17 Ekim 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - YÖK Başkanı Özvar, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Eğitim Bakanları Toplantısı’na katıldı

YÖK Başkanı Özvar, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Eğitim Bakanları Toplantısı’na katıldı

Haberton - Haberton
8 Haziran 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
YÖK Başkanı Özvar, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Eğitim Bakanları Toplantısı'na katıldı

YÖK Başkanı Özvar, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Eğitim Bakanları Toplantısı'na katıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türk Devletleri Teşkilatı 9’uncu Eğitim Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı’nın kurum ve ilkeleriyle tesis edilmesi, aktif bir şekilde işlemesi hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

Kazakistan’ın Türkistan şehrinde gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 9’uncu Eğitim Bakanları Toplantısı’nda Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı oluşturulması başta olmak üzere, küresel dünyada yükseköğretim alanında müşterek meseleler ele alındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, 7 Ekim 2025 tarihinde Gebele’de düzenlenen TDT 12’nci Zirvesi’nde kabul edilen bildiride yer alan ‘Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı’ kurulmasına dair sürecin ilerlemekte olduğunu belirterek, “Devlet başkanlarımızın mutabık olduğu üzere, Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı’nın kurum ve ilkeleriyle tesis edilmesi, aktif bir şekilde işlemesi hepimizin ortak sorumluluğudur” ifadelerini kulandı.

Özvar, bu yöndeki çalışmaların süratle başlatılmasının ve bir sonraki zirve toplantısında devlet başkanlarına çalışmaların aşamaları hakkında bilgi verilmesinin önemine işaret ederek, “Bu konuda ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak Şuşa’da düzenlenen 8’nci Eğitim Bakanları Toplantısında ‘Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Veri Bankası kurulması’, ‘Diplomaların Tanınması ve Denkliğinden Sorumlu bir ajans kurulması’, ‘Türk Devletleri Teşkilatı Yükseköğretim Vakfı kurulması’ ve ‘Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Kalite Güvence Ajansı kurulması’ olmak üzere dört öneride bulunduklarını hatırlatan Özvar, bu önerilerle teşkilata üye ülkelerin yükseköğretim sistemleri arasında daha güçlü bir uyum sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

TDT üye ülkeleri liderlerinin Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı oluşturulmasına destek verdiğini kaydeden Özvar, “Destekleriniz ve iş birliğimiz sayesinde, Gebele Zirvesi’nde liderlerimiz tarafından Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı oluşturulması vizyonuna destek verilmesi mümkün olmuştur” açıklamasında bulundu.

Özvar, Yükseköğretim Kurulu’nun önerilerinin Türk Üniversiteler Birliği (TURKUNIB) tarafından da detaylıca ele alındığını ve üye ülkelerin milli mevzuatları dikkate alınarak teknik toplantılar yapılmasına karar verildiğini duyurdu.

ORHUN DEĞİŞİM PROGRAMI FONU’NA DESTEK

TURKUNIB’in Orhun Değişim Programı için özel bir fon kurulması önerisini desteklediklerini aktaran Özvar, bu yapının daha önce önerdikleri Türk Devletleri Teşkilatı Yükseköğretim Vakfı ile benzer amaçlara hizmet edeceğini söyledi.

Fon sayesinde öğrenci ve akademisyen hareketliliğinin teşvik edilebileceğini dile getiren Özvar, kalkınma ortakları ve özel sektör katkılarının nasıl yönetileceğine ilişkin ortak bir çerçevenin üye ülkeler tarafından müzakere edilmesi gerektiğini bildirdi. Özvar ayrıca TURKUNIB bünyesinde daimi bir sekretarya kurulması önerisini de desteklediklerini belirtti.

TÜRKİYE’NİN ORTAK ÜNİVERSİTE PROJELERİ SÜRÜYOR

Türkiye’nin TDT ülkeleriyle yükseköğretim alanındaki iş birliğine büyük önem verdiğini vurgulayan Özvar, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü dile getirdi.

2024 yılında kurulan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin akademik çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan Özvar, Kazakistan ile yürütülen iş birliği kapsamında Gazi Üniversitesinin Güney Kazakistan’da şube açma kararı aldığını kaydetti.

Özvar, Türkiye ve Özbekistan iş birliğiyle Taşkent’te kurulan Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesi’nde Türkiye’den dört üniversitenin eğitim programları yürüttüğünü, ayrıca TDT üyesi her ülke için kontenjan ayrıldığını ifade etti.

Türk Dünyası’nda yükseköğretim alanındaki iş birliğinin yalnızca üniversiteler arası ilişkilerle sınırlı olmadığını aktaran Özvar, Türk Akademisi ile imzalanan mutabakat zaptının bilimsel ve akademik bütünleşme açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.

Özvar, Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı’nın oluşturulmasının ortak insan kaynağına, bilimsel rekabet gücüne ve gelecek nesillere yapılmış önemli bir yatırım olacağını sözlerine ekledi.

TDT üyelerinin eğitim alanındaki iş birliğinin önemine değinen Özvar, toplantıda bu konuda somut ve kıymetli adımlar atılacağına inandığını bildirdi. Özvar, Kazakistan Bilim ve Yükseköğretim Bakanlığı’na nazik ev sahiplikleri için teşekkür etti.

Etiketler: AzerbaycanEğitimTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Üsküdar’da denizde görülen kişi için arama sürüyor

Sonraki Haber

Edirne’de mahkeme, taş ocakları için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarını durdurdu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kenya'da 3'üncü Ebola vakası doğrulandı
Dış Haberler

Kenya’da 3’üncü Ebola vakası doğrulandı

17 Ekim 2026
CENTCOM: İran'ın 25 milyar dolarlık petrol ihracatı engellendi
Dış Haberler

ABD’den İran’a milyarlarca dolarlık abluka! 25 milyar dolarlık petrol ihracatı engellendi

17 Ekim 2026
Trump, Rusya'ya yönelik yaptırım ve tarifeleri askıya aldı
Dış Haberler

Trump, Rusya’ya yönelik yaptırım ve tarifeleri askıya aldı

17 Ekim 2026
Beyaz Saray Sözcüsü Zacharia görevinden ayrıldı
Dış Haberler

Beyaz Saray Sözcüsü Zacharia görevinden ayrıldı

17 Ekim 2026
Pakistan Başbakanı Şerif'ten Türkiye'ye taziye mesajı
Dış Haberler

Pakistan Başbakanı Şerif’ten Türkiye’ye taziye mesajı

17 Ekim 2026
Zelenskiy: AB'den en az 70 milyar avro daha desteğe ihtiyacımız var
Dış Haberler

Zelenskiy’den AB’ye 70 milyar avroluk destek çağrısı! Savaşın maliyetini açıkladı

16 Ekim 2026
Sonraki Haber
Edirne’de mahkeme, taş ocakları için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararlarını durdurdu

Edirne’de mahkeme, taş ocakları için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararlarını durdurdu

En Güncel Haberler

Adana'da sağanak sonrası alt geçidi su bastı; otomobilde mahsur kaldılar
Gündem

Adana’da sağanak sonrası alt geçidi su bastı; otomobilde mahsur kaldılar

17 Ekim 2026
Bakan Fidan, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Fayyad ile bir araya geldi
Politika

Bakan Fidan, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Fayyad ile bir araya geldi

17 Ekim 2026
Düğün yolunda kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Yerel Haberler

Düğün yolunda kaza: 1 ölü, 4 yaralı

17 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Reyhanlı patlamasının planlayıcısı Mihraç Ural’ın yakalanması, ölenlerin yakınlarını sevindirdi

17 Ekim 2026
Yaşam

Jandarma, selde bebeği halatla tahliye etti

17 Ekim 2026
Yaşam

Antalya’da kuvvetli rüzgar ve sağanak etkili oldu

17 Ekim 2026
Yaşam

Saros Körfezi’nde batırılan yapay resifler, su altı canlılarının yaşam alanı oldu

17 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Jandarma, selde bebeği halatla tahliye etti

Jandarma, selde bebeği halatla tahliye etti

- Haberton
17 Ekim 2026

Sakarya’da jandarma ekiplerinin, selde mahsur kalan vatandaşları kurtardığı anlar kameralara yansıdı. Jandarma ekiplerinin bir bebeği derenin üzerine kurulan halatla tahliye...

17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü: Türkiye’de yoksulluk sınırı 123 bin lirayı aştı!

Türkiye’de şehirlerin gizli sakinleri: Beton binaların arasında yaban hayatı nasıl varlığını sürdürüyor?

Markette aldığınız her ürün güvenli mi? Gıda etiketlerinde gözden kaçan 10 kritik ayrıntı!

Zayıflama iğneleri sanıldığı kadar masum mu? Uzmanları endişelendiren yan etkiler ve bırakınca yaşananlar!

Güncel Haber

Adana'da sağanak sonrası alt geçidi su bastı; otomobilde mahsur kaldılar

Adana’da sağanak sonrası alt geçidi su bastı; otomobilde mahsur kaldılar

17 Ekim 2026
Bakan Fidan, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Fayyad ile bir araya geldi

Bakan Fidan, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Fayyad ile bir araya geldi

17 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton