25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - ABB bütçesi, 7 bakanlığın bütçesinden daha fazla

ABB bütçesi, 7 bakanlığın bütçesinden daha fazla

Haberton - Haberton
28 Kasım 2022
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
ABB bütçesi, 7 bakanlığın bütçesinden daha fazla

ABB bütçesi, 7 bakanlığın bütçesinden daha fazla

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “ABB bütçesi bakanlıklarla karşılaştırıldığında 7 tane bakanlığın bütçesinden daha büyük bütçeye sahip” dedi.

Mamak Belediye Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanı Murat Köse, Tarihi Musiki Muallim Mektebi’nde düzenlediği basın toplantısında konuştu. Başkan Köse, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) kendi belediye, EGO ve ASKİ olmak üzere 3 tane bütçesi var.

Şu anda ABB’nin 2023 yılı bütçesi 34 milyar. ASKİ’nin bütçesi 15,5 milyar, EGO’nun bütçesi de 8,7 milyar. Toplam bütçe 58 milyardır. Geçen seneye baktığımızda bu rakam 17 milyardı. Yaklaşık 3 katından daha fazla bir rakamla önümüzdeki yıl ABB bütçe kullanacak. ABB’nin bütçesi bakanlıklarla karşılaştırıldığında 7 tane bakanlığın bütçesinden daha büyük bütçeye sahip. Bu da Ankara’nın ne kadar büyük bir bütçesi olduğunu, hizmet için ne kadar büyük bir imkân olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

‘ENGELLENİYORUZ’ ALGISI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR’

Başkan Köse, geçen sene hükümetten gelen gelir durumunun yüzde 92, bu sene de yüzde 97 olduğunu ifade ederek, “Son yıllarda özellikle 11 tane CHP’li büyükşehir belediyesinin yaptığı toplantılarda bir engellenme algısı ve yalanı oluşturuluyor. Bu rakamlar gösteriyor ki, tam tersine engellenme değil fazla bir bütçe verildiği gözleniyor. Bütçe oylamalarında meclisten kuruşuna dokunmadan ABB Bütçe Tasarısı’nın kuruşuna dokunulmadan bütçelerin geçtiğini görüyoruz.

Devamında harcama açısından da bugüne kadar 70 milyara yakın bir para harcanmış durumda. Bu paraların da tek kuruşuna dokunmadan ABB’nin harcama yaptığını görüyoruz. Burada yetkiyi Ankara halkı ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş’a vermiştir. Tabii ki bütçeyi kullanacaktır. Ancak burada garip olan hem hükümet bu kadar bütçe ayırdığını görüyoruz hem de bir taraftan da ‘engelleniyoruz’ algısı oluşturulmaya çalışılıyor” dedi.

‘ABB BU KONUDA GERİ KALIYOR’

Önümüzdeki yıl ABB bütçesinin başıboş hayvan barınaklarının yapımı için 50 milyon bütçe ayırdığını belirten Başkan Köse, “Tabii 4 yıl geçti. Ancak ABB bir tane bile hayvan barınağı inşa etmedi. Dolayısıyla 50 milyonluk bütçeyi nasıl kullanacak, bu para yetecek mi? Bu da meçhul. Ankara’da özellikle sokak köpekleri konusunda gerçekten insanlarımızın sokakta güvenli olarak yürüyemediğini, gezemediğini, sokağa çıkamadığını bazı yerlerde biliyoruz.

Dolayısıyla bu kadar stratejik bir konuda ABB’nin bu kadar geride kalması, inisiyatif almaması anlaşılır bir şey değildir. Vaka sayılarının arttığını, ısırmaların ve olayların arttığını hep beraber biliyoruz. ABB bunu yapmayınca görev ilçe belediyelerine düşüyor” diye konuştu.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “ABB bütçesi bakanlıklarla karşılaştırıldığında 7 tane bakanlığın bütçesinden daha büyük bütçeye sahip” dedi.

‘BÜTÇEDE İLÇELERE ADALETSİZ YATIRIM PLANLARI YAPILIYOR’

Başkan Köse, bütçedeki adaletsiz yatırım planları yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“ABB Başkanı Sayın Yavaş yönetiminin özellikle Çankaya ve Yenimahalle özelinde büyük bir bütçe ayrıldı. Bütçe tasarısına baktığımızda Yenimahalle’ye Çankaya’ya 485 milyonluk bir yatırım ayrıldığını görüyoruz. Belli ilçelere ise küçük bir bütçe ayrılmış ya da hiç ismi geçmiyor. Burada CHP rozetini çıkarttığını söyleyen ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın gerçek yüzünü görmüş oluyoruz.

