Binlerce öğrenci haziran ayı içerisinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavlarına girecek. Sınava sayılı günler kala Profesyonel Eğitim Koçu Yalçın Sevim, LGS ve YKS adayları için altın değerinde tavsiyelerde bulundu.
Yüzbinlerce öğrencinin katılacağı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için 1 aydan kısa bir süre kaldı.
LGS’nin 2 Haziran, YKS’nin ise 8-9 Haziran’da yapılacağını hatırlatan Profesyonel Eğitim Koçu Yalçın Sevim, “Öncelikle heyecanı bir kenara bırakarak sınava odaklanmalısınız. Her ne kadar da olsa her öğrenci için bir sınav heyecanı olacaktır. Ancak kendilerini fazla kasmadan sınava adapte etsinler. Sınav konusunda kendinizi gerektiği kadarıyla motive ediniz. Sınav hakkında olumsuz düşünceler içinde oluyorsanız ya da sizleri olumsuzluğa itecek kişiler varsa mümkünse onlardan uzak durunuz. Günün belirli saatlerinde spor yapın, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz, uykunuza dikkat ediniz uykunuz düzenli olsun. Günlük olarak 7 ya da 8 saat uyku hakkında kendinizi programlayınız. Sizi motive edecek hobileriniz varsa onları mutlaka yapınız” diye konuştu.
YKS ve LGS sürecinin çok uzun ve stresli bir maraton olduğunu belirten Sevim, sınav kaygısını artıran sebepleri şöyle sıraladı:
- Görev ve sorumlulukların ertelenmesi,
- Ailenin ya da çevrenin görüşleri hakkında endişeye kapılmak,
- Öğrencilerin kendisi hakkındaki endişeleri ve heyecanlı olmaları,
- Olumsuz yorumlar içeren düşünceler içinde bulunmak,
- Yüksek beklenti içinde olunması,
- Öğrencilerin temel fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayamamaları,
- Olumsuz ya da kötü çalışma alışkanlıkları..
“Son gün ders çalışmayın”
Öğrencilere sınavdan önceki son günlerde sosyal medyadan uzak durmalarını, uykularını alabilecek saatte uyumalarını ve ağır yemek yememeleri uyarısında bunan Yalçın Sevim, “Konuları biten öğrenciler, önce branş denemelerinden bitirsinler daha sonrasında ise kendilerine genel deneme yaparak sınav öncesinde hangi yerlerde, hangi konularda eksiklikleri var onlara bakıp sınav gününe kadar eksikliklerini tamamlasınlar. Sınava bir hafta kalaya kadar ders çalışabilirler. Ancak sınava bir gün kala ders çalışmayı, soru çözmeyi ya da deneme çözmeyi bırakmalıdırlar. Son gün ise öğrenciler kafasını karıştıracak işlerden uzak durmalılar ve oksijeni bol olan temiz bir havada kendilerini dinlendirmelidirler. Sessiz ya da sakin bir mekânda dinlenmeliler” dedi.
“Aklınıza ilk gelen doğru cevabı işaretleyin”
Sınav anında dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Sevim, “Sadece sınava odaklanın yeter. Zamanınızı kaygılanarak, şüpheye düşerek, keşke diyerek kendinizi eleştiriye maruz bırakmayın ve “Ne yapabilirdim” diye değil, sadece “Şu an ne yapabilirim” diye düşünün! Kitapçık türünü kodlamayı unutmayın, soru köklerini dikkatlice okuyun, sorularla inatlaşmayın ve bildiğiniz şıkkı işaretleyiniz. Aklınıza gelen doğru cevap her zaman ilk akla gelendir. Aklınıza ilk gelen doğru cevabı işaretleyin” ifadelerini kullandı.
