22 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Ahşap tabure ustası, 57 yıldır mesleğini sürdürüyor

Ahşap tabure ustası, 57 yıldır mesleğini sürdürüyor

Haberton - Haberton
5 Ocak 2025
- İş Dünyası
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Ahşap tabure ustası, 57 yıldır mesleğini sürdürüyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İzmir’de, tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki dükkanda üretim yapan ahşap tabure ustası Mehmet Gürültü (72), 57 yıldır mesleğini sürdürüyor.

Mesleğini yaparken sol gözünü ve parmağını kaybettiğini anlatan Gürültü, “Çok zorluklar yaşadım ama mesleğe devam ettim” dedi.

Dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından olan Kemeraltı’nda ahşap ustalığı yapan Mehmet Gürültü, 15 yaşında memleketi Gaziantep’te başladığı ahşap tabure mesleğini 57 yıldır icra ediyor. 1974 yılında İzmir’e gelen, babasıyla sokak sokak dolaşarak ellerindeki tabureleri satan Gürültü, ilk dükkanını 1978’de Eşrefpaşa’da açtı. Yaptığı tabureleri Eşrefpaşa’dan Kemeraltı’na taşımak zor olduğu için atölyesini Kemeraltı’na taşıyan Gürültü, çarşıda ‘Tabure ustası Antepli Mehmet Usta’ olarak biliniyor. Mesleğinin son temsilcilerinden Gürültü, ağacı tornada işleyerek ahşap tabure yapıyor.

‘SOL GÖZÜMÜ VE PARMAĞIMI KAYBETTİM AMA SANATIMDAN KAÇMADIM’

Okumak istemediğini bu nedenle mesleğe yöneldiğini belirten Gürültü, “Babam beni nereye götürse oradan hep kaçtım. Bir ay çalışırdım, sonra başka yere giderdim. Ustam taburenin üstünde otururken, babam ‘Bu oğlanı çırak alır mısınız? Nereye koyduysam sanattan kaçtı’ dedi. Ustam bu teklifi kabul edince sanata öyle başladım. Askere gidene kadar bir daha hiç sanattan kaçmadım. Askerliği bitirdim, geldim. Gaziantep’te bir sene kadar devam ettim, daha sonra İzmir’e taşındık. İzmir’de de sanatımı bırakmadım” dedi.

1988 yılında talaş parçası kaçan sol gözünü kaybettiğini dile getiren Gürültü, “Bu olaydan sonra bir sene ara verdim sonra sanatıma devam ettim. Parmağımı da model çıkarırken komşunun planyasına kaptırdım. Bir sene de onun için ara verdim, çok zorluklar yaşadım ama mesleğe devam ettim” ifadelerini kullandı.

‘ESKİDEN MAL YETİŞTİREMEZDİK’

“İzmir’e ilk geldiğimizde evin altında tabureleri yapardım, babam satardı” diyen Mehmet Gürültü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Babam elinde 3-4 tane tabure götürürdü, 5 dakika sonra geri gelirdi. Yolda giderken tabureleri isterler, sipariş verirlerdi. 10 tane daha çıkarırdım, babam yine götürür satardı. 1978’de Eşrefpaşa’da dükkan açtık. Bodrum, Marmaris, Kuşadası’ndan kafe sahipleri, tatilciler gelip sipariş verirdi. Eskiden işler çok güzeldi. Ayda 100-150 tane sipariş alırdık, mal yetiştiremezdik. Her yerden de sipariş alırdık. Şu anda o kapasite yok. 5-15 tane sipariş alıyoruz. Yazdan yaza 50 tane satarsan satarsın. Tabureleri çay ocağı ve kafeler alıyor, evlerinin balkonlarına ve iş yerlerine de alıyorlar. Tabure ustası Antepli Mehmet Usta dedikleri zaman arayıp buluyorlar.”

