Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Etki Yatırım Zirvesinde konuştu. Bakan Kacır, “Ülkemiz de potansiyelini ortaya koyarak, doğu ile batı arasında köprü göreviyle etki yatırımı için bölgesel pazara giriş noktası olma yolunda önemli bir rol üstleniyor” dedi.
Kacır, “Proje kapsamındaki hedef grup, son 1 yılda işsiz olan 18 ila 35 yaş arasındaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu projeyle 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdamını hedefliyoruz. İstanbul’da pilot uygulama olarak başladığımız ilk sosyal etki tahvili uygulaması, gelecek dönemde yürüteceğimiz çalışmalara da örnek olacak.” şeklinde konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Kültür Merkezi’nde düzenlenen Etki Yatırım Zirvesi’ne katıldı. Zirvede, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat da bir konuşma yaptı. Zirve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve en iyi işleyen sitemin tesisini hedefleyen Etki Yatırımı Danışma Kurulumuz sektörün önde gelen kurumlarıyla el ele çalışmaktadır. Son 22 yılda sürekli büyüyen ekonomisi, gelişmiş üretim ve ulaştırma imkanları, genç ve dinamik işgücü ve ekonomik reformlarıyla uluslararası yatırımcıları kendine çeken Türkiye, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına doğru emin adımlarla ilerlemektedir.
Ülkemizin avantajlı jeopolitik konumu, imzaladığımız serbest ticaret anlaşmaları ve Gümrük Birliği’nin sunduğu fırsatlar, bizlere yakın çevremizdeki 1.3 milyar nüfusa ve 8 trilyon dolarlık ticaretin döndüğü büyük bir pazara kolay erişim imkanı sunmaktadır. 2024 Etki Yatırımı Zirvesi’ne fikirleriyle zenginlik katan herkese bir kez daha teşekkür ediyor, tüm misafirlerimizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
“MODEL FABRİKALARIMIZIN SAYISINI 14’E ÇIKARACAĞIZ”
Bakan Kacır, dönüşüme yapılan yatırımların altını çizerek “Türkiye olarak, sürdürülebilirliği, kaynak verimliliğini, yenilikçi ve girişimci insan kaynağımızı güçlendirerek ülkemizi küresel ileri teknoloji üretim merkezine dönüştürme gayretindeyiz. Bilgi temelli ekonomimizi güçlendiriyoruz. Refahın yurt sathında dengeli bir şekilde dağıtılması için çaba gösteriyoruz. Özellikle dijital ve yeşil dönüşümün sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanarak işletmelerimizin rekabetçiliklerini artırıyor, istikrarlı büyümemize hız kazandırıyoruz. Bu anlayışla pek çok programı birlikte hayata geçiriyoruz.
Öğren-dönüş programlarıyla, yalın üretim danışmanlık hizmetleriyle işletmelerimizin verimliliklerinde önemli düzeyde artış sağlayan 8 model fabrikayı kurduk. Önümüzdeki dönemde model fabrikalarımızın sayısını 14’e çıkaracağız. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle 300 milyon Euro’luk finansmanı, dijital dönüşüm ihtiyaçlarını tespit eden ve yol haritalarını oluşturan KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz.’Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları’ ile sanayinin yeşil ve dijital dönüşümüne yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceğiz.
Dünya Bankası işbirliğiyle 450 milyon dolar bütçeli Yeşil Sanayi Projesi’nde KOBİ’lerimiz öncelikli olmak üzere imalatçılarımızın; yeşil inovasyon, yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği gibi alanlarda Ar-Ge ve yatırım faaliyetlerini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
ANKARA VE DEPREM BÖLGESİNDEKİ İLLERDE HIZLI BÜYÜME HEDEFİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ankara ve deprem bölgesindeki illerde hızlı büyüme için finansman desteği sağladıklarını da belirterek, “Finans sektöründeki bu dönüşüm, toplumsal ve çevresel sorumluluğun bilincinde olan yeni bir yatırım perspektifi sunuyor. Ülkemiz de potansiyelini ortaya koyarak, doğu ile batı arasında köprü göreviyle etki yatırımı için bölgesel pazara giriş noktası olma yolunda önemli bir rol üstleniyor. Bizler de bu bilinçle etki yatırımını ülkemizde ana akım bir yatırım tercihi hâline getirerek Türkiye Yüzyılı’na giden yolu birlikte inşa ediyoruz.
Bu alanda öncü bir destek programı başlattık. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen etki yatırımına yönelik bölgesel girişim sermayesi mali destek programı ile Ankara ve deprem bölgesindeki illerde hızlı büyüme ve katma değer yaratma potansiyeli taşıyan pozitif ve ölçülebilir sosyal ve çevresel etki yaratabilecek girişimlere finansman desteği sağlıyoruz. Ajansın yatırımcı olacağı girişim sermayesi fonlarıyla girişimcilik ve yenilik ekosisteminin geliştirilmesini ve güçlendirilmesini hedefliyoruz. Bu fonlar aracılığıyla 250 milyon liralık taahhütle toplam 1 milyar liralık bir etki yatırımı oluşturacağız” şeklinde konuştu.
“550 GENCİMİZİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE İSTİHDAMINI HEDEFLİYORUZ”
Gençlere istihdam hedeflerinden de bahseden Bakan Kacır, “Gençlerimizin istihdamını sağlama yolunda özgün bir uygulama olarak performansa dayalı ödeme yöntemiyle yenilikçi bir yaklaşım kurguladık. Proje kapsamındaki hedef grup, son 1 yılda işsiz olan 18 ila 35 yaş arasındaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu projeyle 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdamını hedefliyoruz.
İstanbul’da pilot uygulama olarak başladığımız ilk sosyal etki tahvili uygulaması, gelecek dönemde yürüteceğimiz çalışmalara da örnek olacak. Bizler de bu anlayışla, ülkemizin dört bir yanında farklı sektörlerde etki yatırımcılığı uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Bu projeye şimdiye kadar 11 bin 500 genç önbaşvuru yaptı ve bu gençler arasından seçilen 856 kişi mesleki ve profesyonel gelişim eğitimlerine başladı. Bu eğitimler, gençlerimizi doğrudan çalışma hayatına hazırlayacak” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat ise, “Hem devletler hem özel sektör nezdinde yeni modeller arandığı bir dönemde etki yatırımı modeli, ekonomik getiri, toplumsal ve çevresel faydayı da gözeterek yeni bir yatırım modeli olarak önem kazanmıştır. Bu kapsamda 2019 yılında Türkiye’de henüz etki yatırımı konuşulmazken Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak Türkiye’de Etki Yatırımcılığı Ekosistemi Raporu’nu hazırladık” dedi.