16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Afyonkarahisar’da patates üretimi sürüyor

Afyonkarahisar’da patates üretimi sürüyor

Haberton - Haberton
15 Eylül 2020 - Güncellenme Tarihi 30 Ağustos 2021
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Afyonkarahisar'da patates üretimi sürüyor

Afyonkarahisar'da patates üretimi sürüyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Afyonkarahisar ve ilçelerinde patates üretimi sürüyor. Patatesler, tarladan 40 kuruş ile 90 kuruş arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

Hem sektör temsilcileri hem de üreticiler son dönemde fiyat spekülatörlerinin iddia ettiği gibi ciddi oranda fiyat artışı beklemediklerini söyledi. Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, “Fiyatlar yüksek değil” derken, üreticiler de fiyatların yükselmeyeceğini aktardı.

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar ve ilçesi Sandıklı’da patates üretimi sürüyor. Tarladan özel makineyle sökülen patatesler, çalışan işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor. Bu şekilde satışa hazır hale getirilen patatesler tarlatan alıcı buluyor. Patates fiyatları kalitesine göre farklılık gösteriyor. Fiyatlar 40 kuruş ile 90 kuruş arasında seyrederken, hem sektör temsilcileri hem de üreticiler son dönemde spekülatörlerinin iddia ettiği gibi ciddi oranda fiyat artışı beklemediklerini söyledi. Bunun yanında patates üretiminin yeterli olduğu ve ülke genelindeki patates ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceği de vurgulandı. 

‘FİYATLAR YÜKSEK DEĞİL’

Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, bu yılki patates fiyatlarının üreticiyi zarar ettirmeyeceğini belirterek, “Ne tüketiciye ne de üreticiye zarar vermeden ikisini de orta yolda götürmeye çalışıyor hükümetimiz. Afyonkarahisar’da patates fiyatları çok düşmüştü. Düştüğünde üreticimiz tedirgin olmaya başladı. Şimdi fiyatlar biraz düzeldi. Hükümet buna müdahil oldu. Tarım ve Orman Bakanlığımız patates alacağını söylediğinde, bu kez de tüketicimiz tedirgin olmaya başladı. Tüketicimiz yüksek fiyatlara çıkar mı diye tereddüt içinde. Ama yüksek fiyatlar değil, şu anda normal şartlarda patates alımları devam ediyor” dedi.

‘ÜRETİCİ ZARAR ETMİYOR, TÜKETİCİYE DE YÜKSEK FİYAT YANSIMIYOR’

Patatesin maliyetinin 40- 60 kuruş arasında değiştiğini anlatan Başkan Ahmet Çankaya, şöyle devam etti:

“Şu anda satışlar 90 kuruş oldu. Üretici tabii ki zarar etmemeye başladı. Tüketiciye de fazla bir yüksek fiyat yansımıyor. Bunun için herhangi bir tereddüt olacak bir şey yok. Afyonkarahisar’dan üreticilerimizin rahatlayabilmesi adına Tarım Bakanlığımız, Atatürk Orman Çiftliğimizin Dinar, Tatarlı, Başmakçı, Sandıklı, Çölovası bölgelerinden patates almasına yardımcı oldu.

Şuhut, Çobanlar, İhsaniye, merkezden Türk Şeker alım yapmaya başladı. 85 ila 90 kuruş arasında patates alımları devam ediyor. Burada fiyatlar 85-95 kuruşu görünce tüketicimiz biraz tereddüt etmeye başladı. Geçen yılki gibi fiyatların yüksek rakamlara gelebileceğini düşündü. Yüksek fiyatlarda değil. Korkulacak bir şekilde fiyatlar yükselmiyor. Ancak sadece fiyatlar çiftçimizin zararlarını karşılayabilecek bir şekilde yükselme var. Zarar etmesin çiftçi en azından ürettiğinin karşılığını da alsın. Kar edemezse de zarar etmesin diye fiyatlarda biraz kıpırdama var” diye konuştu. 

‘300 KİLOGRAM PATATES TOHUMU EKTİK’

Beyyazı beldesinde patates üretimi yapan ve tarlasına ‘marabel patates’ ektiğini belirten Abdülkadir Çetiner, “Yazlık olan patatesimizi mart ayında ektik. 1000 metrekareye 300 kilogram patates tohumu ektik. Ağustos ayının başlarında sökülmesi gerekiyordu. Bu zamana kaldı. 10 bin metrekarelik alana ektim. Ortalama 28- 30 tona yakın patates aldık. Marabel patatesimiz kızartmalık da oluyor, haşlamalık da oluyor, Afyon ekmeğinde de kullanılıyor. Lezzetli de güzel lezzeti var” dedi.

‘FİYATLARIN YÜKSELMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL’

Sandıklı’ya bağlı Alagöz köyünde patates üreticisi Ramazan Kunt, “Sandıklı patates üretimi bakımından Türkiye’nin yüzde 20’sinin ihtiyacını karşılayabilecek bir ekim alanına sahip. Spekülatörler, fiyatların yükseldiğini ve yükseleceğini söylüyor. Ama öyle bir durum söz konusu değil. Şu anda tarlalarımızda patatesimiz 45-50 kuruşa satılıyor” diye konuştu.

‘FİYATLA İLGİLİ YÜKSELME OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

Nevşehirli patates alıcısı Salih Yurdusev, “Yaklaşık 2 aydır Afyonkarahisar ve Sandıklı bölgesinde patates alımı yapmaktayım. Hasat baktığın zaman güzel gözüküyor. Fiyatla ilgili yükselme olacağını düşünmüyorum. Ama üretici en azından zarar etmek istemiyor” dedi.

Paylaş1TweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Resulayn’da siviller Türkçe öğrenmeye başladı

Sonraki Haber

Gramı çeyrek altınla yarışan arı zehri

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

'Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun pazar payı yüzde 15'lere çıktı'
İş Dünyası

Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun pazar payı yüzde 15’lere çıktı

15 Mayıs 2026
BtcTurk, A Milli Futbol Takımı'nın kupa yolculuğuna özel kampanya başlattı
İş Dünyası

BtcTurk, A Milli Futbol Takımı’nın kupa yolculuğuna özel kampanya başlattı

15 Mayıs 2026
Tera Bank ilk şubesini Bağdat Caddesi'nde hizmete açtı
İş Dünyası

Tera Bank ilk şubesini Bağdat Caddesi’nde hizmete açtı

15 Mayıs 2026
SuperFresh, yeni ürünü Pizza Napoliten'i tanıttı
İş Dünyası

SuperFresh, yeni ürünü Pizza Napoliten’i tanıttı

15 Mayıs 2026
Tera Portföy Proje GYF’sinin 631,6 milyon TL’ye ulaştığını duyurdu
İş Dünyası

Tera Portföy Proje GYF’sinin 631,6 milyon TL’ye ulaştığını duyurdu

15 Mayıs 2026
Tadelle ve Sarelle'ye Business Honors Awards'tan iki ödül
İş Dünyası

Tadelle ve Sarelle’ye Business Honors Awards’tan iki ödül

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Manisa'da, hobi olarak başladığı arıcılığı geliştiren Murat Almışlar, gramı çeyrek altınla yarışan arı zehri üretti.

Gramı çeyrek altınla yarışan arı zehri

En Güncel Haberler

'Sahte araç kiralama' dolandırıcılığında 44 tutuklama
Yerel Haberler

‘Sahte araç kiralama’ dolandırıcılığında 44 tutuklama

16 Mayıs 2026
Yüksekova'da işçileri taşıyan minibüs, uçuruma yuvarlandı; 1 ölü, 7 yaralı
Gündem

Yüksekova’da işçileri taşıyan minibüs, uçuruma yuvarlandı; 1 ölü, 7 yaralı

16 Mayıs 2026
Hindistan'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle 111 kişi hayatını kaybetti
Dış Haberler

Hindistan’da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle 111 kişi hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Hava ısındı, Konyaaltı Sahili’nde yoğunluk oluştu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Geçen yıl kuruyan Sülüklü Göl, son yağışlarla yeniden doldu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Yaralı bulunan ebabiller tedavi edilip doğaya salındı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Göçük altında kalıp yatağa mahkum olan maden işçisinden fizik tedavisi için yardım talebi

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

SunExpress uçağındaki bomba ihbarı asılsız çıktı

- Haberton
16 Mayıs 2026

SunExpress Havayolları’nın Bristol-Antalya seferini yapan uçağında bomba ihbarı yapıldı. Uçak, kalkıştan kısa süre sonra yapılan ihbar nedeniyle Londra Stansted Havalimanı’na...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Hava ısındı, Konyaaltı Sahili'nde yoğunluk oluştu

Hava ısındı, Konyaaltı Sahili’nde yoğunluk oluştu

16 Mayıs 2026
'Sahte araç kiralama' dolandırıcılığında 44 tutuklama

‘Sahte araç kiralama’ dolandırıcılığında 44 tutuklama

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton