Bahçeşehir Koleji’nin düzenlediği 6’ncı Çocuk Sanat Bienali, bu yıl ‘barış ve çocuk’ temasıyla başladı. Bienalde Türkiye’nin 25 ilindeki 58 kampüsten gelen 348 öğrenci ‘Barış’ı sanatseverlere 58 eserle anlattı.
Bahçeşehir Koleji’nin düzenlediği ‘Çocuk Sanat Bienali’ Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde başladı. 6’ncı kez düzenlenen ve küratörlüğünü Denizhan Özer’in yaptığı bienalin bu yılki teması, ‘barış ve çocuk’ oldu. Artkolik Sanat ve Eğitim Platformu iş birliğiyle gerçekleşen bienalde, Bahçeşehir Koleji’nde eğitim öğretim gören 348 öğrencinin, 98 öğretmen ve profesyonellerden oluşan komisyon desteğiyle hazırladığı 58 eser görücüye çıktı.
Katılımın yoğun olduğu açılışa Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Üyesi Semra Yücel ve Bahçeşehir Koleji Spor Kulubü Başkanı Begüm Yücel, Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, genel müdür yardımcıları ile okulların yöneticileri de katıldı. Resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, dijital uygulamalar ve kişisel performanslardan oluşan çalışmaların bulunduğu bienal, 26 Mayıs Pazar gününe kadar açık olacak.
DAĞ: ÇOCUKLAR HER ŞEYİN TEMELİNE BARIŞI KOYMAYA ÇALIŞTILAR
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, bienal açılışında yaptığı açıklamada Bienal hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çocukların dünyaya barış penceresinden bakarak bu eserleri ortaya çıkardıklarını aktaran Dağ, “Bugün altıncısını düzenlediğimiz Çocuk Sanat Bienali’ndeyiz. Bu senenin teması ‘çocuk ve barış’. Ögrencilerimiz yaklaşık 5 aydır danışman öğretmenleri ile birlikte bu sergiye hazırlanıyorlar ve bugün bizleri bu sergide çok heyecan verici eserlerle buluşturuyorlar.
Bu yılın temasını seçme sebepleri aslında ulu önderimiz Atatürk’ün ‘Yurttaş Barış Cihanda Barış’ sözünün onlara verdiği ilham. Bu ilhamla yola çıktılar. Çünkü biz yetişkinler elbette toplumdaki ve dünyadaki bütün olumsuzluklardan savaşlardan sorunlardan etkileniyoruz ama aslında tüm bu süreçlerin ana mağduru da çocuklar. En çok etkilenen ve belki de bu izleri hayatları boyunca taşıyan da çocuklar. O yüzden bizim öğrencimiz bizim çocuklarımız da dünyadaki bütün sorunlara bütün savaşlara bütün çocukların yaşadığı olumsuzluklara bu gözle bakmaya çalıştılar ve her şeyin temeline barışı koymaya çalıştılar” dedi.
“SANAT KENDİNİ ÖNEMLİ BİR İFADE ETME ŞEKLİ”
Sanatın kendini ifade etmede etkili bir araç olduğuna inandıklarını aktaran Dağ, “En az akademik başarı kadar çocuklarımızın sporla sanatla dolu bir yaşamla, yeterliklerle, becerilerle donanmasını istiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki sanat kendini önemli bir ifade etme şekli, ama bu empati ile birleştiğinde, farkındalıkla birleştiğinde dünyayı daha güzel daha iyi bir yere dönüştürme şekli de. O yüzden bu bienaldeki eserler çocuklarımızın Barışa ve Savaşa, ama her şeye rağmen umuda ve daha iyi bir dünyaya da kendi gözlerinden bakma ifadesi” diye konuştu.
