Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye yüzyılı ve 2053 vizyonlarımız ile Suudi 2030 vizyonunun sadece iki ülkeye değil, bütün bölgeye önemli ekonomik faydalar sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
Türkiye- Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nun gala gecesinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye yüzyılı ve 2053 vizyonlarımız ile Suudi 2030 vizyonunun sadece iki ülkeye değil, bütün bölgeye önemli ekonomik faydalar sağlayacağına inanıyoruz. 3.3 trilyon dolarlık yatırımı içeren 2023 vizyonu kapsamında Neo ve Kızıldeniz projesi gibi mega projelerde firmalarımızın aktif rol almasını arzu ediyoruz. Suudi Arabistan ülkemizin değer bazında en fazla proje üstlendiği 6. ülke konumundadır” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye ve Suudi Arabistan İş Forumu öncesi Beşiktaş’ta bir otelde gala gecesi düzenlendi. Galaya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Bin Abdulaziz Al-Faleh, Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ve DEİK Başkanı Nail Olpak da katıldı.
Yılmaz, “Türkiye ve Suudi Arabistan ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olması, ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinde itici bir rol oynamaktadır. Sadece bugünün ihtiyaçlarına göre değil kaybettiğimiz dönemi de telafi edecek şekilde ilişkilerimizi hızlandırmamız gerekiyor. 2023 yılında ikili ticaret hacmimiz 6.8 milyar dolara ulaştı. Ticaret hacmimizi dengeli ve hızlı bir şekilde arttırarak kısa vadede 10 milyar doların üzerine çıkarmanın gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyoruz. Orta vadedeki hedefimiz ise ikili ticaretimizdeki sektörel çeşitliliği arttırarak 30 milyar dolara ulaşmak ve bunun ötesine geçmek. Suudi firmaları bugüne kadar Türkiye’ye 2 milyar dolar yatırım yaptı.
Özellikle ülkelerimizin iş çevrelerini bir araya getirebilecek etkinliklerin sıklaşmasıyla karşılıklı yatırımların kolayca artabileceğini düşünüyoruz. Suudi Kamu Yatırım Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin başlattığı yakın temas ve iş birliğinin ülkelerimiz için büyük ekonomik faydalar sağlayacağına inanıyorum. Türkiye’nin geride kalan 21 yıllık dönemde ekonomik gelişimine katkı sağlayan en temel unsurlardan biri doğrudan uluslararası yatırımlar olmuştur” diye konuştu.
“SUUDİ ARABİSTAN ÜLKEMİZİN DEĞER BAZINDA ĞROJE ÜRETTİĞİ 6. ÜLKE”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “2002 yılından bugüne 260 milyar doların üzerinde bir yatırım doğrudan gelmiştir. Özellikle salgın sonrası süreçte Türkiye, uluslararası araştırmaların sonuçlarına göre tedarik ve yatırım yeri olarak ön plana çıkmaktadır. Suudi Arabistan bizlerin de yakından takip ettiği 2030 vizyonu ile ekonomisini çeşitlendirmeyi petrole olan bağımlılığını azaltmayı ve daha az sürdürülebilir bir gelecek inşaa etmeyi amaçlamaktadır.
Türkiye yüzyılı ve 2053 vizyonlarımız ile Suudi 2030 vizyonunun sadece iki ülkeye değil bütün bölgeye önemli ekonomik faydalar sağlayacağına inanıyoruz. 3.3 trilyon dolarlık yatırımı içeren 2023 vizyonu kapsamında Neo ve Kızıldeniz projesi gibi mega projelerde firmalarımızın aktif rol almasını arzu ediyoruz. Suudi Arabistan müteahhit sektörümüz için dünyadaki en önemli ülkelerden biridir. Türk müteahhitleri Suudi Arabistan’da bugüne kadar 27.6 milyar dolar tutarında 402 proje üstlenmişlerdir. Bu rakamlarla Suudi Arabistan ülkemizin değer bazında en fazla proje üstlendiği 6. ülke konumundadır” sözlerini kullandı.
“PARİS ANLAŞMASINI ONAYLADIK VE 2053 YILINA KADAR NET O EMİSYON HEDEFİNİ BELİRLEDİK”
Yılmaz, “Türk müteahhitlik firmalarının yeşil mutabakat alanındaki ilerlemelerinin de Suudi 2030 vizyonu kapsamındaki hedefleriyle son derece uyumlu. Bildiğiniz üzere Türkiye olarak Paris Antlaşmasını onayladık ve 2053 yılına kadar Net 0 Emisyon hedefini belirledik. Bu bağlamda yeşil ve dijital dönüşümü bütün planlarımızda önemli bir eksen olarak tarif etmiş durumdayız. Körfez iş birliği konseyi ve ülkemiz arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşması ülkelerimiz arasında büyüyen ekonomik ortaklığı daha ileriye taşıyacaktır.
Suudi Makamlarının Türk Vatandaşlarının elektronik vize uygulamasına imkan tanıyan yeni düzenlemeleri hayata geçirmelerinden memnuniyet duyduk. Bu durum iş insanlarının vize sorunlarına büyük katkı sağlayacak. İkili ticaret ve ekonomik ilişkilerimizde önemli bir ilerleme kaydedilmesini getirecektir. Türkiye turizm alanında son 20 yılda büyük bir aşama kaydetti. Geçen yıl itibarıyla 50 milyon turisti aşan 54 milyon dolar geliri aşan bir performans söz konusu. 2024 yılı ise 60 milyon turist 60 milyon dolar gelir hedefliyoruz. Çok sayıda saygın Türk firmasının katılacağı World Expo 2030’da inşallah Türkiye’yi prestijli bir konumda temsil edeceğiz” şeklinde konuştu.