Marmara Denizi’nde gemi battı; Gemideki 6 mürettebat için kurtarma çalışması başlatıldı.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, adanın güneybatısında su alan ‘BATUHAN A’ isimli 69 metre boyundaki genel kargo gemisi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KEGM-6 ve KIYEM-4 hızlı tahlisiye botlarının olay yerine ivedilikle yönlendirildiği kaydedildi. Saat 06.25’te yardım sinyali gönderen gemi ile saat 07.12’de sinyalin kesildiği öğrenildi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, olayın ardından bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı iki ekibin yanı sıra Balıkesir’in Bandırma ilçesinden bir ekibin gönderildiğini söyledi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 59 metre boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuru yük gemisinden saat 06.32’de acil durum sinyali alındığı kaydedildi. Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) deniz ve hava unsurlarının yönlendirildiği belirtilerek, bölgedeki gemilere de Türk Radyo aracılığıyla çağrı yapıldığı ifade edildi.
Ancak Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyalinin saat 07.12’de kesildiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: “Geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliği’nin ilgili bendine göre ‘Tehlike safhası’ ilan edilmiştir. Söz konusu gemi, dün akşam saat 20.00 sularında Marmara Adası’ndan Gemlik’e yüklü olarak seyre kalkmıştır. Arama ve kurtarma faaliyetleri tüm ilgili unsurlarca devam etmektedir. Batuhan A isimli gemi için bölgeye intikal eden TCSG 25, TCSG 85, TCSG 313 botları aramalara devam etmektedir. Helikopter, hava muhalefetinden dolayı kalkış yapamamıştır. Şu ana kadar yapılan aramalarda içi boş bir can salı bulunmuştur. KEGM’ye ait KEGK 6 ve KIYEM 4 isimli hızlı can kurtarma botları da olay mahalline ulaşarak arama çalışmalarına başlamıştır.”
3 YIL ÖNCE KARAYA OTURMUŞ
Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, ‘BATUHAN A’ isimli 69 metre boyundaki gemi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Geminin, 1200 ton mermer tozu yükünü Gemlik Limanı’na götürmek üzere, dün saat 20.30’da Marmara Adası Badalan Limanı’ndan kalkış yaptığı öğrenildi. Murat Altıntaş’a ait olan geminin, Marmara Adası-Gemlik arasında çalıştığı ve Altıntaş’ın da gemide yaşadığı kaydedildi. 6 kişilik kayıp mürettebat arasında gemi sahibi Murat Altıntaş ile yine gemide yaşayan Zeynep isimli bir aşçının olduğu değerlendiriliyor. İmralı Adası’nın güneybatısında Bursa’nın Karacabey ilçesinin 5 mil açığında batan geminin, 3 yıl önce de Çanakkale açıklarında karaya oturduğu ve 2 günde kurtarıldığı öğrenildi.
BURSA VALİLİĞİ: ARAMA ÇALIŞMALARI KARADA DA SÜRÜYOR
Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmalarıyla ilgili Bursa Valiliği’nden açıklama geldi.
Arama çalışmalarının denizin yanı sıra karada da sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “15 Şubat Perşembe günü saat 06.32’de Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı Harekat Merkezi tarafından içerisinde 6 personel bulunan BATUHAN A isimli ticari geminin Marmara Adası Badalan Limanı’ndan 1250 ton mermer tozu yükü ile 14 Şubat Çarşamba günü saat 20.30’da çıkış yaparak Gemlik Limanı’na intikali esnasında Karacabey kuzeyi 4 mil açığında saat 06.20’de battığı ihbarı alınmıştır. İhbarın alınmasına müteakip TCSG-313, TCSG-85 ve TCSG-25 bahse konu mevkiye yönlendirilmiştir. Halihazırda BATUHAN A isimli gemideki 6 personel için denizde ve karada bulunan AFAD, Sahil Güvenlik ve Jandarma Timleri vasıtasıyla arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.”
