Antalya’nın Kumluca ilçesinde ziraat mühendisi Ufuk Bora (56) kurduğu kapalı tesiste kaktüs ve salon süs bitkileri üretimi yaptıklarını, özellikle kaktüste ithalatın önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.
Ziraat mühendisi Ufuk Bora, ilçeye bağlı Karşıyaka Mahallesi’ndeki 2 bin 500 metrekarelik kapalı alanda kaktüs ve salon süs bitkileri üretimine başladı. Yaklaşık 8 yıl önce kurduğu ve 2 yıl önce de modernize ettiği tesiste 20 bin adet salon süs bitkisi, 50 bin adet de kaktüs üretim kapasitesine ulaşan Ufuk Bora, özellikle kaktüs ithalatının önüne geçmek istediklerini söyledi. Ziraat mühendisi Ufuk Bora, “Yüzlerce tür kaktüsümüz var. 150’den fazla da çeşidimiz var. Değişik renklerde, değişik boylarda, değişik şekillerdeki kaktüslerimizle üretime devam ediyoruz.
Aynı türün çok sayıda değişik renkte, şekilde, boyda çeşitleri var. Kaktüslerimiz birbirine benziyor ama farklı renklerde ve farklı büyüklüklerde olan türlerimiz dikkati çekiyor. Biz iç pazara hakimiz ama Türkiye yurt dışından çok sayıda kaktüs ithal ediyor. İthalatın önüne geçmek için bu çalışmaları başlattık. Antalya’da bu şekilde üretim yapan çok az sayıda tesis var. Türkiye’de yeteri kadar kaliteli kaktüs üretimi yapılamadığı için kaktüs çeşitleri ve türleri ithal edilmek zorunda kalınıyor. Hem kaliteyi artırmamız gerekiyor hem de miktar olarak üretim sayısını arttırmamız gerekiyor” dedi.
Kaktüs ve süs bitkileri üretmek için daha özel bir kapalı ortam gerektiğini anlatan Ufuk Bora, “Dikkat ve tecrübe gerekiyor. Saksı, torf gerekiyor. Bunların bir maliyeti var ama daha çok bakım ve işçilik maliyetleri var. 10 liradan başlıyor, 1000- 1500 liraya satılan kaktüslerimiz var. Bu tür üretim Türkiye’nin üç yerinde var; Yalova, Adana, İzmir. Biz de ‘Neden Kumluca’da da olmasın’ diyoruz. Bu fikirle yola çıktık” diye konuştu.