Ankara, İzmir ve İstanbul’da Ticaret Bakanlığı ekipleri tarafından restoran ve kafelerde fiyat listesi ile ilgili denetim gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı’nca, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le zorunlu hale getirilen, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgelerin; lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve masaların üstüne konulması düzenlemesine ilişkin denetim yapıldı. Denetim Ankara, İstanbul ve İzmir Ticaret İl Müdürlükleri tarafından eş zamanlı olarak yürütüldü. Ankara’daki denetim, Ticaret İl Müdürü Elif Tan gözetiminde gerçekleştirildi. Ekipler, Çankaya ilçesi Çukurambar Mahallesi’ndeki işletmelerde denetim yaptı.
İl Ticaret Müdürü Elif Tan, denetimin ardından yaptığı açıklamada, “Restoranların giriş kapısı önünde ve hizmet sunulan masaların üzerinde bulunması gereken fiyat ve tarife listesiyle ilgili bir denetim gerçekleştirdik. Ayrıca lokanta ve restoranda servis ücreti alınıyorsa, bu ücretin fiyat ve tarife listesinde veya menüde gösterilip gösterilmediğini kontrol ettik. Şimdi denetime tabi tuttuğumuz bu restoranda herhangi aykırı bir durum görmedik. Denetimlerimiz farklı işletmelerde devam edecek” dedi.
Denetimlerin sonuçlarına ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından açıklama yapılacağı bildirildi.
İstiklal Caddesi’nde kafe ve restoranlara menü denetimi
İstanbul’da, yerli ve yabancı turistlerin en yoğun olduğu yerlerden biri olan İstiklal Caddesi’nde, bu kurala uymayan işletmelere yönelik İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından denetim yapıldı. Denetime İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe de katıldı.
İsmail Menteşe, denetimler hakkında bilgi vererek, “19 Aralık’ta resmi gazetede fiyat etiketi yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik kapsamında, restoran, kafe, pastane gibi yiyecek içecek hizmeti sunan sektörlerde, sundukları hizmetin fiyatlarının belirlendiği levhaların menülerinin giriş kapılarında, içeride self servisi sunan hizmet yerlerinde ayrı, masaya hizmet sunan yerlerinde belli bir takım farkları olmakla birlikte bunlara bir zorunluluk getirildi. Bu zorunluluklara uyulup uyulmadığının kontrol için bugün burada denetimlerimize devam ediyoruz. Burada mutlaka sunulan hizmetin listelerinin kapıya asılması ve içeride menü sunulduğunda da menüyle dışarıdaki listenin aynı olması. Hizmete sunulmayan bir ürünün menüde olmaması gerekir. Karşılaştığımız her aykırılık durumunda 2 bin 172 lira ceza uyguluyoruz” dedi.
Menteşe, “İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü olarak bugüne kadar 2 binin üzerinde firmayı denetledik. Toplamda 3 bin 800 aykırılık vardı, bu aykırılıkların karşılığı olarak 8 milyon 297 bin 868 liralık idari yaptırım uyguladık. Bu çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bugün aynı anda hem Zeytinburnu ilçemizde, hem Başakşehir ilçemizde, hem Kadıköy ilçemizde, hem de Beyoğlu ilçemizde restoranlarımızı, kafelerimizi, pastanelerimizi bu yönetmeliğe uyulup uyulmadığı konusunda denetliyoruz. Bu denetimlerimiz devam edecek. Burada asıl olan şey tabelalarda, menülerde, Türkçe mutlaka kullanılmalı. Tabii ki diğer yabancı dillerde kullanılabilir ama önce Türkçemizin kullanılması zorunludur. Buna da dikkat etmeleri gerekir” dedi.
İzmir’de kapı girişlerinde tarife ve fiyat listesi kontrolü
İzmir Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, tüketicilerin mağdur edilmemesi adına kentte faaliyet gösteren restoran ve kafeteryalarda 3’er kişilik 5 ekiple denetim yaptı. Denetimlerde işletmelerin girişlerinde fiyat listesi olup olmadığını, masaya servis yapılıyorsa sipariş verilmeden önce masalarda fiziki menü bulunup bulunmadığı, söz konusu menülerde ürünün ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve fiyatın uygulanmaya başlandığı tarihin bulunup bulunmadığı, menüdeki fiyat ile kasada tahsil edilen fiyat arasında fark olup olmadığı gibi hususlar kontrol edildi.
Denetimlerle, Fiyat Etiketi Yönetmeliği kapsamında, tüketicilerin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelere girmeden önce kapı girişlerinde tarife ve fiyat listelerini görüp, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanmasının hedeflendiği bildirildi. Ayrıca, tüketicilerin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesinin de amaçlandığı kaydedildi.