Yılbaşıları, pazartesileri, her ayın başlangıcı gibi başlangış tarihleri insanlara umut veriyor her zaman. Neredeyse herkesin her yılsonu yaptığı bir şey var… Gelecek seneyi planlamak, yeni yıl kararları almak.
Peki yılbaşı kararları ne kadar etkili? Aldığımız kararların daha uygulanabilir olması için neler yapmalıyız? Nasıl daha uygulanabilir kararlar alırız? Bu yazımda bu soruları cevaplamaya çalışacağım. Umarım 2024 kararlarınızı uygulayabilmenizde de etkili olur.
Journal of Clinical Psychology’de yayınlanan bir araştırma yeni yıl kararları belirleyen kişilerin yalnızca %46’sı başarılı olduğu sonucuna varmış. Bu da yeni yıl kararları alan insanların yarıdan çoğunun başarısız olduğu anlamına geliyor. Başarılı olanlar hedef belirlemeyi, yapacaklar listesinde önceliklendirmeyi, daha çok nelere odaklanmaları gerektiği konusunda karar almayı çok iyi biliyorlar. Fakat çalışmada ilginç bir detay da vardı karar almayan fakat herhangi bir hedef konusunda hevesli olanların sadece %4`ü “istedikleri” hedefe ulaşabilmişlerdi.
Peki biz nasıl başaracağız ? Bu sorunun cevabını aşağıda 6 maddede sıralamaya çalışacağım.
- 1. Zihinsel olarak değişime hazrlanın.
Zihinsel olarak değişime hazırlanmamız için en başa öz farkındalık geliştirmemiz gerekiyor. Aynı Delphi kahinin dediği gibi “Nosce Te İpsum” (Yunanca: “Gnothi seauton “, Türkçe: “Kendini bil”). Bunun için hepimizin bildiği SWOT analizini önere bilirim.
2. SMART hedefler belirleyin
SMART hedefler modelinin temeli 1940`larda GE şirketinde atıldı, 1980`lerde son halini aldı. Kısaltmada S-(spesific-spesifik), M-(Measurable-Ölçülebilir), A-(Achievable-Ulaşılabilir), R-(Realistic-Gerçekçi) ve T-(Timeline-Zaman kısıtlı) anlamına geliyor.
3. Hedeflerinizi Küçük SMART adımlara bölün
Küçük adımlara bölünmüş hedefler, küçük ilerlemeler, başarılar sağlar. Bu da yüksek motivasyon sürekliliğinizi sağlar.
4. Hedeflerinizi yazın.
Zihinsel olarak değişime hazırlandık, SMART hedefler belirlemeyi ve onları daha küçük adımlara bölmeyi öğrendik. Şimdi sıra geldi hedeflerimizi daha kalıcı hale getirmeye. Yazmaya.. En başta yazılı hedeflerin başarıya ulaşma oranının daha fazla olduğunu belirtmem gerekiyor.
Hedeflerimizi yazmak unutmamızı engeller, kararlarımızı netleştirir, odaklanmamızı sağlar, duygusal dayanıklılığımızı artırır ve veri toplamamızı sağlar.
5. Hedeflerinizi Paylaşın
Hedeflerimizi başkalarıyla paylaşmak bizi taahhüt altına sokar, bu da sorumluluğumuzu artırır. Fakat burada dikkat etmemiz gereken bir durum var: Hedeflerimizi bizi şımartacak insanlara veya negatif duygulara sürükleyecek insanlara açıklamaktan daha ziyade tarafsız olacağını inandığımız insanlarla paylaşmalıyız.
6. Otomatize edin
Dijital tooları kulanarak bu süreçleri daha da kolaylaştırabilirsiniz. Bu konuda Google Takvim`i de önerebilirim.
2023 yılı birçok felaket yaşadık maalesef ama 2024 yılı için tüm dünyaya barış ve huzur diliyorum.