Mersin Üniversitesi (MEÜ), otoparkların üzerine kurulacak güneş enerjisi santralleri ile hem elektriğini üretecek hem de yıllık 60 milyon lira tasarruf sağlayacak.
Mersin Üniversitesi, hazırlanan Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi kapsamında Dünya Bankası tarafından 400 milyon TL finans sağladı. Finansman ile uygun bina ve alanlarda güneş enerjisi santrali kurulumuna başlandı. Proje kapsamında ilk olarak Tıp Fakültesi Hastanesi ile Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi’ne güneş enerjisi santrallerinin kurulması için çalışmalara başlandı.
Çalışmaları yerine inceleyen Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, proje sayesinde önemli tasarruf sağlayacaklarını söyleyerek, “Bu proje ile otoparkların üstleri güneş enerjisi panelleriyle kaplanacak ve elektriğimizi güneş enerjisinden üreteceğiz. Bu şekilde yaklaşık 3 megavat gücünde elektrik üreterek, üniversitemiz hastanesi yüzde 40 civarında elektrik faturasında tasarrufa gidecek. Bu tasarruf, üniversitemizin aylık ödediği elektrik faturasında 5 milyon TL, yıllık ise 60 milyon TL civarında bir azalmayı sağlayacak. Bu sadece üniversitemizin tasarruf etmesi anlamına gelmiyor.
Nitekim ülkemiz enerji ithal eden bir ülkedir. Bu tasarruf miktarında enerji ithal edilmeyerek ülkemiz ekonomisine de katkı sağlanmış olacak. Aslında bu proje sadece mali yönüyle değerlendirilmemeli. Üniversitemiz çevreci ve sürdürülebilir bir üniversite kampüsü olma yolunda önemli bir adım daha atmış olacak. Projemiz sadece güneş enerjisi santrali yapmakla sınırlı değil. Üniversitemiz Hastanesi ve Mimarlık Fakültesi’nin eskimiş olan mekanik ısıtma-soğutma ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi de bu proje dahilinde gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında bu sistemlerdeki yazılım programları da aktif olarak kullanılacak. Örneğin akşam kapanan bir bölümün aydınlatma, ısıtma-soğutma sistemleri otomatik olarak devre dışı bırakılarak tasarruf miktarı arttırılacak” dedi.