Eskiden yargıç tokmağı da yaptığını dile getiren Gürültü, “Haftada 30-40 tokmak yapardık, şimdi kalmadı. Zeytin tokmağı yapardık. Hiçbir tanesi yok. Sanata heves eden insan kalmadı. Yaşlandım, gözüm de görmüyor. Seneye bu bırakmayı düşünüyorum. Senelerimi verdim, bir kişiyi yetiştirsem ne mutlu olurum ama kimse heves etmiyor” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kamp malzemeleri üretimi ile Avrupa ve ABD’ye satış yapıyor

Sonraki Haber

ABD’de ağır kış koşulları başlıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Konya Şeker’den çikolatalı ürün üretimine yeni hat yatırımı
İş Dünyası

Konya Şeker’den çikolatalı ürün üretimine yeni hat yatırımı

21 Temmuz 2026
Közde 150 yıllık lezzet; 'tenekede mısır ekmeği' tescil yolunda
İş Dünyası

Közde 150 yıllık lezzet; ‘tenekede mısır ekmeği’ tescil yolunda

21 Temmuz 2026
Hava Yolları (THY) havacılık ekosisteminde sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) gelişimini desteklemek amacıyla Burnham Sterling Asset Management'in (BSAM) yönettiği SAFFA Fund I LP (SAFFA Fonu) ünvanlı fona katıldı. THY uzun vadeli büyüme stratejisi, sürdürülebilirlik odaklı hedefleri, tedarik zinciri güvenliği vizyonu doğrultusunda çalışmasını sürdürüyor. Bu kapsamda havayolu sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) gelişimini desteklemek amacıyla Burnham Sterling Asset Management (BSAM)’in yönettiği SAFFA Fund I LP (SAFFA Fonu) ünvanlı fona katılımına yönelik sözleşme imzaladı. Aralık 2023’te kurulan SAFFA Fonu, sürdürülebilir havacılık yakıtlarının üretim kapasitesini artırmak ve havacılık sektörünün karbon azaltım hedeflerini desteklemek amacıyla oluşturuldu. THY’nin fona katılımı, sürdürülebilir havacılık yakıtlarına erişimi desteklemenin yanı sıra, sektörün geleceğini şekillendiren yatırım, ham madde geliştirme ve teknoloji projelerine daha yakın konumlanmasını sağlamış; havacılıkta sürdürülebilir büyüme ve tedarik güvenliği hedefleri doğrultusundaki stratejik konumunu daha da pekiştiriyor. 'ÖNCÜ ROL ÜSTLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ' SAFFA Fonu’na katılım hakkında açıklamalarda bulunan THY Genel Müdür (Yatırım ve Strateji) Yardımcısı Levent Konukcu,“Havacılık sektöründeki iş birliklerimiz, uzun vadeli planlarımız ve sürdürülebilir havacılık hedeflerimiz doğrultusunda, SAFFA Fonu’na katılımımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu yatırım ile yalnızca sürdürülebilir havacılık yakıtı ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı değil, aynı zamanda sektörün geleceğini şekillendiren yenilikçi projelerin desteklenmesinde aktif rol üstlenmeyi hedefliyoruz. SAFFA Fonu aracılığıyla kurulan güçlü uluslararası iş birlikleri, sürdürülebilir havacılık yakıtlarına erişimimizi desteklerken, tedarik güvenliğimizi güçlendirmemize ve küresel havacılık sektörünün dönüşümüne katkıda bulunmamıza imkân sağlayacaktır. Türk Hava Yolları olarak sürdürülebilir büyüme vizyonumuz doğrultusunda sektörümüze değer katmaya ve küresel havacılığın geleceğinde öncü rol üstlenmeye devam edeceğiz” dedi. 'GURUR DUYUYORUZ' Burnham Sterling Asset Management LLC İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Michael Dickey Morgan ise "SAFFA Fonu, farklı yatırım türleri ve coğrafyalardaki Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) projelerine sermaye yönlendirmek amacıyla oluşturuldu. Türk Hava Yolları’nın yatırımı, bu stratejinin ölçeğini büyütürken aynı zamanda Fon katılımcılarının bu varlık sınıfına duyduğu güveni de ortaya koyuyor. Türk Hava Yolları’nın SAFFA Fonu’na yaptığı taahhüt, dünyanın önde gelen hava yolu şirketlerinin bu dönüşümü uzun vadede vazgeçilmez gördüğünün güçlü bir göstergesidir. Bu ilerlemeye katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
İş Dünyası