BAKAN YERLİKAYA, AÇIKLAMA YAPTI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu sabah 06.30’da Marmara Denizi’nde, Bursa Karacabey açıklarında içerisinde 6 mürettebat bulunan ‘Batuhan A’ isimli bir ticari geminin ağır hava ve deniz şartları nedeniyle batmaya başladığı bilgisi alınmıştır. Olay mahalline derhal 2 Sahil Güvenlik gemisi ve 2 Sahil Güvenlik botu sevk edilmiş, eş zamanlı olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından da 2 adet römorkör bölgede görevlendirilmiştir. Başlatılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde geminin battığı değerlendirilen bölgede 1 adet boş can salı tespit edilmiştir” dedi.
Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere 1 Sahil Güvenlik korveti ve 1 Sahil Güvenlik uçağının daha görevlendirildiğini bildiren Bakan Yerlikaya, “Olumsuz hava şartları sebebiyle bölgeye intikal edemeyen 1 Sahil Güvenlik helikopteri hazır olarak beklemekte, hava şartlarının müsaade etmesiyle birlikte derhal intikale geçecektir. Bölgede başlatılan arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir” ifadelerini kullandı.
BURSA VALİSİ DEMİRTAŞ: 275 PERSONELLE KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Denizden, karadan ve havadan devam eden arama çalışmalarını, Mudanya ilçesindeki Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda oluşturulan kriz merkezinden yöneten Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, kameraların karşısına geçerek, arama faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi.
Demirtaş, şunları kaydetti: “Saat 06.32’de Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı Hareket Merkezi tarafından içerisinde 6 mürettebat bulunan ‘Batuhan A’ isimli ticari geminin, Marmara Adası Badalan Limanı’ndan 1250 ton mermer tozu yükü ile 14 Şubat 2024 saat 20.30’da çıkış yaparak, Gemlik Limanı’na intikali esnasında, Karacabey kuzeyi 4 mil açığında, 06.20’de battığı ihbarı alınmıştır. İhbarın alınmasına müteakip arama kurtarma çalışmalarına başlanmıştır. Başkanlığımda, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda kriz merkezi oluşturulmuş, saat 15.00 itibariyle AFAD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, deniz polisi, jandarma, UMKE, ANDA, AKUT VE NAK ekipleri tarafından toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 adet Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personel ile kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
Arama kurtarma faaliyetlerine katılan halihazırda 1 Sahil Güvenlik korveti, 3 adet Sahil Güvenlik botu, 1 adet Sahil Güvenlik helikopteri, 1 adet Sahil Güvenlik uçağı, 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı keşif karakol uçağı ve 2 adet Kıyı Emniyet botu arama kurtarma faaliyetlerine devam etmektedir. İlerleyen saatlerde 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi, 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mayın gemisi, ROV cihazı bulunan deniz polisi ekibi ve 1 adet Kıyı Emniyeti’nin unsuru olan Nene Hatun romörkörü ve 1 adet RHIB bot arama kurtarma faaliyetlerine katılacaktır.”
‘DENİZ KUVVETLERİ’NİN GEMİSİ, BATAN GEMİNİN YERİNİ TESPİT EDECEK’
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 3 gemi ile batan geminin yerinin tespitinin yapılacağını kaydeden Vali Demirtaş, “Bundan sonra arama kurtarma çalışmalarımız Deniz Kuvvetleri’nden 2 tane gemimiz geliyor. Bu gemiyle birlikte inşallah ilk etapta o geminin yerinin tespiti yapılacak. Ondan sonra hem sahil güvenlik hem kıyı emniyeti güvenliği hem de bizim Sahil Güvenliğimiz ve Deniz Kuvvetleri hep birlikte bir çalışma yapacaklar. Muhtemelen belki 1 saat sonra, belki yarım saate kadar 2 gemimiz bize ulaşacak.
Bir gemimiz akşama doğru ulaşacak. Akşam saat 5-6’ya doğru oturacağız bir toplantı yapacağız orada. Ve ondan sonra işlemlere başlayacağız” dedi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, geminin son sinyalinin alındığı noktada bulunamamasının sürüklenmiş olma ihtimalini akıllara getirdiği yönündeki soruya ise “Onu tam bilemiyoruz. Yani ancak arama faaliyetlere başladıktan sonra tespitini yapabiliriz” diye yanıt verdi.