Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Kadın istihdamının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Siyasi partiler kadın temsil oranını artırmak için elini taşın altına koymalıdır. Kadınların aktif siyasette ve karar mekanizmalarında rol almaları da sınırlı sayıdadır” dedi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların hayatın her alanında varlığını ispat etme mücadelesi için olduğunu söyleyerek, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlarımız hayatın her alanında hala varlığını ispat etme mücadelesi vermektedir. Millî mücadelede erkeklerle omuz omuza çarpışan, ay yıldızlı al bayrağımızın ebediyen dalgalanması için topraklarımızı müdafaa eden, yüksek iradesi, feraseti ve özgürlüğe adanmış azmiyle Cumhuriyete uzanan yolun kaldırım taşlarını döşeyen kadınlarımız, Cumhuriyet dönemiyle birlikte başlayan demokratikleşme ve çağdaşlaşma sürecinde Büyük Atatürk sayesinde sayısız hakkın sahibi oldu. Bu dönemde kız çocuklarının okutulması yönünde büyük atılımlar gerçekleştirilirken, kadınlarımız seçme ve seçilme hakkı elde etti.
Türk Medeni Kanunu getirilerek kadın hakları güvence altına alındı, aile içinde demokratikleşme yolunda önemli bir viraja girildi. Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne baktığımızda toplumların gelişiminde öncü rol üstlenen kadınlarımız eğitim ve çalışma hayatında aktif olarak yer almasına, ekonomik bağımsızlığını elde etmesine, ülkemizin kalkınmasında büyük pay sahibi olmasına rağmen erkek davranış kalıpları, toplumsal gücün erkekler tarafından paylaşılmak istenmemesi, kadının statüsünün yükseltilmesine yönelik çalışmaların yeterli olmamasından dolayı maalesef hala kadınlarımızın toplumsal hayatımızdaki konumunun istenilen düzeye geldiğini söylemek mümkün değildir” diye konuştu.
‘KADIN İSTİHDAMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI’
Kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Başkan Geylan, “TÜİK istatistiklerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı IV. çeyreğinde erkeklerde yüzde 65,8 iken, kadınlarda yüzde 31,6’dır. 2023 yılı IV. çeyreğinde işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,0, kadınlarda ise yüzde 35,8’dir. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,7, kadınlarda ise yüzde 21,8 olarak tahmin edilmiştir. Bu rakamlardan da görüleceği üzere kadın istihdamının önündeki engellerin kalkmadığı, erkeklerle kıyaslandığında kadının işgücüne katılım oranının daha az olduğu anlaşılmaktadır.
Siyasi partiler kadın temsil oranını artırmak için elini taşın altına koymalıdır. Kadınların aktif siyasette ve karar mekanizmalarında rol almaları da sınırlı sayıdadır. Kadın milletvekili oranının 2023 genel seçimleri ile birlikte yüzde 20,2’ye yükselmiş olması sevindirici olmakla birlikte ülkemizde kadınlarımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) temsiliyetinin hala tam anlamıyla gerçekleştiğini söylememiz mümkün değildir. İlk kez kadınlarımızın milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu 1934 yılından bugüne, yani 90 yılda kadınlarda milletvekili temsil oranının henüz yüzde 25’e dahi ulaşamamış olması üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur.
Oysa Türk kadını seçme ve seçilme hakkına birçok batı ülkesinden çok önce sahip olmuştu. Bu noktada tüm siyasi partilerin elini taşın altına koyması, muhtar, belediye başkanı, milletvekili seçimlerinde kadınlarımızı desteklemesi, parlamentoda önemli görev ve pozisyonlara getirmesi ülkemizin kalkınması noktasında da çok kıymetli olacaktır” dedi.
‘TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR’
Başkan Geylan, kadın kamu çalışanları için 7’nci Dönem Toplu Sözleşme’de gündeme getirdikleri önemli taleplerinin bulunduğunu belirterek, “Bunlardan birisi kadın kamu görevlilerinin doğum izni süresinin doğum öncesi 12 hafta ve doğum sonrası 12 hafta olmak üzere toplam 24 haftaya çıkarılmasıdır. Kadın memurlarımızın doğum sonrası süt izni kullanım süresi için bir yıl yeterli değildir. Bu sürenin iki yıla çıkarılması özellikle emzirme döneminin sağlıklı geçirilmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra kadın çalışanlara ilave mali ve sosyal hakların sağlanması ve kadın çalışanların çalışma saatlerinin düzenlenmesi de önemli taleplerimizdendir” dedi.
Başkan Geylan ayrıca, “Şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyoruz. Ceren Damar Şenel, Rabia Sevilay Durukan, Ayşegül Çelik, Aylin Sözer, Aysel Yaşar. Cinayete kurban giden şehit kadın eğitimcilerimizi, deprem şehidi öğretmenlerimizi, terör saldırısının bizlerden kopardığı şehit öğretmenlerimiz Şenay Aybüke Yalçın, Ayşe Konakçı, Neşe Alten, Yasemin Tekin, Nuriye Ak, Nurgül Aladağ, Aynur Sâri, Arzu Özsoy, Ayşenur Alkan, Dilay Kerman, Nesrin Ünügür, Esma Karadoğan, Elif Livan’ı minnetle, fâtihalarla anıyoruz. Şehitlerimizin eşleri ve anneleri başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.