Maalesef hiçbir ilçede doğru düzgün bir tesis olmayan, taş üzerine taş konulmayan bir uygulama ile karşı karşıyayız. Ankara’ya gerçekten yazık oldu. Bu 3,5 senenin boşa geçtiğini görüyoruz ve üzülüyoruz. Yine 2023 yatırım programında engellilere erişilebilirliğin sağlanması konusunda sadece 5 milyon liralık bir rakam ayrıldığını görüyoruz.

Bununda ne kadar hassas bir konu olduğunu düşündüğümüzde 58 milyarlık bir bütçe içerisinde bu kadar küçük bir bütçenin engellilere ayrılmasının taktirini de sizlere bırakıyorum. Ben burada ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş’a sesleniyorum; gelin görev sürenizin son aylarında bari birlikte çalışalım. ABB’de belediye başkanlarımızla, meclis üyelerimizle beraber Ankaralı hemşerilerimize hizmet üretelim, eserler üretelim. Bari kalan zamanı doğru değerlendirelim.”

‘ARTAN TRAFİK YOĞUNLUĞUNUN AZALTILMASI LAZIM’

Başkan Köse, Ankara’nın çözülmesi gereken sorunlarından birinin de ulaşım sorunu olduğunu belirterek, “Bir an evvel Ulaştırma Bakanlığı ile belki de Başkentimizin 2053 planının yapılması lazım. Bir an evvel özellikle tünel yolları üzerinden bir strateji belirlenerek artan trafik yoğunluğunun azaltılması lazım.

Sadece bu değil, Ankara’nın kültür, sanat pek çok ihtiyacı var. Bu kalan zamanda belki bunlarla ilgili belki bir çalışma yapılabilir umudunu burada ifade etmek istiyorum. 2023 bütçesi ile ilgili konuları söylerken, bundan sonra da ABB’de yapılan yanlışların, hataların ve becerilemeyen işlerin takipçisi olmaya devam edeceğimizi ve bunların Ankara halkı ile paylaşacağımızı ifade etmek isterim” dedi.

‘MAMAK’TA SOKAK HAYVANLARINA MERHAMETLE, SEVGİYLE DAVRANIYORUZ’

Başkan Köse, Mamak Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde sokak köpeklerine eziyet edildiği iddiaları ile ilgili de şunları kaydetti:

“Sokak hayvanları konusu önemli ve herkesin hassas olması gereken bir konudur. Bu konuyu bir şekilde çözülebilir hale getirmemiz hep beraber gerekiyor. Buradaki mesele şu tabi, sokaktaki köpek sayısı, köpek popülasyonunun çok yükseldiğini görüyoruz. Özellikle aç kalan, su bulamayan, hastalandığında bakıma ihtiyacı olan köpeklerin nasıl ihtiyaç sahibi olduğunu, onları sahiplenme gerektiğini de buradan ifade etmek isterim.

Bunun bir şekilde çözümünü gerçekleştirmemiz lazım. Ben bu konuya dikkat çekmek üzere ‘şehirde sahipsiz köpek olmaz’ başlığını kullandım. Bu konuda çalışmalar yaptım. Ben bunu ifade ederken, gerçekten sokakta saldırıya uğrayan insanların durumunu anlatmak istedim aslında. Aynı zamanda kamu olarak sonuçta belediye de bir kamu kuruluşudur.

Biz sokaktan hayvan sahiplenenlere aylık 500 TL nakit destek veriyoruz. Mama ve veteriner desteğini veriyoruz. Sokakta saldırgan köpekleri alarak rehabilite ederek, aşısını ve tüm tedavilerini yaparak sağlıklı bir şekilde sahiplendirmeyi gerçekleştiriyoruz. Ege Mahallesi’nde gerçekleşen olay şu; daha önceden yine aynı saatler içerisinde Mamak’ta Doğukent Caddesi’nde bir köpeğe araç çarpıyor.

