Pera Palas Otel 120 yıllık tarihi ile İstanbul’un en özel mekanlarından biridir. Pera Palas Otel’in inşa edilme nedeni Orient Esxpress (Şark Ekspresi) ile başlar.
1888 yılında ilk seferini yapan ve Paris’ten yola çıkan tren, 80 saatlik sürenin ardından İstanbul’a varır. Orient Esxpress yolcuları zengin aristokratlar, yazarlar ve eğitmenlerdir. Yolcuların durak yerlerinde keyifle konaklaması için seçkin otellere ihtiyaç duyulur. Böylece İstanbul’un göz bebeği ve en az şehrin tarihi kadar eski olan Pera Palas Otel’in yapımına karar verilir. Otel olarak kullanılan Pera Palas’ı müze olarak da keyifle ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’nin Avrupa Standartlarındaki İlk Oteli
Bir asırlık tarihi dışında Pera Palas Oteli bu denli değerli kılan diğer önemli detay ise Türkiye’nin Avrupa Standartlarında inşa edilen ilk oteli olmasıdır. 1895 yılında görkemli bir balo ile açılan Pera Palas, Osmanlı Sarayı dışında elektriği, elektrikli asansörü ve sıcak suyu kullanan ilk mekan olma özelliğe sahiptir. Bunların dışında pek çok ilklere ev sahipliği yapan Pera Palas ilk yılbaşı balosunun ve ilk resim sergisinin yapıldığı mekan olarak da tarihe geçer.
Otel zengin menüleri ile de konuklarına benzersiz lezzetler sunar. Osmanlı’da köri baharatının kullanıldığı ilk mutfak Pera Palas’dır. Ayrıca ilk kaplumbağa çorbası da Türk mutfağına Pera Palas Hotel ile girer.
Pek çok ünlü ismi ağırlayan otelde İran Şahı Mehmet Ali Kaçar ve Rıza Pehlevi, İngiliz Kralı VIII. Edward, Sırp Kralı Pierre, Alman Büyükelçisi Von Papen, Amerikalı First Lady Jacquelin Kennedy ve ünlü İngiliz polise yazarı Agatha Christie konaklamıştır.
Otel birçok edebi esere de konu olur. Agatha Christie ‘nin en önemli eserlerinden biri olan ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ kitabında Pera Palas otelden bahseder. Yine Ernest Hemingway’in The Snows of Kilimanjaro (Kilimanjero’nun Karları) isimli eseri, Graham Greene’in Travels With My Aunt (Teyzemle Geziler) kitapları da Pera Palas da geçer.
Pera Palas Otel ünlü levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılmıştır. İstanbul Arkeoloji Müzesi olmak üzere İstanbul’a sayısız eser kazandıran ünlü mimar Pera Palas Otelinin mimarisinde de Art Nouveau stilini kullanır. O dönemlerde yapılan sıhhi tesisat ve donanımlar günümüzde otelde hala kullanılmaktadır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için Yapılan 101 Numaralı Oda
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ü defalarca ağırlayan otel, Ulu Önderin kaldığı 101 numaralı odayı müze çevirerek müze otel olma özelliğini de kazanır. Mustafa Kemal’in doğumun 100. yılında müze olarak kullanılmaya başlanan 101 numaralı oda, Atatürk’ün sevdiği renge boyanarak onun kullandığı eşyalarla özel ve tarihi bir değer kazanır. Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı eşyalarla hazırlanan müze, gün doğumu rengi ve şafak pembesi duvarları ile dikkat çeker.
Pera Palas Otelin 101 numaralı odası zaman içinde çeşitli müzayedelerden alınan Atatürk’ün kişisel eşyaları ile tam bir müze haline dönüşür. Pera Palas 101 numaralı müze odanın içinde Atatürk’ün kitapları, dergileri, imzalı fotoğrafları ve madalyaları gibi değerli ve tarihi önemi olan eşyalar yer alır.