Türkiye’den 2 akademisyenin geliştirdiği yapay zeka destekli mülakat robotu, işe uygun çalışanı seçme noktasında yöneticilere kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Patron adı verilen yapay zeka mülakat robotu uluslararası patent belgesi almaya hak kazandı.
Altınbaş Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fikret Korhan Turan ve Endüstri Mühendisliği Bölümü tezli yüksek lisans öğrencisi Gül Coruh sürdürülebilir insan kaynağı yönetimi konusuna odaklandıkları Mülakat Robotu başlıklı çalışmaları ile uluslararası patent belgesi almaya hak kazandılar.
TEKNİK YETERLİLİKLERİ SÖZLÜ VE YAZILI OLARAK TEST EDİYOR
PATRON ismini verdikleri yapay zeka mülakat robotunun yöneticiler, insan kaynakları uzmanları ve insan kaynağı yönetimi konusunda danışmanlık veren firmalar tarafından işe alım ve yerleştirme süreçlerinde bir karar destek aracı olarak kullanılabileceğini belirten Dr. Turan ve Gül Coruh, tasarladıkları karar destek aracının işe yerleştirilecek adaylara yazılı veya sözlü̈ bir dizi soru yönelterek onların teknik yeterliliklerini test etme, maddi ve manevi beklentilerini belirleyip ölçümleme ve bu bilgiler ışığında hem çalışan memnuniyetini hem de firma verimliliğini arttıracak şekilde optimal işe yerleştirme gibi çeşitli işlevlerinin bulunduğunu ifade ettiler.
Dr. Turan ve Gül Coruh, geliştirilen yapay zeka mülakat robotunun; insan kaynağı yönetiminde otomasyon ile zaman ve maliyetten tasarruf, işe yerleştirmede analitik yöntemlerin kullanılması ile önyargısız ve objektif işe alım, adaylarla ilgili her türlü̈ bilginin toplanabilmesi ve bunların karar sürecine dahil edilebilmesi, toplanan bilgi ve yapılan ölçümlerde olabilecek belirsizliklerin farklı senaryolar altında hesaba katılabilmesi gibi pratiğe yönelik pek çok katkısının olacağını; ancak, bu gibi uygulamalar için adayların yasal izni ya da onayının alınması ve ilgili kanunlar ile etik değerler çerçevesinde kişisel verilerin korunmasına azami derecede özen gösterilmesi gerektiğini de vurguladılar.
Son olarak, patent başvuru ve değerlendirme sürecinin oldukça uzun ve meşakkatli bir süreç olduğunu söyleyen Dr. Turan ve Gül Coruh, çalışmalarını ticarileştirebilmek üzere yerli ve yabancı yatırımcılardan finansal destek almayı beklediklerini de dile getirdiler.