Hayat denen süreçte varlıkların en yeteneklisi insan, teknoloji etkin ve verimli kullanabilmek için olağan üstü çaba sarf etmektedir. Çaba çoğu zaman faydalı görünüm elde edilse de bu durumu kendine kötü amaçlı gelecek inşa etmek isteyen insanlar toplumlar ve örgütler olacaktır. Peki Yapay zeka dünyada bir sonun başlangıcı mıdır?
Günümüzde yapay zekâ, bilim ve teknoloji alanındaki en hızlı büyüyen alanlardan biridir. Yapay zeka, insanların düşünme ve karar verme yeteneklerini taklit etmek için tasarlanmış bir teknolojidir. Bu teknoloji, işletmeler, tıp, otomotiv, endüstriyel otomasyon, hukuk ve hatta eğitim gibi birçok sektörde kullanılmaktadır.
Özellikle endüstri ve tıp için yeni tasarımlar düzenlenmiş gelecekte hastalıkların tedavi süreçlerinde mükemmel gelişmeler yaşanacağı düşünülmektedir. Evet yapay zeka bir tasarımdır uygulamaları rahatlatan bir sistemdir. Yapay zekânın insan hayatı kolaylaştırırken de zararlarının olabileceğini düşünmeliyiz.
İnsan gücü faktörünü azaltacak hazır bilgini kolay bulunması insanı tembelleştirecek ekran bağımlılığı oluşacaktır. İnsanlar sosyal olmaktan uzaklaşacağı için duygusuyla var olan insan zaman içerisinde duygu yoksunu olacaktır.
Benim için en önemlisi insan değer kaybına uğrayacaktır. Yapay bir dünyanın içerisinde her şeyin robotlar tarafından yapılması benim için hoş karşılanamayacak bir durum. Ben bir kafede çay ister misiniz diyen bir robot garson görmek istemiyorum. Hastanede beni yapay zekânın kabul etmesini tercih etmiyorum. Otel okul lokanta kütüphane insan elini ayağını çekecekse nasıl bir dünyada yaşayacağız. Sonra veriler bu kadar kolay ortalıkta gezecek ise siber güvenlik yeterli olabilecek mi?
İslam dini son gönderilen dindir bilim ve teknolojiyi destekler birçok ayette dünya nimetlerinin insanlığa sunulmuş olduğunu gösterir. İnsan yaratılmış olanın en üstün varlığıdır. İslamiyet dininin teknolojiye bakış açısını özetleyen ayet sunum özetini paylaşmak istedim.
“İslam’ın insanlar için birçok faydası olan yapay zekâyı yasakladığına veya caydırdığına dair hiçbir kanıt yoktur. Ayrıca Allah Kuran’da şöyle buyurmaktadır: “Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Kendi katından sizin hizmetinize vermiştir. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için ibretler vardır.” (Câsiye Suresi 13. Ayet) Allah bu ayette insanları yeryüzünün nimetlerinden kendileri için yararlanmaya teşvik etmektedir. Kur’an’ın başka bir yerinde, gemiler ve zırhlar gibi insan yapımı nesneler ve icatlar da Allah’ın nimetleri ve işaretleri olarak tanımlanmıştır. Aynı şekilde yapay zekâ uygulamaları ve insan aklının diğer ürünleri de hayatımızın çeşitli yönlerinde bize kolaylık sağlayan Allah’ın bir lütfu olarak kabul edilebilir.”
Mükemmel bir dünya hayali kuran insanoğlu bir taraftan aya çıkıyor diğer taraftan açlık sınırında yaşayan su bulamayan savaşamayan aciz bırakılan toplumlarda bu dünyada yaşıyor. Yaşam hakkı adil olmadığı sürece zalimin haklı olduğu bir dünya varlığını sürdürür.
Savaşın mubah olduğu hedefin çocuk kadınlardan meydan geldiği öldürmenin bu kadar basit olduğu adı savaş özü katliam olan günleri haber olarak izliyoruz. Filistin kanayan bir yaradır çoğu insan sessiz kalmaya devam ediyor. Tepkisizlikte suça ortak olmaktır ve bir tercih olamaz.
Hak ve adalet olmadığı sürece yapay zekanın boyutu da çok etkili olmasa gerek. Sevgiyle kalın.