İstanbul Valisi Davut Gül, Kültürel Miras Fuarı ve Konferansı açılış programına katıldı. Programda bir konuşma yapan İstanbul Valisi Davut Gül, “Yadigar projemizle bin eseri ihya edeceğiz” diye konuştu.
Kültürel Miras Fuarı ve Konferansı Heritage İstanbul açılış programı Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Salonunda gerçekleştirildi. Bu yıl 8.’si düzenlenen Heritage İstanbul Fuarı’nın açılış programına İstanbul Valisi Davut Gül, Kütahya Valisi Musa Işın, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve alanında uzman akademisyenler katıldı. Kapılarını İstanbullulara açan Heritage İstanbul Fuarı’nda başta Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kurumlarla, İstanbul, Konya, Balıkesir ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen kurumlar, kültür mirası standlarında katılımcılara şehirler ve tarihleri hakkında bilgi verecek.
“RESTORASYONUN BİR İNŞAAT İŞİ OLMADIĞINI BİLİYORUZ”
Fuar açılış programında konuşan Vali Davut Gül, “İstanbul şehirlerin anası ve olağanüstü bir kültürel zenginliğimiz var. Bu zenginliği korumak, yaşatmak, gelecek nesillere ulaştırmak hepimiz için bir görev. Bunu da bütün kurum, kuruluşlar imkanları ölçüsünde yapıyor. Bu organizasyonun belki de en önemli faydası bütün paydaşları biraraya getirmesi.
Restorasyonun bir inşaat işi olmadığını hocalarımız da söyledi; hepimiz de biliyoruz. Bu açıdan inşaatta çalışan, restorasyonda çalışan işçiden teknik elemana, kullanılacak malzemeden koruma kurullarının bu anlamdaki hassasiyetine, kişilerin, kurumların, sponsorların bu işe para ayırmasına, koruma kullanma dengesinin iyi ayarlanmasına kadar her anlamda konuşulması, tartışılması, iyi örneklerin görülmesi, paylaşılması bu sürece çok önemli katkı sunacaktırö ifadelerini kullandı.
“KÜLTÜR BAKANLIĞIMIZIN ÖNDERLİĞİNDE GÜZEL İŞLER OLUYOR”
Restorasyon çalışmalarında kötü örneklerin de olduğunu söyleyen vali Gül, “Kötü örnekler var mı ? Hiç şüphesiz onlarca sayabiliriz; ama olumlu örnekler, iyi işlerin kötü örneklerden çok daha fazlasıyla uygulandığını, yaşatıldığını görüyoruz. Özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğümüz son yıllarda adeta bir tarih yazıyor. Geçmiş yıllarda ortadan kaybolmuş, amacı dışında kullanılan, mezbelelik haldeki bütün eserleri tekrardan ihya etti, ihya ediyor. Daha geçen hafta 300’den fazla eserin toplu açılışını hep birlikte gerçekleştirdik. İstanbul’da da 36 eserimiz vardı. Kültür Bakanlığımızın önderliğinde, liderliğinde yine çok güzel işler oluyor.
Cumhurbaşkanımızın da himaye ettiği Rami’deki kütüphaneyi görmüşsünüzdür. Hem kütüphane boyutuyla, hem restorasyon boyutuyla bu şehre kazandırılan çok kıymetli eserlerden bir tanesi. Belediyelerimizin bu anlamdaki çalışmalarını takip ediyorsunuz. Bizim valilik olarak, YİKOB olarak sadece Fatih’te uyguladığımız, daha doğrusu uygulaması devam eden proje sayımız 250’nin üzerinde. Yadigar projemizle bin eseri inşallah ihya edeceğiz. Üsküdar’da görmüşsünüzdür dev mekanların olağanüstü bir restorasyon süreci var. Koruma kullanma dengesini çok güzel ayarlamışlar. Daha iyisi mümkün mü? Hiç şüphesiz mümkün. İşte burada bu konferanslarda, bu fuarlarda bunlar tartışılacak. Çıkan sonuçları biz alacağız, uygulayacağız. Eksiğimiz varsa tamamlayacağız. Daha iyi yapmamız gereken işler varsa yapacağız. Yanlış yaptığımız işler varsa tekrarlamayacağız” diye konuştu.