THY, SAFFA fonuna katıldı

21 Temmuz 2026
SuperFresh'in hasat dönemi devam ediyor
İş Dünyası

SuperFresh’in hasat dönemi devam ediyor

20 Temmuz 2026
Tarımsal girdi fiyatları mayısta arttı
İş Dünyası

Tarımsal girdi fiyatları mayısta arttı

20 Temmuz 2026
Yurt dışı üretici fiyatları haziranda arttı
İş Dünyası

Yurt dışı üretici fiyatları haziranda arttı

20 Temmuz 2026
Sonraki Haber
ABD'de ağır kış koşulları başlıyor

ABD'de ağır kış koşulları başlıyor

En Güncel Haberler

İzmir'de polisten kaçan şüphelinin terk ettiği otomobilde 118 bin sentetik hap ele geçirildi
Yerel Haberler

İzmir’de polisten kaçan şüphelinin terk ettiği otomobilde 118 bin sentetik hap ele geçirildi

22 Temmuz 2026
Uçurum kenarında bulunan motosikletin sürücüsünü için çalışma başlatıldı
Yerel Haberler

Uçurum kenarında bulunan motosikletin sürücüsünü için çalışma başlatıldı

22 Temmuz 2026
TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli aylığına ilişkin düzenlemeyi de içeren teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı
Politika

TBMM Genel Kurulu’nda, en düşük emekli aylığına ilişkin düzenlemeyi de içeren teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

22 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı

21 Temmuz 2026
Yaşam

Ambulans helikopter, 14 yaşındaki hasta için havalandı

21 Temmuz 2026
Yaşam

Eğitim sırasında rahatsızlanıp hayatını kaybeden hava harp okulu öğrencisi toprağa verildi

21 Temmuz 2026
Yaşam

Harekatın yıl dönümünde hayatını kaybeden Kıbrıs gazisi, son yolculuğuna uğurlandı

21 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bursa'da devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

Bursa’da devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

- Haberton
22 Temmuz 2026

Bursa'nın İnegöl ilçesinde devrilen traktörün altında kalan Hasan Çoban (75) yaşamını yitirdi. Kaza, saat 20.00 sıralarında İnegöl'ün kırsal Ortaköy Mahallesi'nde...

Kredi borcu ödenmezse ne olur? Uzmanlar gecikmenin yol açabileceği sonuçları tek tek anlattı

Sabah baş ağrısıyla uyanıyorsanız dikkat! Uzmanlar olası nedenleri ve ne zaman doktora başvurulması gerektiğini açıkladı

E-Devlet üzerinden adınıza işlem yapıldığını nasıl öğrenebilirsiniz? İşte kontrol etmeniz gereken adımlar

Sabah kalkınca ilk ne içilmeli? Uzmanlar güne doğru içecekle başlamanın sağlığa etkilerini anlattı

Güncel Haber

İzmir'de polisten kaçan şüphelinin terk ettiği otomobilde 118 bin sentetik hap ele geçirildi

İzmir’de polisten kaçan şüphelinin terk ettiği otomobilde 118 bin sentetik hap ele geçirildi

22 Temmuz 2026
Uçurum kenarında bulunan motosikletin sürücüsünü için çalışma başlatıldı

Uçurum kenarında bulunan motosikletin sürücüsünü için çalışma başlatıldı

22 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton