Okullar açılalı üç hafta oluyor, listeler ihtiyaçlar derken aile bütçeleri bayağı zorlandı. Aileler çocuklarına iyi bir eğitim sağlayabilmek için ihtiyaçlarını bir şekilde giderdiler. Çocuklar artık okuldalar özellikle çevremde çok konuşulan konulardan biri okul kantinlerindeki yüksek fiyatlı ürünler, çocuklara çıkarılan harçlık bütçeleri bir aileyi ne kadar etkiliyor.
Ekonomik durumu iyi olan insanlar için refah seviyesi yüksektir. Aile, çocuğunu iyi şartlarda okutur okul için yapılan hiç bir harcama gündem olmaz. Çocuk ve aile bu durumdan etkilenmez. Orta gelirli aileler dediğimiz “belki de artık orta gelir denen bir kavram da yok”. O daha çok benim çocukluğumda paylaşılan bir kavramdı. Çocuğun günlük harçlığı en az 50TL olmalı, bu ilkokul çocuğu için geçerli bahsettiğim bu tutar minimum orta ve lise için tabi harçlık tutarı okula ve yola göre değişiyor.
Biraz kantin işletmeciliğini araştırdım. Kantin işletmeciliği kanunla desteklenmiş okulların bünyesinde kantin olarak belirlenmiş mekanlar aile birliği tarafından ihale ile belirlenir. Kantin de satılacak ürünler fiyatlar her şey kontrol ve denetim altında olmalıdır.
”Kantin ihaleleri Okul Aile Birliği yönetmeliği 20/3.Maddesi hükmü doğrultusunda 2886 Sayılı Devlet ihale Kanununa göre İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde kurulacak ihale komisyonunca yapılacak ihale ile kiraya verilir. Denetlemeler Milli Eğitim Bakanlığı’nın 10.03.2016 tarihli ve E.2852893 sayılı Genelgesi ekindeki kontrol ve denetim formuna göre yapılacaktır. Denetlemelere ilişkin koordinasyon ilçe kaymakamları tarafından yapılacaktır.” Belirlenen fiyatlar il bazında ortak alınmalı kanunla denetlenmelidir. Bütün bunların işleyişi kanunlar tarafından uygulama alanına konulmaktadır.
Yukarıda anlattıklarım olması gerekenler ama bir tostun 30 TL olduğu bir simit ve açmanın 10 TL ile 15 TL fiyat aralığında olan kantinlerde bir ailenin bir çocuğa çıkardığı harçlık bütçesi aylık 750 TL ile 1000 TL civarında olmalıdır. Bir kaç çocuğu olan evinde bir tek babanın çalıştığı bir aileye Allah CC yardım etsin demekten başka bir şey elimden gelmiyor.
Bir çocuğun istediği bir şeyi yiyememe ihtimali bir insan olarak beni üzüyor. Çocuk ilkokul çağında hayatın zorluğunu mecburen öğrenmiş oluyor. Çünkü harçlığının istediği gıda malzemelerini alamadığının farkına varıyor. Ben sadece bir ses olmak için yazmak istedim. Keşke her şey farklı olsa kantinleri okullar işletse ve devlet okullarına destek çıkabilse şuan bunun için gerekli alt yapı ve bütçe yok biz de işleyen bu sistemi kabul etmek durumundayız. Fiyatlar bir şekilde gidiyor ailelerde öyle böyle çocuklarını mağdur etmiyorlar. Dileğimiz tüm ülke için beklenen fiyat istikrarının sağlanmasıdır.