Ticaret Bakanlığı tarafından, döner, iskender ve hamburger ürünlerinin satışında menüde gramaj bilgisi verme zorunluluğu getirilmesinin ardından bu işletmelere yönelik denetim başlatıldı.
Ankara’da yapılan denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen iş yerlerine idari yaptırım uygulandı.
Ticaret Bakanlığı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği kapsamında döner, iskender ve hamburger ürünlerinin satışında işletmelere, menüde gramaj bilgisi verme zorunluluğu getirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Son dönemlerde lokanta ve büfe zincirleri gibi işletmelerce, geleneksel satış yöntemi olarak, ağırlığı ölçülerek satışa sunulması gereken dönerin, ‘döner sandviç, ekmek arası döner, dürüm döner, servis döner vb’ isimler altında farklı fiyatlarla, iskender ve hamburger ürünlerinin ise farklı porsiyonlarda satışa sunulduğu; ancak gramaj bilgisine yer verilmemesi nedeniyle fiyat karşılaştırmasının yapılamadığı ve tüketicinin eksik bilgilendirildiği anlaşılmaktadır. Ticari teamül ile yerleşmiş satış usulü olarak, ağırlığı ölçülerek ve farklı gramajlarda satılan döner ürünü ile iskender ürünü ve yaygın olarak tercih edilen hamburger ürünü özelinde tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesini amacı ile; sektörde bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin tarife ve fiyat listelerinde ürünlerin ayırıcı özelliği olarak gramaj bilgilerine yer verilmesi gerektiği hususunda sektörü temsil eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu bilgilendirilmiştir” denildi.
TEK TEK KONTROL EDİLDİ
Ankara’da bu kapsamda döner, iskender ve hamburger satışı yapılan iş yerlerine yönelik denetim yapıldı. Ankara Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri döner, iskender, hamburger gibi ana bileşeni et olan, tüketiciye farklı porsiyonlarda sunulan ürünlerin içindeki etin gramaj bilgisine, tarife ve fiyat listesinde yer verilip verilmediğine baktı. İncelemeler çerçevesinde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere her bir ürün için ayrı idari yaptırım uygulandı. Denetimler ile tüketicinin doğru ve eksiksiz bilgilenmesi sağlanarak tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İstanbul’da döner ve hamburgere gramaj denetimi
Ticaret Bakanlığı, döner, iskender ve yaygın olarak tercih edilen hamburger ürünü özelinde, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacı ile işletmelerin tarife ve fiyat listelerinde ürünlerin gramaj bilgilerine yer verilmesi zorunluğunu getirdi. Bu kapsamda 81 ilde eş zamanlı denetim gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da 47 ekiple 27 ilçede denetime çıktı.
‘YAKLAŞIK 38 BİN RESTORANI DENETLEDİK’
Ekiplere eşlik eden İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, “Bugün İstanbul’da gramaj denetimleri yapıyoruz. Bu konuya ait perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketi, fiyat listeleri ile ilgili Bakanlığımızın 6502 sayılı kanunu ve bu kanundan oluşan yönetmelik kapsamında denetimleri yapıyoruz. Bugün biz İstanbul’da 47 ekiple 27 ilçede denetim yapıyoruz. Fiyat etiketi yönetmeliği ile ilgili en son 2023’ün Aralık ayında, malumunuz yiyecek içecek sektörüne hizmet verdikleri, sattıkları ürünlerin listesini, bir nevi menüsünü işletmelerin dışına da koymaları ve içeride de menü bulundurma zorunluluğu geçirmiştik bakanlığımızca. Burada maksat tüketicilerimizin ticari çıkarlarını en üst seviyede korumak ve bilinçlendirmek amaçlıydı. Biz İstanbul’da,1 Ocak’tan itibaren geçerliydi, yaklaşık 38 bin restoranı bu konuda denetledik. Ciddi oranda eksik gördüğümüz şeyleri idari yaptırımlar uyguladık. Yine 20 Kasım itibari ile yani 2 gün öncesinden Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu, vatandaşlarımız tarafından en çok tüketilen, en ekonomik olan ürünlerin başındakiler döner, hamburger ve iskender kebabına dair ürünlerde isim değişikliği oluyor. Şöyle ki; döner, ekmek arası döner, sandviç döner gibi farklı farklı isimleri var. Bu isimler karşılığında gramajlar ile ilgili bir açıklama yoktu. Fiyat farklılığı gösteriyordu. Bunu da açığa kavuşturmak için bu ürünlerle ilgili hizmet veren yani döner, iskender ve hamburgerle ilgili farklı kampanyalarla ilgili gramajları belirtme zorunluluğu vardı” dedi.
BAZI İŞLETMELERE TUTANAK TUTULDU
Su fiyatlarına ilişkin de incelemede bulunduklarını belirten Menteşe, “Biz bugün İstanbul’da 47 ekiple 27 ilçede denetimlerimizi yapıyoruz. Bugün burada da yaklaşık 10’un üzerinde işletmeyi birlikte gezdik, dolaştık. Bunların içerisinde gramaj bilgisi olan da vardı, olmayan da vardı. Olanlara teşekkür ediyoruz. Olmayanlara da tutanaklarımızı tuttuk. Yine son günlerde su fiyatları ile ilgili özellikle yüksek fiyata satıldığı ile ilgili bir takım şikayetler alıyorduk. Gittiğimiz yerlerde onları da incelememize aldık. Onlarla ilgili de gerekli işlemlerimizi yaptık. Denetimlerimiz bu kapsamda devam edecektir” ifadelerini kullandı.