Olağanüstü haller için her evde bulunması gereken, Afet çantasında olması gerekenlerden bahsedeceğim. Afet çantanız hazır mı?
Tedbir almanın ne kadar akıllıca bir eylem olduğunu, Konfüçyus bakın hangi güzel sözle açıklamış; “Uzağı düşünmeyen adam, acıyı yanı başında bulur.”
Genellikle ihmal edilen, “bir ara hallederiz” denilip bir türlü halledilemeyen önemli bir konuya değinmek istiyorum. Deprem, sel vb. afetler ile savaş gibi olağanüstü haller için her evde bulunması gereken Afet/ Deprem çantasından bahsedeceğim.
Biliniz ki, bu konuda yapacağınız en büyük hata; piyasadan hazır bir afet çantası satın almaktır! Bir an önce halledeyim, iş listemden çıksın yaklaşımı amacınıza hizmet etmeyecektir.
Neden sadece, hazır çantaların içinde yer alan malzemelerin yetersiz ve kalitesiz olmasından değil, aynı zamanda size özel eşyaları kapsamayacağı içindir. Konuyu bir kaç örnekle açıklamaya çalışacağım.
Diyelim ki gözlük kullanıyorsunuz. Afet anında hızla evden çıkmak zorunda kaldığınızda, yanınıza almanız mümkün olmayan bir çok eşyadan biri gözlüğünüz olacaktır. Gözlüğünüzü takma fırsatını elde etmiş olsanız dahi koşarken düşürüp kırabilir ya da kaybedebilirsiniz. Gözlük kullananlar bilir, gözlükleri yanında olmadığında çok rahatsız olurlar. Ayrıca bu tarz ürünlere afet sonrası ulaşmak, satın almak uzun zaman alacaktır. Gözlük kullananların mutlaka yedek bir gözlüğü vardır. Onu bir dolapta saklamaktansa afet çantanızda bulundurmanız, afet durumlarında size çok kritik bir destek sağlayacaktır.
Yine sizin veya aile bireylerinizin kullandığı günlük özel ilaçlarınız olabilir. Bunları da afet çantanızda yedek olarak bulundurmanız son derece önemlidir.
Özetle; gözlük, ilaç ve daha pek çok size özel kritik eşyalarınız, hazır satılan afet çantalarında yer almayacağından dolayı, Afet/Deprem çantasını bizzat kendinizin hazırlaması daha doğru olacaktır.
Hazırsak Afet çantamızı birlikte hazırlamaya başlayalım
İlk almamız gereken şey kaliteli, suya dayanaklı, kamplarda kullanılan türden bir sırt çantası edinmektir. Tüm malzemeleri bu çantanın içine koyacağımız için özenle seçmenizde fayda var. Ayrıca kamp yapmaya gittiğinizde bu çantayı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kamp bittiğinde tekrar afet çantası olarak kullanmaya devam edebilir, iki çanta yerine tek çanta ile idare ederek tasarruf etmiş olursunuz.
Çantanızı tedarik ettikten sonra aşağıda sıralayacağım malzemeleri, çantanızın içine güzel bir şekilde yerleştirin.
- İlk yardım çantası: Eczanalerde satılan, mümkünse kapsamlı bir ilk yardım çantası edinin. Fakat içindekiler yeterli olmayacaktır. Örneğin yara merhemi ve yanık kremi eser miktarda olduğundan siz yine ayrıca satın alarak ilk yardım çantanıza ekleyin.
- Yedek kıyafet: Eşofman tarzı ve kalın olması tercih sebebidir. Afetin yaz mı kış mı gerçekleşeceğini tahmin edemeyiz. Yaz akşamları dahi serin olabiliyor. Evden hızlı bir şekilde hatta üzerinizde pijama ile kaçacağınızı düşünürsek işiniz görecek, az kullandığınız ama sizi sıcak tutacak bir kıyafeti tüm aile bireyleri için çantanızda hazır tutun.
- Günlük kullandığınız ilaçlar: Afetin hangi gün hangi saatte gerçekleşeceğini bilemeyiz. Eczaneye ulaşmak mümkün olmayabilir. O yüzden eğer her gün düzenli kullandığınız ilaçlar varsa çantanıza mutlaka ekleyin. Ayrıca yaralanma ihtimalinize karşı genel antibiyotiği yanınızda bulundurun.
- El feneri: Karanlıkta kalmanıza karşı bir el fenerini yanınızda bulundurun. Genelde afet gerçekleştiğinde elektrikler kesilir. Merdivenlerden koşar adımlarla inerken düşebilir ve kendinizi yaralayabilirsiniz. El feneri bu hallerde işinizi görecektir. Bu arada bir uyarı, elektrik olsa bile, asla asansörü kullanmayın!
- Analog radyo: Büyük bir felakette iletişim tamamen kesilebilir. Sizin afet idare merkezinden gelecek yönergeleri öğrenebilmeniz için radyoya ihtiyaç duyabilirsiniz. Radyonun analog olmasını tavsiye ediyorum.
- Pil: Hem el fenerini hem de radyoyu çalıştıracak özellikte bir pil bulundurun. Fakat bu pilleri cihazların içinde saklamayın.
- Su ve Bisküvi: Afet ilk gerçekleştiğinde marketler kapalı olabilir. En azından önünüzdeki 12 saat boyunca idare edebileceğiniz su ve yiyeceği yanınızda bulundurmuş olursunuz.
- Bir miktar para: Acil ihtiyaçlarınız için çantanızda az miktarda para bulundurmanızda yarar var.
- Kişisel bakımınız da önemli: Afet sonrası ilk saatlerde ulaşmakta zorlanacağınız ama sizin için önemli diğer malzemeler ise kişisel bakım ürünleridir. Tırnak makası, diş fırçası ve diş macunu, tuvalet kağıdı ve ıslak mendil gibi küçük ayrıntılar sizi rahatlatacaktır. Hele ki temizlik konusunda titiz olanlar için olmazsa olmazdır bunlar.
- Gözlük: Numaralı gözlük kullananlar acil bir şekilde evden çıktıklarında gözlüklerini takma fırsatını elde edemeyebilir. Yanlarına alsalar dahi koşarken kırılabilir ya da kaybedebilirler. Çantanızda yedek bir gözlük bulundurmanız son derece önemli.
- Çakı ve Pusula: Genelde kamp veya tracking yapan doğa sporcularının yanlarında mutlaka bulundurmaları gereken malzemelerdir. Afet sonrası nasıl bir şehirde gözünüzü açacağınızı bilemezsiniz.
- Cep telefonu: Kullanmadığınız eski bir cep telefonunuz varsa mutlaka çantanızda saklayın. Şarj cihazını da eklemeyi unutmayın.
- Powerbank: Genel bir elektrik kesinti olduğunda en az 3 kez telefonunuzu şarj etmeye yarayacaktır.
- Ev ve araç yedek anahtarları: Afet anında evinizden hızla çıkmak zorunda kalacaksınız. Fakat her afet durumunda eviniz yıkılacak demek değildir. Tehlike geçtiğinde evinize tekrar girmek istediğinizde çilingir aramaktansa, anahtarınızı kullanmak size kolaylık sağlayacaktır. Aynı şekilde bir aracınız varsa, onun da yedek anahtarını çantanızda saklayın.
- Piknikte kullanılan plastik tabak, bardak: Ne kadar süre dışarıda mahsur kalacağınızı bilemezsiniz. Yanınızda bulundurmanızda yarar var.
Şimdi, sizlerin “bu kadar çok şey çantaya sığar mı” şeklindeki sorunuzu duyar gibiyim. Merak etmeyin, hepsi sığıyor.
Bu arada benim saymadığım ancak sizin için kritik eşyalar varsa onları da çantanıza ekleyin. Son ve önemli bir tavsiyem olacak. Her yıl çantanızı gözden geçirin. Süresi geçen ürünleri değiştirin. Örneğin küçük aile bireyleri için yedek kıyafetlerin yenilenmesi gerekecektir. Çocuklar hızlı büyüdüklerinden geçen seneki kıyafetler onların büyümüş bedenlerine uymayacaktır. Diş macunu, ilaç ve pilleri de yenilecek eşyalar arasında sayabiliriz. Çantanızı mutlaka çıkış kapısına yakın, kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz bir yere koymanız gerekiyor. Afet anında çanta aramak ile vakit kaybetmeyin.
Evet…Benim çantam hazır, içim rahat. Ya sizin ki?