ABD ordusundan İkinci Dünya Savaşı gazileri, Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü kapsamında Fransa’da karşılandı.
ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İkinci Dünya Savaşı gazileri, D-Day’in 80. yıldönümünü anma etkinlikleri için Fransa’nın Normandiya bölgesinde kalabalığın tezahürat ve alkışlarıyla karşılaştılar. Tarihsel olarak D-Day ile bağlantılı komutanlıklara atanan ABD hizmet üyeleri de Normandiya’da, müttefik kuvvetlerin tarihteki en büyük hava, kara ve deniz askeri istilasını başlattığı 6 Haziran 1944’ün kilometre taşı yıldönümünü kutlamak üzere 100’den fazla etkinliğe katılacak.
Amerikan ve müttefik ülke liderleri ve ileri gelenlerinin, hem Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa güvenliğine olan bağlılığının gücünü vurgulamak hem de İkinci Dünya Savaşı’nda özgürlüğün zorbalığa karşı zaferi için savaşan kahramanlara saygılarını sunmak üzere anma etkinliklerinin çoğuna katılmaları bekleniyor” denildi.
NORMANDİYA ÇIKARMASI
Tarihin en büyük deniz çıkarması olarak bilinen Normandiya Çıkarması, Nazi Almanyası’nın yenilgisiyle sonuçlanan İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirdi. Batı Avrupa’da müttefik kuvvetlerin başkomutanlığını yapan ABD’li General Dwight D. Eisenhower, 6 Haziran 1944’te hazırlıklarını tamamlamış olan deniz kuvvetlerine saldırı emrini verdi.
Dönemin Alman istihbaratı ve askeri komutası, hava şartlarının kötü olması nedeniyle 6 Haziran’da bir çıkarma beklemiyordu. Normandiya bölgesindeki Nazi kuvvetlerinin komutanlığına getirilen Erwin Rommel, bu koşullarda çıkarmanın mümkün olmadığını düşünerek eşinin doğum gününü kutlamak için cepheden ayrılmıştı.
Çıkarmada yarım milyon askerin öldüğü tahmin ediliyor. Warfare History Network’ta yer alan verilere göre iki taraftan toplam 425 bin asker yaşamını yitirdi.