ÖZER: BU BİENAL TÜRKİYE’DEKİ DİĞER OKULLARA DA ROL MODEL OLUYOR
Bahçeşehir Koleji’nin Artkolik Sanat ve Eğitim Platformu iş birliğiyle gerçekleştirdiği bienalin küratörü Denizhan Özer ise barış ve çocuk temasına vurgu yaptı. “Bahçeşehir Koleji böyle bir konsept seçerek aslında Barış’a nasıl katkıda bulunabileceğimizi bizlere düşündürmeye çalıştı” diyen Özer, “Burada Bahçeşehir Koleji’nin Türkiye çapındaki hemen hemen her okulundan müracaatlar oldu. Biz bu müracaatları değerlendirdik ve onların içinden bu konsepte en uygun olan 58 yapıtı sergimizin içine aldık. Farklı disiplinlerde yapıtlar var. Enstalasyon, videolar, performanslar, resimler ve fotoğraflar var. Yani sanatın her dalından eserler var.
Öğretmenlerimizin öğrencilerle birlikte ürettikleri yapıtlarla bu seçkiyi oluşturmuş olduk. Buradaki en önemli şey bu alanda gördüğünüz yapıtlarını hepsi ortak bir çalışmanın ürünü. Bu ortak çalışmada öğretmenler çocukların fikirlerini geliştirerek içinde bulunduğumuz bu alandaki yapıtların gerçekleşmesini sağladılar. Bu sene 6’ncısı gerçekleşen bu Bienal Türkiye’deki diğer okullara da rol model oluyor. Barış’ı her alanda desteklememiz gerekiyor. Barış kardeşliktir, barış aynı zamanda özgürlüğü getirir, eşitliği getirir, barış sevgidir, barış adalettir. Barışsız bir hayat zaten düşünemeyiz o yüzden de barışı kim dillendiriyorsa onu desteklemek gerekir. Çünkü bu bizim çocuklarımızın geleceği için ekmek, su kadar önemli bir gerekliliktir” ifadelerini kullandı.
“BU BİSİKLET DÜNYAYI GEZİYOR VE BARIŞI HERKESE ANLATIYOR”
Bienaldeki çalışmalarını ‘Çocuk Bisikleti’ olarak seçtiklerini söyleyen Görsel Sanatlar Öğretmeni Tuğba Özer, çocuk bisikletinin üstüne de geçmişten günümüze var olan kitle iletişim araçlarını yerleştirdiklerini ve o araçlardan çocukların kendi sesleriyle barışı anlattıklarını aktardı. Özer, “Bu çocuk bisikleti dünyayı geziyor ve barışı herkese anlatıyor” dedi.
‘HAYALLER’
Görsel Sanatlar Öğretmeni Büşra Büyükbayrak ise 5 öğrencisi ile birlikte hazırladıkları eserleri hakkında “Burada hayaller adlı ayı figürümüzle birlikte çocukların masumiyetinden bahsettik. Burada çocukların uyku arkadaşı olan ayının korumacılığını anlattık” diye konuştu.
‘Hayaller’ eserinin yaratıcılarından 9.sınıf öğrencisi Elif Orduoğlu da “Bu eseri 5 arkadaşımla birlikte yaptık. Eserimizdeki mavi kelebekler özgürlüğü benimserken rengi huzuru temsil eder. Üzerinde çevrili olan teller dünyamızdaki dış kötü etkenleri gösterirken ayıcığımız korumacılık benimsiyor” ifadelerini kullandı.
‘MUTLULUK’
Mutluluk adlı resmin yaratıcıları 5’inci sınıf öğrencileri Pera Poyraz, Yağız Aksal, emir Şentürk ve nehir Yıldız ise eserlerini akrilik boya ile yaptıklarını ve sonrasında yapay zeka ile oluşturduklarını aktararak “Bu resmin konusu mutluluk. Mutluluk bir çocuğun yüzündeki tebessümdür, bu çocuğun tebessümünü siz de hissedin diye etrafa renkli renkli çiçekler çizdik. Çocuklar geleceğin umududur, özgürlük ve barışı temsil ederler. Çocukların dünyası kadar renkli bir tablo yarattık” dedi.
Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde ücretsiz olarak sergilenen 6’ncı Çocuk Sanat Bienali, 26 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.