Öğrenci Veli Derneği (VELİ- DER) Genel Başkanı Ömer Yılmaz, okul masraflarındaki fahiş fiyatlara dikkat çekti. Yılmaz, “Veliler, çocuklarının temel eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta bile güçlük çekiyor, bu da toplumun geleceğini şekillendirecek nesillerimizin eğitimden mahrum kalması riskini doğuruyor” dedi.
Okulların açılmasına kısa bir süre kala, Türkiye’deki 21 milyon öğrenci ve 1 milyon 300 bin öğretmen için yeni eğitim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yüksek enflasyon ve aşırı zamlar, kırtasiye malzemelerini de etkisi altına almış durumda. Temel malzemelerden oluşan bir okul çantasını doldurmanın maliyeti 10 bin liraya kadar dayandı. Masrafların geldiği nokta ise aileleri kara kara düşündürüyor.
Okul masraflarının artması nedeniyle eğitimde çocuklarımıza sağlanan olanakların azalarak sorunların daha da derinleştiğini söyleyen Yılmaz, “Kırtasiye ürünleri geçen yıla oranla neredeyse yüzde 100 oranında zamlandı. Veliler ne yazık ki bu ekonomik koşullarda eğitimden kısarak, çocuklarını anaokuluna göndermek istemiyorlar. Anaokuluna gitmeyen bir çocuk ise, 1’inci sınıfa başladığında diğer arkadaşlarına göre gelişimsel olarak daha geride olacaktır. Veli-Der olarak bizim talebimiz, asgari ücret düzeyinde çalışan ve sosyal yardımlarla geçinen ailelerin tespit edilip, eğitim- öğretim dönemi boyunca kırtasiye ve gıda giderlerini karşılayacak şekilde eğitim desteği almasıdır” diye konuştu.
“Servis fiyatları taksi ücretlerini geçti”
Aylık okul servisi ücretlerinin 10 bin TL’ye dayandığını belirten Yılmaz, “Yapılan araştırmalara göre 3.8 kilometre uzaklıktaki bir ev için servis şirketlerinin talebi yıllık 60.000 TL’ye kadar çıkmış durumda. Yani 180 gün servise binmek zorunda kalan bir öğrenci için günlük ortalama 333 TL ücret çıkıyor. Aynı mesafe her gün taksiyle gidip gelinirse ortalama 200-220 TL arasında bir ücret ödeniyor. Veliler de bu durumda servis ücreti ödemek yerine taksiyle gidip gelmeyi tercih ediyor, hatta korsan servislere yönelenler de var” dedi.
Yılmaz, dünyadaki birçok gelişmiş ülkede okul servisi ve beslenme giderlerinin hükümet tarafından karşılandığını vurgulayarak “Okul kantinleri sağlıksız. Aynı zamanda bir o kadar da fahiş fiyat politikalarıyla çocuklarımızın aç kalmasına neden olmaktadır. Çocukların 1 öğün yemeğinden tasarruf yapılmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çocuklarını besleyecek güce ve kudrete sahiptir” ifadelerini kullandı.
“Okul kayıt ücreti hukuka aykırı”
“Anayasa’nın 42’nci maddesine göre devlet okullarında eğitim ücretsizdir” diyen VELİ- DER Genel Başkanı Ömer Yılmaz, şöyle devam etti:
“Ülkemizde okulların önemli bir bölümü ciddi anlamda ödenek sıkıntısı çekerken, bakanlığın okullara ihtiyacı kadar ödenek ayırmaması nedeniyle, okulların pek çok ihtiyacı öğrencilerden düzenli olarak toplanan aidatlar, bağışlar ve okulların ticari faaliyetlerinden karşılanmaktadır. Bakanlık, ‘kayıt parası yasak’ dese de velilerden alınan paralara göz yumuyor. Okulların ihtiyaçları ve yükü ise velilerin sırtına yıkılıyor. Ancak bu kanuna aykırıdır, velilerden para isteyen yönetim hakkında yasal işlem başlatılmalıdır…”