Sirke Nedir? Sirke çok eski yıllardan bu yana çeşitli gıdalarda aroma verici ve koruyucu madde olarak kullanılan özel bir üründür.
Sirke, mayalar tarafından fermente olabilir şekerlerin etanole dönüşümünü takiben asetik asit bakterileri tarafından etanolün oksidasyonu sonucu asetik asit oluşumuyla üretilir.
Sirkede Gıda Dolandırıcılığı Nelerdir?
Doğal fermantasyon yerine, sentetik asitten üretilen sirkeler sağlık için tehlike saçıyor. Sahtesiyle gerçeğini ayırt etmek de oldukça zor. Doğal fermantasyon sirkenin oluşması için bir zaman aralığı oluşturmaktadır.Bunu istemeyen gıda dolandırıcıları endüstride sentetik asitten faydalanarak bu ihtiyaçlarına hızlı cevap vererek sirkeyi üretmektedirler.Aynı zamanda bazı doğal olarak satılan elma sirkesi veya üzüm sirkesindede istenmeyen bir taklit ve tağşiş yapıldıysa bunu saklamak için kokusu veya tadı oluşturmak için içeriğine aroma katarak bu ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Sirke Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Sirke, bazı mikroorganizmalara karşı antibakteriyel etkisi mevcuttur. Sirke çabuk bozulan bir gıda değildir. Sirkenin saklama koşulları için oda sıcaklığı uygundur.Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açıldığında meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur. Oksijenlenme, zamanla sirkede bulunan 2 koruyucu olan sitrik asit ve kükürt dioksitin salınmasına da neden olabilir.
Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.Sirke, içeriğinde bulunan organik asitler, fenolik bileşikler, vitaminler, mineraller ve melanoidinler sayesinde antimikrobiyel, antioksidan, antidiyabetik, antitümör, antikarsinojenik, antienfeksiyon etkiler başta olmak üzere sağlık üzerine birçok olumlu etki göstermektedir.
Yapılan birçok çalışmada sirkenin Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli , S. Typhimurium, Staphylococcus aureus ve gibi gıda kaynaklı patojen
mikroorganizmalar üzerine inhibe edici etkisinin olduğu ortaya konulmuştur.Sirkenin gıda hazırlamada kullanılan çeşitli ekipman ve yüzeylerin dezenfeksiyonunda kullanılabileceği, ayrıca sebzelerde bulunabilen bazı patojen bakterilerin sirkeli suda bekletilerek etkili bir şekilde yok edilebileceği farklı araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalarla belirlenmiştir