Teknoloji devi Apple’ın, iPhone 15 serisini satışa sunmasıyla birlikte ortaya oldukça düşündürücü görüntüler çıktı. Vatandaşlar, fiyatı 66 bin liradan başlayıp 93 bin liraya kadar çıkan telefonları alabilmek için mağazalar önünde uzun kuyruklar oluşturup, AVM kapılarında sabahladı.
Apple’ın gözde ürünü iPhone 15 Pro ve Pro Max modelleri, yakın zamanda piyasaya sunuldu. En düşük modelinin 66 bin lira olduğu telefon için bazı Apple tutkunları, 1 gün önceden mağazaların önünde beklemeye başladı. Ticaretini yapmak için sırada bekleyenlerin yanı sıra ‘gösteriş’ yapmak için bekleyenler de oldu. Bu durum, sosyal medyanın ana konularından biri haline gelirken uzman psikologlar çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Gösteriş merakının tek başına psikolojik bir sorun olmadığını ancak ölçü ve denge olmadığında depresyon, kişilik bozukluğu, şizofreni gibi ağır hastalıklara kapı açabileceğini belirten Psikolojik Danışman Feyzullah Akdağ şöyle konuştu;
“Merak kavramı insanoğlunun ilerlemesi konusunda olmazsa olmazıdır. Bununla beraber insan olarak hissettiğimiz her duygunun ya da ihtiyacın tatmin edilmesi gerekir. Zira bu hisler yaratılış kaynaklı ihtiyaçlardan gelir.
Tatminde en önemli iki kavram ölçü ve dengedir. Eğer bir hissin tatmininde inandığınız değerlerin ölçülerine ve toplumsal dengeye dikkat etmezseniz işte tam olarak burada tatmin edilme yönteminin sağlıksızlığı başlar. İnsanoğlunun en büyük düşmanı nefsidir. Eğer ölçü ve denge kurallarına dikkat etmezse nefsin sonsuz açlığı devreye girer ve tüm ölçüleri ve dengeleri alt üst ederek sizi bir insandan canavara dönüştürebilir. Yani artık bu bir merakı tatmin halinden çok uzaklaşıp psikolojik problem haline gelmiştir.
Sonuç olarak sahip olduğumuz güzellikleri insanlara göstermek ölçü ve denge çerçeveleri içerisinde gayet sağlıklı bir durumken. Bu çerçevelerin dışına çıkıldığında doymak bilmeyen bir etkileşim canavarına dönüşebiliriz. Bu noktada artık gösterişin ve insanları kandırmanın en kolay yeri olan sosyal medya mecrası bizim için biçilmiş kaftan olur.
Artık yaptığımız her şey sosyal medyada etkileşim uğrunadır. Ya çok iyi bir insan profili çizmek ya da sevmediğimiz insanlara nispet yapacağımız paylaşımların ardı arkası kesilmez. Oysa her iki hedef de gerçekte, ölçü ve denge olmadığı için tatminden uzak tüketici bir çabadır. Burada tükenen, paylaşımları yaparak tatmin olmaya çalışan kişinin kendisidir. Her paylaşım onu biraz daha tüketir. Buna da tüketen gösteriş diyebilirim.”
“iPhone, sağlıksız bir tatmin aracı”
Bebeklikten bu yana sağlıklı bir şekilde tatmin edilmemiş psikolojik ihtiyaçların, gösteriş çabası ile ortaya çıktığını ifade eden Akdağ, “iPhone kimileri için bir güç (statü, zenginlik vs) kimileri içinse güzellik (zarafet, lüks vs) simgesi haline gelmiş durumda. Bu da iPhone’u bir yatırım aracı haline getiriyor. Evet gerçekten işi gereği iPhone kullanması gereken ya da ticaretini yaparak para kazanmak için o sıraya girenlere diyecek bir şey yok. Ancak bu insanların azınlıkta olduğunun farkındayız.
İnsanların güzellik ve güç sembolü haline getirdiği iPhone telefonu sağlıksız bir tatmin aracı haline gelmiş durumda. Tabi burada en büyük kâr kapitalizmin cebine giriyor. Mağazaların önünde yatan insanlar aslında iPhone için değil kendilerini tüketecek olan sağlıksız güç/güzellik gösterişi için oradalar. Yani aslında çocukluklarından beri tatmin edilmemiş kayıp benliklerini arıyorlar. Bu açıdan bakıldığında üzücü bir tablo çıkıyor karşımıza.
İnsanlar güç ve güzellik tatmini için bizzat benliklerinden gelen sağlıklı yollara sahip olmadığında haliyle maddi olarak elde edebildikleri araçlarla tatmin olmaya çalışır. Bu ilişki zamanla araçların asıl amaç haline gelmesine sebep olur çünkü sağlıksız tatmin, araçlara esareti getirir.
Biz öncelikle kendimizde ardından ailemizde ve özellikle de çocuklarımızda güçlü şahsiyet yetiştirme parolasıyla yola çıkmalıyız. Kendimizi inanç, fikir, ruh ve akıl konusunda ölçü-denge çerçevesinde yetiştirirsek fıtri ihtiyaçlarımızın tatmini konusunda sağlıksız yollara saparak kendimizi tüketmeyiz. Bu aynı zamanda iyi insan olmanın gerekliliğidir” dedi.