Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Çukurova Pediatri Derneği tarafından 2’nci Çukurova Pediatri Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede tıp alanındaki yapay zeka ve deprem sonrası değişen sağlık sorunları konuşuldu.
Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen kongrede çocuk sağlığını ilgilendiren ana konular ve sorunlar ele alındı. Temel bilgilerin yanı sıra tanı ve tedavideki en güncel gelişmelerin tartışıldığı konferanslar, paneller, uydu sempozyumları, kurslar, poster ve sözlü bildiri sunumları yapıldı. Alanlarında uzman çok sayıda akademisyen çocuk sağlığı alanındaki güncel bilgileri paylaşırken, vaka tartışmaları da gerçekleştirildi. İlk gün ‘Sık görülen pediatrik aciller ve yoğun bakım kursu’ ve ‘Çocukluk çağında aşılar’ ile başlayan kongre 4 gün boyunca güncel konular literatür bilgileri ışığında güncellendi.
DEPREM SONRASINDAKİ SAĞLIK SORUNLARI KONUŞULDU
Çukurova Pediatri Derneği Başkanı ve ÇÜ Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nejat Narlı, yaygın olan hastalıklar ile koruyucu hekimlik üzerine konuştuklarını ve kongre için 550 kişinin katılım sağlandığını belirtti. Prof. Dr. Narlı, Pandemiden ve depremden sonra tabi ki sağlık sorunları da değişti. Deprem konusunda her alanda olduğu gibi sağlıkta da organize olabilmek gerekiyor. Özellikle depremde kurtarılan, uzun süre gıda ve sıvı almayan bebeklere yönelik yaptığımız kurtarıcı müdahalelerin deneyimlerini içeren bilgiler paylaştık. Böbrek yetmezliğinden ezilme sendromlarına ve ampütasyonlara kadar ki tüm tedavi süreçlerini konuştuk dedi.
TIP ALANINDA YAPAY ZEKA TEŞHİS VE TEDAVİYİ HIZLANDIRIYOR
Tıp alanındaki yapay zeka ile ilgili de paylaşımlar yapıldığını aktaran Narlı, Bilişim çağındayız ve yapay zeka tıp alanında da çok fazla kullanılıyor. Yüklenen bilgilerin işlenmesiyle istenilen verilerin alınabilmesine olanak sağlayan yapay zeka tıpta teşhis ve tedaviyi de hızlandırıyor. Ayrıca tarama dediğimiz yapay zeka araçlarının kullanılması son bilgilere ulaşma ve eğitim materyallerini hazırlamada bizlere kolaylık sağlıyor. Daha önce bu bilgilere ulaşmak için kütüphaneleri gezer, kalın kitaplar arasından saatler süren bir çalışma yapmamız gerekirdi. Ayrıca yapay zekada karar destek programları var. Hastanın şikayetlerini sisteme girdiğinde bu program tanı koymada hekime yardımcı oluyor. Bu güncel konuları da hekim arkadaşlarımızla paylaştık diye konuştu.