Küçük yaşlardan itibaren yazmaya olan tutkusundan asla vazgeçmeyen, pes etmeyen ve hayalini kurduğu yazılarını kitap haline getirmeyi başararak ‘‘Yaşamak İçin Sebeplerim Var’’ diyen sevgili yazar Işılay Kızılgöz’le birlikteyiz.
Bize kendinizden bahseder misiniz?
Ben Işılay KIZILGÖZ. Okul yıllarında lisanlı hentbol, voleybol ve masa tenisi dallarında kupa ve madalyalar almış birisiyim. 42 yaşındayım ve 3 çocuk annesiyim. Kova burcuyum. Kendimi ‘‘hümanist aşk kadını’’ olarak tanımlıyorum. Güzellik Uzmanıyım. Mesleğimizi severek icra ediyorum. Kocaeli’ de yaşıyorum. Kişisel gelişimim için; Biruni Üniversitesi Eğitim Sertifikası, Hasta Bilgi Yönetim sistemi (HBYS), Tıbbi Arşivleme ve Dokümantasyon, Hasta Kabul Sekreterliği Danışmanlığı, Hayat Sigortacılık Başlangıç Eğitimi, Satış Pazarlama Eğitimi, Telefonda İletişim Becerileri Eğitimi, Bilgisayar İşletmenliği Operatör Eğitimi, Profosyonel Telefon Becerileri Eğitimi, Diksiyon Eğitimi, Kuaförlük Eğitimi, Güzellik Uzmanlığı Eğitimi, Şan ve Türk Sanat Müziği eğitimi aldım.
Benim en büyük tutkum, yazı yazmak ve yaratıcı içerikler üretmek. Yaratıcı yönümü keşfettiğimden beri, blog yazıları, sözler, şiirler ve serbest yazı yazıyorum. Yazı yazmayı bir hobi olarak görürken, zamanla bunu bir kariyer fırsatına dönüştürmek istiyorum.
Sosyal medya hesaplarımı aktif bir şekilde kullanıyorum ve orada yeni insanlarla tanışmak, fikir alışverişinde bulunmak benim için çok keyifli bir deneyim. Aynı zamanda fotoğraf çekmeyi, şarkı söylemeyi, dans etmeyi, kitap okumayı, müzik dinlemeyi, spor yapmayı, film izlemeyi, doğayı, denizi çok seviyorum. Sıklıkla sevdiğim şeylere zaman ayırarak zamanımı değerlendiriyorum.
Bir diğer tutkum da seyahat etmek. Yeni yerler keşfetmek. Farklı kültürler tanımak ve yeni tatlar denemek beni mutlu ediyor. Seyahatlerimde öğrendiğim şeylerin, benim yazarlık ve hayat tecrübemle harmanlanarak kendimi geliştirmeme katkı sağladığını düşünüyorum.
Yazmaya olan ilginizi ne zaman fark ettiniz ve yazmaya başladınız?
Babasına çok düşkün bir kız çocuğuydum ben. Hep onu izler örnek alırdım. Her sabah birkaç tane gazete alıp gelir, evde okurdu. Boş zamanlarında da kitap okurdu, tarih coğrafya ansiklopedilerini kupon biriktirip alır, vitrinin kitaplık bölümüne yerleştirirdi. ‘‘O zamanlar çok küçüktüm ne olacak sanki bu kadar ansiklopedi, kitap?’’ derdim, sonra bir gün babama ‘‘Baba bunları ne yapacaksın?’’ diye sordum. Çocukken çok okumak istediğini, küçük yaşta çalışmaya başladığını, ortaokulu bitirdikten sonra da eğitimine devam edemediğini bu nedenle de eksiklerini okuyarak tamamladığını anlatmıştı.
İşte o günden sonra benimde edebiyata olan sevdam çoğaldı. Her okuduğum kitabın özetiyle, şiirler yazmaya çalıştım.
Kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?
Küçük yaştan itibaren yazmaya başlamış, dört büyük kalın defteri lise zamanıma kadar doldurmuştum. Bir gün babamı çok kızdırmıştım, oda sobada o defterimi yaktı. Bu olay beni derinden etkiledi. Bir süre yazmayı, okumayı bırakıvermiştim.
Takvim yaprakları 2020’i gösterdiğinde tekrar yazmaya başlamaya karar verdim, ama artık yazdıklarımı gözümden sakınıp saklıyordum. Çocukken hayal ettiğim, ama bir türlü gerçekleştiremediğim kitap yazma ve basım aşamasını da düşünür olmuştum. Ben yazdıkça zaman geçti, zaman geçtikçe ben yazdım.
Okurun kitaba ulaşma yolunu bilmiyordum. Bir gün çaresiz bir günde (Hayatımın zor bir döneminde) net üzerinde okuma yaparken İlknur Artuğ Hocama rastladım. Kendisine ulaşmayı başardım ve iletişime geçtim. Hayallimi anlattığımda, müsaade isteyerek dosyamın tarafınca okunması ve incelenmesi gerektiğini söyledi. Kapılar yavaş yavaş açılıyordu. Günler sonra haber gelmişti ve birlikte çalışma kararı almıştık. Yazar-Editör Dayanışması yaparak ilk kitabım olan ‘‘Yaşamak İçin Sebeplerim Var’’ eserimi baskıya hazırladık. Gönderim sağladığım yayınevleri eserimi baskıya değer bularak eserimi okurla buluşması için çalışmalara başladı. Bu süreçte Hocamın çok büyük desteği oldu, kendisine minnet borçluyum. İlknur Hocam olmasaydı belki de hala hayalimi nasıl gerçekleştireceğimi düşünüyor olacaktım. Sizin aracılığınızla kendisine buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum, iyi ki var Değerli Hocam.
Kitabınızın içeriği nedir?
Yaşanmışlıklarla edinilmiş tecrübeler, sevgi, hayaller…
Şiirlerinizi hangi zaman aralığında yazıyorsunuz? Her zaman ilham geliyor mu?
Şiir yazabilmek için; kalben hissedilen duygularınızın olması çok önemlidir. Elbette ki bunun yanında kabiliyetinizin olması da önemlidir. Şiirlerimi müzik eşliğinde, günlük tutarak kaleme aldım. Mansur şiir yazıp, birleştirdiklerimde oldu.
En büyük desteği kimlerden aldınız?
İyi insanlarla karşılaşmak oldukça önemli. Çünkü bu süreçte zorluklar da yaşayabilirsiniz, kolaylıklar da… Editörüm İlknur Artuğ Hocam başta olmak üzere, bana destek olan çok kıymetli insanlar var. Kitaplarımın okura ulaşmasına destek olan Ressam Sayın Uğur Dönmez’e, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Ahmet Budak’a sonsuz teşekkürler ederim. Yazmakla bitmiyor, destek görmeniz çok önemli.
Okurlarınıza son olarak ne söylemek istersiniz?
Hayallerine ulaşmak, hayal kurmakla başlar. Çünkü hayal kurmak, o işin matematiğini kurmak ve doğru sonucuna ulaşmak için formül bulmaktır. Yapmak istedikleri için hayal kursunlar ve hayallerinden asla vazgeçmesinler. Unutmayalım ki bir hayalin gerçekleşmesi için sabır ve zaman gerekir.
Işılay Hanım sizi tanımaktan, konuk etmekten onur duyduk. Edebiyat yolunda daha nice eserler çıkarmanız dileğiyle. Yolunuz açık kaleminiz daim olsun.
Çok teşekkür ederim ilginiz ve desteğiniz için minnettarım. Sizinle tanışmak ve konuğunuz olmak benim için bir onurdu. Edebiyat alanında daha nice eserler üretebilmek için çalışmaya devam edeceğim. Saygılarımı sevgilerimi sunuyorum.
Edebiyat dolu günlerde tekrar görüşmek üzere…