YTÜ’de 2023-2024 eğitim öğretim yılı Akademik Açılış Töreni, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın verdiği ‘Acil Çözüm Gerektiren Güçlüklere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı’ dersi ile gerçekleştirildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nde üniversitenin akademisyenlerine özel düzenlenen 2023-2024 eğitim öğretim yılı Akademik Açılış Törenine TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında akademisyenlere seslenen YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Yıldız Teknik Üniversitesi’nde akademisyen olmak çok zordur. Türkiye’nin en yüksek akademik yükseltme kriterlere sahibiz. Bunu başardığınız için sizleri kutluyorum, tebrik ediyorum” dedi.
“AR-GE’DE SON 3 YILDA 6,56’LARDAN 8,2 ORANINA GELDİK”
Ar-Ge’de lider olduklarını belirten Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Ar-Ge kavramını biz farklı tanımlıyoruz. Onu eski ve modası geçmiş bir kavram olarak tarif ediyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Ar-Ge dediğiniz zaman; araştırma, inovasyon, teknoloji ve ticarileştirme vardır. Ticarileştirmeye ulaşmayan herhangi bir Ar-Ge çalışmaları bizi çok mutlu etmiyor. AR-GE değil aslında AYİD demek lazım. Ar-Ge yapıyorsanız doktora öğrencilerine ihtiyacınız var. Doktora öğrenci sayılarımız gereğinden fazla artmaya başladı. Ama rakamlara bakın, son 3 yılda 6,56’lardan 8,2 oranına geldik. Orta vadede bunu yüzde 10’lara çıkarmamız gerekiyor. Lider Ar-Ge üniversitesi olacaksak bu oranı 15-20’lere çıkarmamız lazım” açıklaması yaptı.
“TEMİZ ENERJİDE, ENERJİDE, HİDROJEN TEKNOLOJİLERLE TÜRKİYE’NİN EN İYİSİYİZ”
TÜBİTAK 1001’i önemsediklerini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Başkanıma da burada huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten önemli bir fondur. Bazen PYT’leri beğenmiyorsunuz, bütçeler düşük geliyor. TÜBİTAK 1001 hala bir bizim için çok prestijli bir proje. Bunun üzerinde çok ciddi duruyor, buradan ciddi açılımlar yapılıyor. Buradaki proje kültürünü kazandığımız zaman başka fonları da ülkemize çekme şansımız var. 2022’yi 27 bin 1 ile kapattık. İnşallah 2023’te bu sayı daha fazla olacak. Ben bu 27’yi 30’a çıkaracağımıza inanıyorum. Ar-Ge kurumsallık, derinleşme gerektirir. Yıldız Teknik Üniversitesi; temiz enerjide, enerjide, hidrojen teknolojilerle Türkiye’nin en iyisidir. Dünyada 220’nci sıradadır” şeklinde konuştu.
“DAVUTPAŞA KAMPÜSÜNÜ DÜNYANIN EN SÜRDÜRÜLEBİLİR 50’NCİ KAMPÜSÜ YAPACAĞIZ”
Sürdürülebilirliğin de kendileri için önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Yılmaz şunları söyledi:
“Yıldız Teknik Üniversitesi sürdürülebilir bir kampüs. Sıfır atık belgelerini bütün kampüsler aldı ama biz kalite yönetiminde, Çevre Yönetim Sistemi 14001’e de sahibiz. Ama daha önemlisi artık biz kurumları sürdürülebilirlik açısından sertifikalandırıyoruz. Green Stars bizim ürettiğimiz sertifika. Kendi metniğimiz, arkada çalışan bir mekanizmamız var. Şu ana kadar on büyük şirketi sertifikalandırdık. Onlara yol haritası çiziyoruz ve bayrak veriyoruz. Bizim bayraklarımızı dalgalandırmaktan çok mutlular. Ona sahip olmak için çok ciddi ödeme yapıyorlar.
Bu Grenmetriksteki yükselişimiz bu sene 95’inci sırada. Ama hedefimiz ilk 50. Davutpaşa kampüsünü, dünyanın en sürdürülebilir 50’nci kampüsü yapacağız. Yine sürdürülebilirlikle ilgili The’ın bir indeksi var. Burada da 200- 300 bandında yer alıyoruz. Ama bazı alanlarda çok çok iyiyiz. Erişilebilir ve temiz Enerji dünyada 12, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, dünyada 71, yoksulluğa son, kaliteli eğitim, temiz su ve senitasyonda da 100-200 bandındayız. Bunlar sürdürülebilirlikle ilgili bizim göstergelerimiz. 2023’teki yerimiz ise dünyanın en saygın 2 sıralama kuruluşu.”