Sevim, sınav anında en sık yapılan hatalardan birinin iki şık arasında kalınması olduğunu belirterek “İki şık arasında kalmamaya dikkat ediniz. Özellikle paragraf sorularında uzun sorulan sorularda çok zorlanıyoruz denildiğini hep biliyoruz ya da duyuyoruz. Ancak kolay çözülen soru tipleri uzun sorulardır. Bunlara dikkat etmek gerekir. Bazı öğrenciler hemen yapayım bitireyim modunda sınavı hızlı bir şekilde bitirme derdine düşünce en büyük hatayı yapıyor. Buna dikkat edin, hızlı bitirmem lazım diyerek kendinizi zor durumda bırakmayın” diye konuştu.
“Aileler kaygılarını çocuklara yansıtmamalı“
Profesyonel Eğitim Koçu Yalçın Sevim, bu süreçte ailelere de büyük görev düştüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Ailenin sınav kaygısı üzerindeki etkisi önemlidir. Sınav kaygısını etkileyen en önemli faktör ebeveynlerin bu konudaki düşünme ve hissetme şeklidir. Sınav sonucu kötü olduğu için eve dönen çocuğa öfke duymak yerine, “Düşük puan aldığın için hayal kırıklığına uğradın, bu da yüzünden belli denebilir. Seninle her zaman konuşabilirim. Puanını yükselteceğine, başarılı olacağına inanıyorum.” diyerek öğrenci için bu çok fayda sağlayacaktır.
Aile, öğrenciye sürekli ders çalış! demek yerine “Ne yaptın, çalışmaların nasıl gidiyor, bizden istediğin bir şey var mı?” diye sorulmalıdır. Daha ilgi çekici ve etkileşimli bir yaklaşım kullanılması önerilir. Aile, çocuğun davranışlarını yetersiz görmek yerine, gösterilen çabayı kabul etmeli ve değer vermelidir. Ailenin çocuklarını alenen azarlaması tavsiye edilmez. Sınav sırasında ailenin heyecanından çocuk etkilenmemelidir. Çocuğun kendine güvenebilmesi için ailenin güveni verilmelidir. Aile içinde demokratik bir atmosferin olması önemlidir. Çocuk, yakınlarına isteklerini sıkıntı yaşamadan ifade edebilmelidir.
Sonuç olarak kendine güveni artacak ve zorluklara dayanma kapasitesi artacaktır. Aile çocuğa bu sınavın bir şans olduğunu, eğer bu fırsatı değerlendiremezse hayatta onu başka şansların beklediğini aktarmalıdır. Ailenin kendisine gösterdiği özen ve ilginin aynısını çocuk da aileden görmelidir. Aile, çocuğu ilgilendiren konuları iletişim yoluyla ele almalı ve asla fiziksel güç kullanmamalıdır. Ve her daim çocuğunun yanında olduğunu kendisine hissettirmelidir. Ayrıca anne ve babalar, sınav öğrencinin gelecek hayatına yön veren bir başlangıçtır. Çocuklarımıza da bu şekilde söyleyip onları umutsuzluğa itecek bir durum sergilenmemelidir.”
“Turlama tekniğini uygulayın”
Sınavların tamamının zeka gerektiren sorulardan oluşmadığını hatırlatan Sevim, tüm LGS ve YKS adaylarına başarılar dileyerek en etkili sınav tüyolarını açıkladı:
- Sınav yerinizi bir gün önceden mutlaka gidip görün.
- Sınavdan bir gün öncesini rahat bir şekilde geçirin.
- Sınavınıza zihinsel olarak hazır olun.
- Gerçek sınav gibi kurslardaki deneme sınavlarına mutlaka katılın.
- Sınav sabahında da her zaman ki rutininizi bozmayın.
- Sınavda turlama tekniğini uygulamaya çalışın.
- İki sınav arasında yaptığınız soruların cevaplarını arkadaşlarınızla tartışmayın.
- İlk sınav sonrasında sorular ve cevaplar hakkında moral bozucu konuşmalar yapmayın.
- Hangi soruyu hatırlayıp hatırlamadığınızı kendi kendinize sorgulamayın.