey oldu, Am-tep kalkıp pencereye yöneldi, güneş kuzeyden yükselmeye başlamıştı! Bu yükselen kırmızı nesne güneş olamazdı, bu kadar çabuk sabah olacağına gözleri inansa bile yorgun kemikleri inanmıyordu. Uzakta denizden gökyüzüne doğru yükselen adeta ateşten oluşmuş bir hava koridoru vardı. Pencerenin önünde durduğu anda koyu bir bulut gördü. Bu bulut adeta dev bir şemsiye gibi ateş sütununu kaplamıştı keder veren bir hali vardı.

Gece boyunca gördüğü yıldızlar birer birer yok olmaya başlamıştı. Sanki cehennemden yeryüzüne inmiş olan bu ateş koridoru ve iç karartıcı şemsiye yıldızları yutuyordu. Am-tep bu manzara karşısında korkmuş olmalıydı fakat korku yerine o daha çok etkilendiği için kımıldaman pencere önünde durup izlemeye devam etti. Karşısında kusursuz bir simetri vardı. Ruhunu karartan bulut birden doğuya yöneldi. Daha önce Tanrı’nın bu kadar şiddetli öfkesine tanıklık etmemişti. İlk tepkisi kendisini suçlamak oldu. Öküzün üzerinde yükselen dünya heykelini yaparken bir kusur işlediğini düşünmeye başladı. Acaba tanrıları kızdıracak bir hatası mı olmuştu? Büyük Sarayda bir sorun olabileceğini düşünmeye başladı.

Rahip-Kral şeytani Tanrının isteklerini yerine getirmek için vakit kaybetmezdi, fedailer olmalıydı. Geleneksel meyve şölenleri yada kurban edilen hayvanlar bu şeytani Tanrının öfkesini yatıştırmak için yeterli olmazdı. Fedailer insanlar arasından seçilmeliydi. Kısa bir süre sonra etkili bir rüzgar ile oda içinde savruldu. Rüzgarın kulakları uğuldatan bir sesi vardı, bir an için sağır olduğunu sandı Am-tep. Büyük bir emek vererek yaptığı kilden kaplar bulundukları raflardan salınarak yere düşüp parçalara ayrıldılar. Rüzgarla savrulup odanın bir köşesinde iki büklüm düşünürken odadaki karışıklığı gözlemledi. Denizin üzerinde beliren korkunç manzarayı gözlemlemek için güçlükle de olsa ayağa kalkmayı başardı. Kendisine doğru gelmekte olan dev dalga ile birlikte sanki hipnotize olmuştu.

Dev dalgalar gemileri bir ceviz kabuğu gibi kıyıya doğru sürüklüyordu. Gemiler sahile vurduktan sonra kıyıya yakın yerlerde kurulan evlere zarar verdi. Am-tep daha kötüsünün olabileceğini düşünüyordu ve bu düşüncesinde haklıydı. Bu şiddette bir doğa olayının yatışması için sadece bir insan kurban edilmesi yeterli olamazdı. Birden çocuklarına döndü, sonra yeni doğmuş torununa baktı, çocukları ve torunu tehlikede olabilirdi. Genç bir kız ve yeni doğmuş bir bebek şimdi tapınağa doğru büyük bir kalabalık eşliğinde yola çıkmıştı. Önde rahipler tütsü dumanını havaya savururken yer büyük bir gürültü ile ikiye ayrıldı, rahipler, kurbanlar ve peşlerine takılan insanlar bu derin çukur tarafından yutuldu. Bu depremden dolayı büyük saray da yıkılmıştı.

Am-tep’in şimdiye kadar yaşadığı sakin huzurlu dünya yok olmuştu, bu güzel ada halkı el sanatları ile uğraşır komşu topluluklar ile ticaret yapardı. Büyük sarayda çeşit çeşit bitkiler farklı renkte ve güzellikte çiçekler hayvan türleri bulunurdu. Savaşı ve savunmayı halk bilmezdi. Birkaç yıl önce yetenekli marangoz ve aynı zamanda denizci oğlunun yaptığı gemi ile adayı terk etmişti Am-tep. Torunun dünyadaki her olayı merak eden bir havası vardı. Yolculuk boyunca hava sakindi. Neden tanrılar kimi zaman kızgın olurdu ve karşılaştıkları tufanları kim nasıl idare ediyordu, zihnini kurcalayan bu soruyu torunu ile paylaştı fakat bir cevap bulamadı. Bu olaydan sonra bir yüzyıl hatta bir milenyum geçmiş olmasına rağmen Am-tep’in sorusuna cevap bulunamadı. Amphos kendisinden yüzyıllar önce yaşayan dedesi Am-tep gibi sanatçıydı, altın süs eşyaları, her çeşit kilden yapılmış küpleri özenle sıralar yaşamını sanatı ile kazanırdı. Yaklaşık kırk nesil boyunca hep aynı sanat ile uğraşmışlardı.

