Aile toplantısı nasıl yapılır? Aile toplantılarında aynı ev içine yaşayan her kişi toplantıya katılmalıdır. Büyükanneler ve dedeler var ise onlarda toplantıya dâhil olmalıdır.
Bir çocuğu evde tutmak için daha az para harcıyoruz, daha çok onu bir koruyucu eve sokmak ve onu en çok kurumsallaştırmak için harcıyoruz. Marian Wright Edelman
Ailenin en önemli bir işlev de bütün aile bireyleri arasında aidiyet duygusuna bağlı olarak olumlu duygu ve düşünce gelişiminin sağlanmasıdır. Huzurlu bir aile yaşamı bir düzen ve disiplin gerektirir.
Aile toplantılarında amaç: olumlu duyguları ifade etmeyi, birbirlerini sorunun çözümleri teşvik etmek, o hafta içinde yapılması gereken kurları uygulayabilmek, kaygıları, duyguları, şikâyetleri özgürce dile getirebilmektir.
Her hafta düzenli olarak toplanın. Toplantının yapılacağı gün ve saati aile için ortak bir kararla alın. Hafta sonları tüm ailenin bir arada olacağı bir zaman olmalı. Toplantı konuları önceden belirlenmeli ve yazılı not alınmalıdır. Her hafta belirlediğiniz zamanda bir önceki haftanın konusu üzerinden tekrar konuşulmalı. Toplantı sırasında televizyonu kapatın, telefonları sessize alın. Toplantılara haftanın konusu ile ilgili örnek biri film izleyebilir, film üzerine konuşarak çocuklarınızın dikkatini çekebilirsiniz. Seçtiğiniz konu ile ilgili kitap okuyabilir bir anınızı paylaşabilirsiniz. Aile toplantılarında aynı ev içine yaşayan her kişi toplantıya katılmalıdır. Büyükanneler ve dedeler var ise onlarda toplantıya dâhil olmalıdır.
- Aile toplantıları çocukların gelişimine büyük katkılar sağlayacaktır. Sağlıklı bir gelecek oluşturur.
- Aile içerisindeki iletişimin devamlılığını sağlayarak sağlıklı olmasını sağlar.
- Toplantıda sadece çözülecek sorunları değil birlikte
- Yapacağınız etkinlikleri de planlayın. Aile eğlencelerini her birey dâhil olmasın sağlayın.
- Bu konser, piknik, kamp, tatil, sinema, tiyatro gösterisine gidebilirsiniz. Ailenizle birlikte güzel anılar biriktirin.
- Toplantıda her birey söz hakkı almalıdır ve kendini rahat hissetmelidir.
- Toplantıda duygudaşlık duygunu güçlü tutun ve ailenize bunu gösterin. Toplantıda herkes olduğu gibi kabullenilir.
O kişinin yerinde olsanız siz ne yapardınız, ne hissederdiniz anlatın. Çocuğunuzu sabırla dinlemelisiniz. Aile bireyleri birbirini yargılamamalı, herkesin düşüncesi dinlenir. Anne babalar burada kararları zorlamamalı ve baskın davranmamalıdır. Onaylanmayan karar için bir sonraki haftaya erteleyebilirsiniz. İletişim çatışmalarına yer verilmemelidir.
Aile bireyleri toplantıları nasihat öğüt yeri görmemelidir. Çocuğunuz o hafta içinde davranışlarını olumlu yönde değiştirmişse çocuğunuzu davranışı için övün ve destekletin teşekkür edin ve kendisindeki bu değişimin farkında olmasını sağlayın.
Unutmayın ki aile toplantısı bir disiplin aracı değildir. Alınan kararlara ailedeki her birey kabul ederek uyulmalıdır.
- Toplantılar ortak karara ulaşılmaya çalışılan bir yerdir.
- Aile toplantısı çocukların yargılandığı bir mahkeme değildir.
Toplantılar çocuğumuzun gelişiminde olumlu katkıları vardır. Çocuklar olaylara ve çevresine karşı farkındalığı artar. Çocuklar kendini en iyi duygularını, düşüncelerini beklentilerini ifade etmesi için en sağlıklı ortamdır. Böylece olumsuz duyguları biriktirmemiş olur ve ailesine olan bağlılığı ve güvenini geliştirir. Anne babasının uygulamış olduğu kurallara karşı tepki vermek yerine daha esnek olur. Empati duygusu gelişir. Toplantılar sonunda bir kek, pasta sevilen bir tatlı ya da bir oyun ile bitirmek çocukların ilgisini daha çok çekecektir. Aile içi yapılan etkinlikler sevgi bağını güçlendirir. Aile olan sevgi ve bağlılık duygusunu artırır.
Anne babalar toplantılarda günlük faaliyetleri içinde gözlemleyemediği duygu ve davranışları ne hissettiğini ve davranışının nedenlerini görmüş olur. Olumlu ya da olumsuz etkileyen olayları, davranışları öğrenirsiniz,
İleride yaşanabilecek olumsuz olayları önceden fark edip sorunların büyümesini engellemiş olursunuz. Toplantılar çocuklarda iç motivasyonu geliştirir. Kendi sorumluluk bilincini taşır ve kendi uygulamaya başlar. Kendi davranışlarını sorgulama fırsatı bulmuş olur. Çocukta empati, farklılıklara saygı, anlayış, dinleme, karar verme, sorun çözme, grup çalışması vb. çok değerli insani beceriler gelişir.
Ev içindeki kuralları anlatırken kuralların sebeplerini çocuğunuza açık bir dille ifade edin. Aile düzeni için ne katkı sağlayacağını anlatın. Kurallara her birey uymalıdır anne baba en önemli örmektir. Çocuklar duyduklarını değil gördüklerini yaparlar.
Aile toplantıları uyumlu bir aile olmak için çok iyi fırsattır. Uzun yıllar derin bir bağı güçlendirir.
Çocuk yaştan itibaren sürekliliği olan toplantılarda aile içi olumsuz duygular ve aile içi sorunlar daha az olacaktır. Aile toplantıları herkesi biraya toplayan eğlenceli zaman geçirilen bir zamandır.
Aile toplantılarda çocuklar değer görüyor, anne babalarının birbirlerine karşı görev ve sorumluluklarını biliyorsa, aile içinde alınan kararlarda herkes söz sahibi olabiliyorsa, bu aile içinde yetişen çocuklar, özgüveni yüksek, örnek aldığı aile kültürünü devamını sağlar, sağlıklı bir kişilik, ailesine aidiyet duygusu gelişir. Aile toplantıları ile çocuklar demokrasi, farklılıklara saygı, kendini doğru ifade etme, sorunlar içinde çözümler fikir üretmeyi öğrenir.