Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Alper Gezeravcı’nın Axiom 3 programı kapsamında gerçekleştirileceği uzay misyonunun tarihi 9 Ocak 2024 olarak belirlendi” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, Axiom Mission 3 (Ax-3) kapsamında 9 Ocak’ta uzay görevine başlayacağı duyurulan Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın görevleri, üzerinde taşıyacağı arma, gerçekleştireceği bilimsel çalışmalar ve uzay misyonunun detaylarıyla ilgili bilgi verdi.
Kacır, Gezeravcı’nın görevin başlangıç noktası Amerika Birleşik Devletleri’nde ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tesislerinde çalışmalarına devam ettiğini ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ise 14 gün kalacağını belirterek, “Malumunuz, milletimizin heyecanla beklediği Türkiye’nin ilk uzay yolcusu, ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın Axiom 3 programı kapsamında gerçekleştirileceği uzay misyonunun tarihi 9 Ocak 2024 olarak belirlendi. Astronotumuz İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştirmiş olacak.
Aynı zamanda ilk Türk uzay bilim misyonuna da imza atmış olacak. Daha önce de ifade etmiştik. Bu misyon kapsamında Türk bilim insanlarının teklif ettikleri onlarca bilimsel proje arasından seçilen 13 farklı bilimsel deney uluslararası uzay istasyonunda 14 gün boyunca Alper Gezeravcı tarafından gerçekleştirilmiş olacak. Böylelikle ilk Türk uzay bilim misyonu, hem küresel bilim literatürüne, hem de Türkiye’nin bundan böyle uzay bilim alanında gerçekleştireceği çalışmalara ilham kaynağı olmuş olacak” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANIMIZ MİLLETİMİZLE TANIŞTIRDI”
Kacır, “Biz bu süreci bir açık çağrıyla başlatmıştık ve 30 bine yakın vatandaşımız Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olmak için başvuruda bulunmuştu. Bu vatandaşlarımız arasından temel kriterleri sağlayan 500’e yakın vatandaşımız aslında seçme sürecine dahil edildi. Yoğun fiziki ve psikolojik testler neticesinde 2 Türk astronot adayımız belirlenmiş oldu. Bu astronot adaylarımızı bu yıl Nisan ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Teknofest’te Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizle tanıştırdı; Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever.
50’ye yakın bilimsel deney teklifini Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK olarak bilim insanlarımızdan topladık ve bunlar arasında yapılan değerlendirmeyle biyoloji, genetik, tıp, malzeme bilimi gibi 13 farklı bilim deneyi tespit edildi. Bu bilim deneylerinin gerçekleştirilmesine yönelik eğitimler Türkiye’de farklı üniversitelerde tamamlandı. Astronotumuz nihayetinde uzay yolculuğunun başlangıç noktası olacak Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etti. Halihazırda NASA Tesislerinde bu seyahatin bu bilim misyonunun hazırlıklarını devam ettiriyor. Misyona iki hafta kala astronotumuz karantinaya girmiş olacak ve nihayetinde 9 Ocak’ta da diğer üç astronotla birlikte İnşallah bu misyon gerçekleşecek” şeklinde konuştu.
“BÜYÜK İFTİHAR DUYUYORUZ”
Kacır, “Uzay misyonları elbette yakın vakte kadar her zaman bir tarih değişikliğiyle karşılaşabilir. Çok yakından tüm meteorolojik koşulları misyonu gerçekleştirmemizde paydaşlık ettiğimiz Space X, Axiom ve NASA izlemeye, takip etmeye devam edecek. Dün itibariyle, Axiom Space tarafından, uzay şirketi tarafından açıklanan tarih 9 Ocak olmuş oldu. Biz de bu misyonun önümüzdeki yılın ilk günlerinde, Türkiye yüz yılının ilk günlerinde gerçekleşmesinden büyük bir iftihar duyuyoruz. Bu bizim için çok kıymetli, astronotların görev patchleri, görev armaları oluyor, üniformalarında taşıdıkları.
Biz de ilk Türk astronotunun taşıdığı görev armasının özgün bir formda olması ve milletimizin umutlarıyla tarihiyle ve geleceğiyle örtüşen unsurlar içermesini arzu ettik. Bu anlayışla astronotumuzun taşıyacağı arma 8 köşeli Selçuklu Yıldızı olarak tasarlandı. Aynı zamanda armanın en belirgin yerinde Ay Yıldızlı bayrağımız var. Bayrağımızın hemen üstünde de Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını simgeleyen 100 sayısı ve 100 simgesi var.
Yine, 16 Türk Devletini simgeleyen 16 yıldız armanın içerisinde uzayda görünür vaziyette ve yine dünya haritası üzerinde Türkiye’yle örtüşen turkuaz renkte Türkiye haritası da yine astronotumuzun taşıyacağı armada yer almış oldu. Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu da yine armada yer alan bir diğer ifade. Böylelikle, köklerden göklere çıktığımız bu yolculuğun en önemli unsurlarını Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunda astronotumuzun iftiharla, gururla taşıyacağı armada da simgelemiş olduk” ifadelerini kullandı.
“ELBETTE TURİSTİK BİR SEYAHATE ÇIKMAYACAK”
Kacır, “Astronotumuz, elbette bir turistik seyahate çıkmayacak. Ben Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiği yolculuğun hemen ötesinde çok kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Astronot adayımız Alper Bey bana gerçekleştireceği 13 bilim deneyini çok detaylı şekilde anlattı. Bunları da bugün yarın önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. Ama şu kadarını ifade edebilirim; özellikle genetik alanında çok iddialı olmasını hedeflediğimiz deneyler hazırlandı. Türk bilim insanları tarafından. Bütün bu deneyleri farklı yöntemlerle uluslararası uzay istasyonunda astronotumuzun görev icra edeceği kapsülde bulunduğu süre boyunca gerçekleştirecek. Ben Alper Bey’e şunu söyledim.
Zannediyorum, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun en çalışkan astronotu sen olacaksın dedim. Çünkü bana anlattığı görevlerin tamamı bulunduğu sürenin uyku dışındaki tümünü kapsayacak şekilde yoğun görevler. Bütün bu kabiliyetlerimizi önümüzdeki dönemde derin uzaya taşıyacağız. Ay misyonunu inşallah gerçekleştireceğiz. Burada da iki aşamalı olarak aya erişmeyi hedefliyoruz ve hibrit roket motorları konusunda milli kabiliyetler geliştirmeyi hedefliyoruz. Ama, insanlı uzay görevleri açısından da ilk Türk uzay yolcumuzla Alper Gezeravcı’yla gerçekleştireceğimiz bu ilk bilim misyonu elbette önümüzdeki dönemde devam edecek. Biz önümüzdeki dönemde Uluslararası Uzay İstasyonu’nun sık ziyaretçilerinden biri olabileceğimizi hedefliyoruz” dedi.