Nesiller boyunca aktarılan tek yetenek el sanatları değildi, aynı zamanda araştırma ve öğrenme arzusu da aile içinde nesillerden nesillere aktarılmaktaydı. Büyük felaket huzur içinde yaşayan bir toplumu yok etmişti. Yüzyıllar evvel Am-tep’in zihnini meşgul eden sorular şimdi de Amphos’un cevabını bulmak için yanıp tutuştuğu sorular ile aynıydı. Amphos bitkilerin yapısına çalıştı. Böceklere ve yaşamında karşısına çıkan diğer küçük yaratıklara çalıştı, taşları ve kayaları inceledi. Öğrenme arzusu ile doluydu ve gözlem yapmayı çok seviyordu. Tarıma ilgisi vardı ve tek bir tohumdan bir bitkinin nasıl olup da yetişip geliştiğini öğrenmek istiyordu.

Acaba Tanrılar yıldızları daha düzenli bir şekilde yerleştirmeyi neden denememişlerdi? Bir çiftçi tarafından rastgele savrulan tohumları andırıyordu yıldızlar. Tabiatın kanunları kusursuz bir şekilde işliyordu. Evrenin yaradılışında rol oynayan batıl inançlar ve cahillik değil, sayılar ve geometriydi. Bir milenyum önce Am-tep’in yaptığı gibi Amphos da deniz yolculuğuna çıktı. Croton şehrine ulaştı. Bu şehirde gerçeği bulmaya odaklanmış bir tarikata kabul edildi. Bu tarikatın önderinin ismi Pisagordu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yol… Yolcu… Hayat!

Sonraki Haber

Tosuncuk cezaevinde 30 kilo verdi

Necip Erdoğan

Necip Erdoğan

Necip Erdoğan, 02.06.1975 Nizip doğumlu, öğretmen olarak çalışıyor. Evli ve 3 çocuk babası.

İlgili Haberler

Vâsıl-ı cânâne olmak mı, Beşevler Metrosu'nda tutunmak mı?
Yazarlar

Vâsıl-ı cânâne olmak mı, Beşevler Metrosu’nda tutunmak mı?

26 Ekim 2026
Her şeye yetişirken kendimize geç kalmak
Yazarlar

Her şeye yetişirken kendimize geç kalmak

26 Ekim 2026
Yazar Fatma Çarıklıoğlu ile kadın ve edebiyat
Yazarlar

Yazar Fatma Çarıklıoğlu ile kadın ve edebiyat

26 Ekim 2026
İnsan kendini ne kadar sevebilir?
Yazarlar

İnsan kendini ne kadar sevebilir?

25 Ekim 2026
Özlem mi, nefret mi?
Yazarlar

Özlem mi, nefret mi?

24 Ekim 2026
Yanlış misafir
Yazarlar

Yanlış misafir

24 Ekim 2026
Sonraki Haber
Tosuncuk cezaevinde 30 kilo verdi

Tosuncuk cezaevinde 30 kilo verdi

En Güncel Haberler

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var
Politika

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var

26 Ekim 2026
İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı
Yerel Haberler

İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı

26 Ekim 2026
Bakan Fidan, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü
Politika

Bakan Fidan, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü

26 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şanlıurfa’da gerçeği aratmayan UMKE tatbikatı: Deprem senaryosu nefes kesti

26 Ekim 2026
Yaşam

Bodrum’da sağanak; yollar göle döndü, iş yerlerini su bastı

26 Ekim 2026
Yaşam

Amasra’da yola kaya parçaları düştü

26 Ekim 2026
Yaşam

Kızılay’dan kan bağışında dikkat çeken rakamlar: 9 ayda 2 milyon 260 bin ünite kan toplandı! En çok 20 yaşındakiler bağışladı

26 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ümit Özdağ’dan Aydın Efeler Ziraat Odası’na ziyaret

- Haberton
26 Ekim 2026

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, beraberindeki parti heyetiyle birlikte Aydın Efeler Ziraat Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı...

Okul öncesi eğitim neden bu kadar önemli? Türkiye’de 3-6 yaş döneminin çocukların geleceğine etkisi

Kış lastiği takmayanlara ceza var mı? 2026’da hangi araçlar için zorunlu, kimler muaf?

Hastaneye gitmeden önce bunları kontrol edin! MHRS randevusu, katkı payı ve muayenede bilinmesi gereken 10 kural

Şiddetli yağışta evinizi su basarsa ilk ne yapmalısınız? Sigorta, hasar tespiti ve tazminat rehberi

Güncel Haber

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var

Gürsel Tekin: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı var

26 Ekim 2026
İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı

İki motosikletin çarpıştığı kaza kamerada; 3 yaralı

26 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton