Merhaba Değerli Edebiyat Severler, Öğretmenler, toplumun en kıymetli incileridir. Bu incilerden biri olan, hem mesleki hem de özel hayatında edebiyat ile iç içe yaşam süren Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni kıymetli yazar ve şair Tuğba Karagöz ile birlikteyiz.
Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Merhabalar, ben Tuğba Karagöz. Bursa’da Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği görevinde bulunuyorum. Kendim aslen İnegöl ilçesindenim. Liseyi Bursa Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra 2005 yılında Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlayıp iki yıl sonra yatay geçişle Uludağ Üniversitesi’nde aynı bölümden mezun oldum.
Öğretmenliğin yanında farklı işlerde çalışmak hayat tecrübesi kattı. Aynı zamanda her daim edebiyatın içinde olmaya çalıştım. Üç farklı konuda düzenlenen yarışmalarda dereceler elde ettim. Bunlardan biri Ahmet Hamdi Tanpınar Makale yarışmasıdır. 2012 yılı makale konusunda Türkiye 3.lüğüm olmuştu. Bunun yanı sıra kendimi sürekli geliştirmeye ve çok yönlü okumalar yapmaya çalıştım. Şu an bir şair ve yazar unvanıyla karşınızda durmamı her zaman umut edip çalışmayı bir an bırakmayan yönüme borçluyum.
Şimdiye kadar kaç eser verdiniz?
Henüz yayımlanmış iki eserim var. Bunlardan ilki şiirlerimden oluşan Aynı Göğün Altında isimli şiir kitabım ve diğeri ise henüz yeni çıkan Bilgeliğe Giden Yolculuk “Kam Ana” isimli romanım. Aynı Göğün Altında son on yılda kalemimden dökülen şiirleri içerirken Bilgeliğe Giden Yolculuk romanım Türk edebiyatını başlangıcından 1900’lere kadar getirip tarihin içinde sizi bir yolculuğa çıkarıyor. Bunlar haricinde şu an üzerinde çalışmaya yeni başladığım bir roman projem var. Onun araştırmalarıyla meşgul oluyorum.
İlk kitabınızı çıkarmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?
Aslında ilk kitabım olan Aynı Göğün Altında daha sonra çıkarmayı düşündüğüm bir kitaptı. Öncesinde Bilgeliğe Giden Yolculuk “Kam Ana” nın çıkışını planlamıştım. Kısmet şiireymiş, onunla başladık. Tüyap Bursa kitap fuarında sevgili yazarlarımız Aleyna Eda Eroğlu, Ebru Oyacı ve Sibel Yıldız Erden’le tanışmam beni kıymetli editörüm İlknur Artuğ’la tanışmama vesile kıldı. Sayesinde edebiyat dünyasında ufak da olsa yerimi almış oldum. Yazarlarımıza ve kendisini çokça teşekkürlerimi sunuyorum.
Proje ve planlarınız var mı? Biraz ipucu alabilir miyiz?
Yeni bir tarihi roman projem var onun üzerinde çalışmalara başladım. Bir şiir kitabı daha gelecek henüz vakti var. Bunun yanı sıra İstanbul 2024 Tüyap Fuarına katılıyorum 3 Kasım günü. Devamında Ankara Tüyap Fuarı ve Bursa Tüyap Fuarı katılmayı düşündüğüm fuarlardan.
Yazmaya olan ilginizi ne zaman fark ettiniz ve yazmaya başladınız?
Aslında kitap okumaya karşı ilkokulda oldukça soğuktum. Kesinlikle bir kitap kurdu değildim ama ortaokulda bana okumayı sevdiren Harry Potter serisiyle karşılaştım. O seriyi zevkle okuyunca ben de kitap okuyabildiğimi ve bunu devam ettirmekten zevk aldığımı keşfettim. Sonrasında Türk ve Dünya edebiyatından muhteşem kitaplarla okumalarıma devam edip bir kitap kurdu oldum diyebilirim. Bu yüzden okumayı sevmiyorum ben okuyamam diyenlere söyleyeceğim tek bir söz var: Sadece henüz sevdiğiniz kitabı keşfetmemişsinizdir. Kitapçılara gidin ve oralarda gezinin, mutlaka size hitap eden bir kitap vardır.
Tuğba Hanım sizin gibi kıymetli bir eğitim insanını tanımaktan, tanıtmaktan oldukça keyif aldık ve onur duyduk. Yolunuzun tüm güzellikleriyle edebiyata çıkmasını ve daha nice eserlere ulaşmanızı diliyorum.
Bu sıcak ve samimi röportaj için ben teşekkür ediyorum. Biz eğitimciler olarak yol göstermeyi, bir şeyleri öğretmeyi hayatımıza hedef almışız. Umarım dediğiniz gibi yolumuz uzun ve güzelliklerle dolu olur. Sizlerle birlikte olmak çok güzeldi. İyi çalışmalar diliyorum.