İstanbul’da, Türk kardiyologların yaptığı operasyon, Mısır’daki meslektaşları tarafından canlı yayında izlendi.
51 yaşındaki Asım Çakıcı, ciddi nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetleriyle İstanbul’daki 2 farklı sağlık merkeze gitti. Gittiği merkezlerdetam tıkalı kalp damarı açılamayan hasta, Biruni Üniversite Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş’a başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından hasta ameliyata alındı. Yaklaşık 2 saat süren operasyon, Mısır’da yapılan uluslararası kardiyoloji kongresinde canlı olarak yayınlandı. Prof.Dr. Koçaş ile ekibi, operasyon sırasında Avrupalı ve Mısırlı doktorlara CTO(Anjiyo) tekniğini anlattı. Başarılı bir şekilde tamamlanan operasyon genç hekimler için bir ders niteliği taşıdı.
“ÜLKEMİZDE TIP ALANINDA CİDDİ GELİŞMELER VAR”
Operasyon öncesinde yapılacak toplantıyla ilgili bilgiler veren Koçaş, “Bugün hastanemizde Kahire’de yapılacak CTO toplantısına canlı yayın yapacağız. Son yıllarda ülkemizde bu şekilde canlı toplantı yapabiliyoruz. Ülkemizde tıp alanında çok ciddi gelişmeler var. Her türlü teknolojiye ulaşma imkanımız var. Bununla beraber operatörlerimizle tecrübesi bu anlamda çok ciddi artmış durumda. Bu tecrübelerimiz dünyanın pek çok noktasına hem canlı toplantılar sayesinde hem de oradaki hekimlerin ülkemize gelmesiyle eğitim toplantıları yaparak paylaşabiliyoruz” dedi.
“AMELİYATA GEREK KALMADAN DAMARLARI AÇMAK MÜMKÜN”
Mısır’daki hekimlere işlemlerin nasıl yapılacağını göstereceklerini belirten Prof.Dr.Koçaş, “Uluslararası bir toplantıya hastanemizdeki anjiyo laboratuvarında bir tam tıkalı kalp damarı canlı yayında açarak oradaki hekimlere nasıl yapılacağını göstermiş olacağız. Tam tıkalı kalp damarları açıkçası uzun zamandır anjiyolarda gördüğümüz problemler. Bunları açmak eskiden oldukça zordu. Önceden ya bypass diyorduk ya da pek çok ilaç tedavisi vermemiz gerekiyordu.
Son yıllarda elimizde pek çok teknolojik gelişmeler oldu. Yaptığımız yeni çalışmalar sayesinde artık açabiliyoruz. Ameliyata gerek kalmadan anjiografik yöntemlerle açabiliyoruz. Hastayı bypass ameliyata gerek kalmadan damarlarını bu yöntemlerle açmak mümkün olabiliyor” ifadelerine yer verdi.
“OLDUKÇA FAYDALI İŞLEM
Yapılan işlemler için belli bir operatör tecrübesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Koçaş, “Bu işlemler oldukça zorlu işlemler. Çünkü kalp krizlerinde damar yeni tıkanmış oluyor ama bu tür vakalarda damarlar uzun süreli tıkanmış oluyor. Orada kireçlenmeler meydana gelebiliyor. Onları açmak oldukça zor. Hem ülkemizde hem de dünyada belli merkezlerde bu işlemler gerçekleştirilebiliyor. Bizim hastanemizde bu anlamda hem teknolojik altyapıya sahip hem de çok sayıda vaka yaptığımız için tecrübemiz oldukça fazla. Bugün yapacağımız hastamız sadece eğitim için değil ayrıca hastamız için de oldukça faydalı olacak bir işlem” ifadelerini kullandı.
“HASTAMIZ İÇİN BÜYÜK FAYDA SAĞLIYOR”
Henüz 51 yaşındaki hastanın bir kalp damarının tamamen tıkalı olduğunu söyleyen, ciddi nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetleri olduğunu belirten Prof.Dr. Koçaş, “Daha önce 2 kez başka merkezlerde denenmiş ancak başarılı olunamamış. Çünkü bu işlemler oldukça zorlu işlemler. Her zaman başarılı olmak mümkün olmayabiliyor. İnşallah bugün başarılı olursak hastamızın şikayetlerini ciddi şekilde geçecek. Tam tıkalı kalp damarlarının açılamaması durumunda hastanın nefes darlığı, göğüs ağrısı devam edebiliyor. Bazen ciddi ritim bozuklukları görebiliyoruz. Dolayısıyla ameliyatsız olarak bu damarları açabilmek hastamızın hayatı için çok büyük fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.
“GENÇ MESLEKTAŞLAR İÇİN İYİ BİR EĞİTİM FIRSATI OLDU”
Operasyonun ardından konuşan Prof.Dr. Koçaş, “Çok zor bir operasyon tahmin ettiğimiz gibi 1 buçuk 2 saat kadar sürdü. Çok güzel ve başarılı bir şekilde hastamızın damarını açtık. Sadece hastamın değil Mısır’daki meslektaşlarımız da işin püf noktalarını öğrenmiş oldu. Gayet keyifli toplantı oldu bizim için. Vakanın çok başarılı geçtiğini onlar da gördü. Önemli kritik noktaları öğrendiler özellikle genç meslektaşlarımız. Zaten yoğun bir şekilde temas halindeyiz. Bazen buraya gelip beraber çalışıp vakalar öğrenmeye çalışıyorlar. Bu konuda onlar için iyi bir eğitim fırsatı oldu” dedi