Bir ihbar üzerine bizim ekiplerimiz buraya gidiyor ve köpeği oradan alıyor. Sokaktaki saldırgan anestezi yapılarak veteriner eşliğindeki yapılan çalışmalardaki köpeklerden 2 tanesi yine aynı araca alınıyor.

Arkadaşlarımızın eksiği şu, köpekleri aynı araca almalarıdır. Kan içinde olan köpeğin diğer uyuşturulan köpeklere kanının bulaştığını görüyoruz. Bir hayvanseverin buna şahit olduğunu ve çektiğini videoları, fotoğrafları ‘Mamak’ta katliam var’ başlığı altında yayınladığını ve maalesef yanlış bir şekilde ifade edildiğini görüyoruz.

Oradaki arkadaşlarımızın durumu ifade etmesine rağmen farklı kesimler tarafından iftiraya ve manipülasyona dönüştürüldüğünü görüyoruz. Mamak’ta sokak hayvanlarına merhametle, sevgiyle davranıyoruz. Bir tane bile olumsuz anlamda vaka belediyemizin görevlilerinin hayvanlara kötü davrandığı veya olumsuz davrandığı ile ilgili bir tane olumsuz vaka yoktur. Tüm çalışanlarımız gerçekten hassasiyetle bu işi yapıyor.”

Etiketler: Ankara Büyükşehir Belediyesi
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sadettin Saran: Spordan kazandığımızı spora yatırdık

Sonraki Haber

Perihan Savaş ve Suat Suna öğretmenlerle buluştu 

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi
Yerel Haberler

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
Kocaeli merkezli 5 ilde 'yolsuzluk' ve 'rüşvet' operasyonu; 12 tutuklama
Yerel Haberler

Kocaeli merkezli 5 ilde ‘yolsuzluk’ ve ‘rüşvet’ operasyonu; 12 tutuklama

25 Nisan 2026
Afiş asarken üst geçitten düşüp, otomobilin altında kalarak öldü
Yerel Haberler

Afiş asarken üst geçitten düşüp, otomobilin altında kalarak öldü

25 Nisan 2026
Van kara yolu kontrollü ulaşıma açıldı; futbolcuların zorlu yolculuğu kamerada
Yerel Haberler

Van kara yolu kontrollü ulaşıma açıldı; futbolcuların zorlu yolculuğu kamerada

25 Nisan 2026
Adıyaman'da 2 otomobil çarpıştı; 6 yaralı
Yerel Haberler

Adıyaman’da 2 otomobil çarpıştı; 6 yaralı

25 Nisan 2026
24 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 89 tutuklama
Yerel Haberler

24 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 89 tutuklama

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Perihan Savaş ve Suat Suna öğretmenlerle buluştu 

Perihan Savaş ve Suat Suna öğretmenlerle buluştu 

En Güncel Haberler

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi
Yerel Haberler

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
CHP Konya İl Teşkilatı'nda 'mezar taşlı' gerginlik
Politika

CHP Konya İl Teşkilatı’nda ‘mezar taşlı’ gerginlik

25 Nisan 2026
Egemen Bağış: Türkiye, AB sürecinde ilerleme olsun ya da olmasın etkili bir aktör olmayı sürdürecek
Dış Haberler

Egemen Bağış: Türkiye, AB sürecinde ilerleme olsun ya da olmasın etkili bir aktör olmayı sürdürecek

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘Çanakkale Zafer Kupası Yarışları’ başladı

25 Nisan 2026
Yaşam

Nesli tükenme tehlikesi altındaki çakal tarlada görüntülendi

25 Nisan 2026
Yaşam

Rize’de sahilde erkek cesedi bulundu

25 Nisan 2026
Yaşam

Motosikletin hafif ticari araca çarptığı kaza kamerada

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Adıyaman'da 2 otomobil çarpıştı; 6 yaralı

Adıyaman’da 2 otomobil çarpıştı; 6 yaralı

- Haberton
25 Nisan 2026

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, 2 otomobilin çarpıştığı kazada, 6 kişi yaralandı. Kaza, öğle saatlerinde, Besni ilçesinde meydana geldi. İddiaya göre; Adıyaman...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
CHP Konya İl Teşkilatı'nda 'mezar taşlı' gerginlik

CHP Konya İl Teşkilatı’nda ‘mezar taşlı’ gerginlik

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton