2024 yerel seçimleri yaklaşırken siyasi tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İttifak süreçleri, partilerin kendi içerisindeki sorunlar derken seçimlere kaldı 4 ay. Peki bir PASOK başarısı mümkün mü?
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in deyişiyle daha sırttaki ter kurumadan Türkiye yeniden sandık başına gidiyor. Ak Parti ve MHP ‘nin başını çektiği Cumhur İttifakı, 14 ve 28 Mayıs ‘ta aldığı sonuçlarla seçimlere oldukça moralli giriyor. Karşısında henüz ittifak kuramamış, CHP ‘nin başını çektiği muhalefet bloğuna karşı sandıktan galip çıkmayı hedefliyor.
İlk hedef CHP ‘nin yönettiği 11 büyükşehiri kazanmak. Sancılı bir değişim döneminin ardından Genel Başkanlığa Özgür Özel ‘in seçilmesiyle kara bulutları biraz olsun dağıtan CHP ise başarılı belediye başkanlarının performansına güveniyor. Onların hedefi de 11 büyükşehiri muhafaza edip, üzerine kazanma ihtimali gördüğü oy makasının daraldığı Manisa, Denizli, Balıkesir, Bursa gibi büyükşehirleri de kazanarak 2028 seçimlerine moralli gitmeyi hedefliyor. CHP için en büyük soru işareti tabi ki İyi Parti ‘yle ittifak kurulup kurulamayacağı olacak.
Evet. Türkiye yaklaşık 10 ay aranın ardından yeniden sandığa gitmiş olacak. Benzer bir durum Yunanistan’da yaşandı. Genel Seçimlerden kısa bir süre sonra belediye seçimleri geçen ekim ayında yapıldı. Bu seçimin sonucu genel seçimlerin galibi Başbakan Miçotakis’in Yeniden Demokrasi Partisi için hüsrana dönüştü. Başkent Atina olmak üzere büyükşehirleri muhalefet partisi PASOK’a kaptırdı. PASOK son genel seçimlerde sandıktan 11,86’sını 3. Parti çıkmıştı. Bir sol parti olan PASOK ‘un başarısı dikkat çekici bir olay.
Seçmenin ne iktidardan ne de ana muhalefetten yana tavır koymadığı, umudu üçüncü bir seçenekte gördüğünü söyleyebiliriz. PASOK’un bu başarısını her ne kadar siyasi görüş olarak ayrılsalar da şu sıralar İyi Parti’nin yakalamak istediği başarıya benzetebiliriz. İdeolojik olarak baktığımızda PASOK ‘un TİP ‘e denk geldiğini bir kenara not düşelim.
Türk Siyaseti artık ittifaklardan ibaret. Dolayısıyla AK Parti ve CHP ‘nin haricinde Yunanistan’da ki sonucun alınması imkansıza yakın gözüküyor. Vaktiyle Yunan solunun hakim partisi Syriza ‘nin CHP ile kıyaslandığını okuyorduk. Fakat bu pek örtüşen bir benzetme değil. CHP sadece bir sol parti değil. Kurucu liderinden gelen Atatürk Milliyetçiliği gibi geleneksel ve kültürel bir mirası temsil ediyor.
Özetleyecek olursak komşu Yunanistan ‘ın siyasi denklemi ve konjüktörü bizimkinden epey bir farklı. Seçmen davranışları çok kısa zamanda değişiklik gösterebiliyor. Bizde ise yıllardır hâkim partiler Ak Parti ve CHP’nin ikili rekabetinin sonuçları belirlediği bir siyasi iklim söz konusu. Sağ ve sol dengesine baktığımızda da Yunanistan siyasetiyle pek uyuşmadığı da gerçek. PASOK gibi aradan sıyrılıp çok kısa zamanda oy potansiyelini büyütecek bir parti de gözükmüyor.
İyi Parti, Memleket Partisi, Zafer Partisi gibi partilerin bu yönde girişimleri olsa da son günlerde onların da ittifak söylentileri içine girdiğini görüyoruz. İttifaksız bir başarı Türk siyasetinin ufkunda mümkün gözükmüyor.