Alevi çocuklar için yeni bir ayrımcılık projesi başlatıldı. DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, Konuyu Meclis’e taşıdı.
Alevi kurumları ile eğitimcilerin uzun süredir karşı çıktığı ÇEDES projesi kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik planladığı ve 10 Şubat’ta İstanbul ile Ankara dahil olmak üzere 10 pilot ilde başlanacak olan proje kapsamında, öğrencilerin her hafta sonu lise veya üniversite öğrencisi olan Diyanet Gençlik Gönüllüleri ile cami veya Diyanet gençlik hizmet mekanlarında buluşturulacağı, bu buluşmalarda, din görevlilerinin ilkokul öğrencilerine ödevlerinde yardımcı olacağı ve etkinliklerin “öğle namazı buluşması” ile son bulacağı haberini geçtiğimiz gün duyurmuştuk. Söz konusu habere, Eğitim Sen başta olmak üzere pek çok kurumdan tepki gelmişti.
DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilkokul öğrencilerine yönelik başlatacağı “değerler eğitimi” projesine ilişkin bir dizi soru yöneltti.
Fırat, bu tür projelerin eğitim sisteminin belli bir inanç ve mezhebe yönlendirilmesi anlamına geldiğini ve özellikle Aleviler gibi farklı inançlardan öğrenciler için ayrımcılık oluşturabileceğini belirtti. Türkiye’nin eğitim sisteminin temel bilimsel ilkelerden ve laik eğitim anlayışından uzaklaşarak, okullarda dinselleşmenin kaygı verici boyutlara ulaştığını vurgulayan Fırat, Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer dini vakıf ve derneklerin okullardaki faaliyetlerine son verilmesi gerektiğini ifade etti.
Fırat Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- İlkokul öğrencilerine “değerler eğitimi” adı altında aralarında ‘camide namaz kıldırma’, ‘cami bahçesinde kamp’ gibi etkinliklerinde bulunduğu dini ağırlıklı konuların seçilmesinde velilerin ve öğrencilerin onayı alınmış mıdır?
- İlkokul öğrencilerinin, değerler eğitimi adı altında farklı inançları yok sayan tek tip dinsel ağırlıklı etkinliklere katılması zorunlu mudur? Katılmak istemeyenlerin olması halinde ne tür bir uygulama yapılacaktır?
- Cemaatlerle ve eğitim dışı hangi kurumlarla ne tür protokoller ve işbirlikleri yapılmıştır?
- Eğitim alanına ilişkin bu tür faaliyetlere yönelik başta eğitim sendikaları olmak üzere gelen eleştiri ve şikayetlere karşı neler yapılmıştır?