Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele yıllarında Anadolu’da pek çok yerde nutuklar vermeye başlamıştı. Türk Milleti’nin bilinçlenmesi için çok çaba sarf etmişti.
Milli Mücadele yıllarında nutuklar veren ve bu mücadeleye en çok inanmış olan Mehmet Akif Ersoy, bu milli ruhun tüm yüreklerde hissedilmesi için İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı.
İstiklal Marşı’nın yazılması
Türkiye Büyük Millet Meclisi,1920 yılında Genel Kurmay Başkanlığının isteği üzerine Milli Mücadelenin anlamını içeren bir Milli Marşın yazılması için şiir yarışması düzenlenmesine karar verdi. Bu yarışma sonucunda birinci gelen kişiye beş yüz lira para ödülü verileceği duyuruldu. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy bu yarışmaya katılmadı. Yarışmaya katılan şiirler arasında milli heyecanı taşıyan bir şiire rastlamadığı belirtildi. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy’un yarışmaya katılması ise Hamdullah Suphi tarafından mektup gönderildi ve yarışmaya katılması halinde para ödülü verilmeyeceği belirtildi. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmaya karar verdi.
Duvarlara kazınan Milli Marş…
Milli Mücadele yıllarında nutuklar veren ve bu mücadeleye en çok inanmış olan Mehmet Akif Ersoy, bu milli duygunun tüm yüreklerde hissedilmesi için İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı.Bir rivayete göre Mehmet Akif Ersoy, Taceddin Dergahındabir gece yarısı duygularının yoğunlaştığı sırada duygularını yazmak amacıyla kalem aramış fakat bulamayınca eline aldığı bir çiviyle hislerini duvara yazmıştır. İşte bu his Milli duygunun önemli bir sembolü olan ve Türk milletinin dilinde nesilden nesile aktarılacak olan İstiklal Marşı’nın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde Birinci TBMM tarafından Milli Marş olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı’nın bestelenmesi için ikinci bir yarış düzenlenmiş ve bu yarış sonucunda 1924 yılında Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kabul edilmiştir. İstiklal Marşı, 1930 yılında Osman Zeki Üngör tarafından tekrar bestelenmiş ve bu beste günümüze kadar gelmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Marşı…
Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı hakkında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk şu sözleri söylemiştir:
“Bu marş bizim inkılabımızı anlatır, inkılabımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır. İstiklal Marşında, istiklal davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim yeri de burasıdır:
‘Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal!’
Benim, bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar, işte bunlardır. Hürriyet ve istiklal aşkı bu milletin ruhudur’’
Türk Gençliği, İstiklal Marşı’nın anlam ve önemini bilmelidir. Bağımsızlığımızın en önemli sembolü olan İstiklal Marşı’ndaki en önemli duygu bağımsızlığımızdan asla taviz vermeyeceğimizdir. Bu vatan toprağı uğruna kanının son damlasına kadar mücadele veren ve bizlere önemli miraslar bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk’ü, Aziz Şehitlerimizi, İstiklal Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyorum. Mehmet Akif Ersoy’un da dediği gibi ‘’ Allah bu millet bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’’