İlk kez şubat ayında Endonezya’da görülen Covid-19’un yeni varyantı Eris, Türkiye’de de görüldü. Varyanta karşı aşının önemine vurgu yapan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Yeniden kapanmaya gidecek kadar çok hasta sayısı beklenmiyor. Zaten o kadar çok vaka olur ise, yeni bir virüs ile karşı karşıyayız demektir” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Açıklamanın ardından bu varyantın yeni bir pandemi yaratıp yaratmayacağı merak konusu oldu.
Koronavirüsün yeni varyantlarla yaşamaya devam ettiğini belirten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, “Eris varyantı, Covıd-19 varyantlarından omicron varyantının alt türüdür. Soydaşı yani, bu aile uzun zamandır varyant havuzunun sahibi durumunda. Bu uzun süre boyunca stabildi. Vaka sayılarında belirgin artışa sebep olmuyordu ama ailenin diğer bireyleri olan pirona ve fornax gibi varyantlar buna uymayabilir” dedi.
“Bu semptomları olan vatandaşlar, PCR testi yaptırmalı”
Eris varyantının da belirtilerinin Covid-19 ile aynı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şener, şunları kaydetti:
“Şikayetler aynı; ateş, kas eklem ağrısı, boğaz ağrısı- akıntısı, burun akıntısı tıkanıklığı, kuru öksürük, tat/koku kaybı, ishal gibi belirtileri olan vatandaşlarımızın Covid-19 PCR testi yaptırmasında fayda var. PCR testlerinde ana şema tüm alt grupları yakalamaya yönelik. Ancak diğer yeni varyantlarda bazı antijen- hızlı tarama testlerinde sıkıntı olabilir diye yayınlar var. Bu nedenle standart olarak PCR, altın testtir.”
“Yeniden kapanma beklenmiyor”
Virüsün geçirdiği mutasyonlarla artık eskisi kadar ağır ve ölümcül olmadığını söyleyen Prof. Dr. Şener, “Eris varyantında yeniden kapanmaya gidecek kadar çok hasta sayısı beklenmiyor. Zaten o kadar çok vaka olur ise, yeni bir virüs ile karşı karşıyayız demektir. Maske önlemi ise 65 yaş üstü vatandaşlarımız için kapalı ve havalanması iyi olmayan, karbondioksit miktarı 800 ppm üstünde olan alanlarda önemini sürdürüyor” dedi.
Prof. Dr. Şener, varyanta karşı aşının önemine vurgu yaparak, özellikle yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunan risk grubundakiler için maske, mesafe ve hijyen gibi kişisel tedbirlerin alınmasını gerektiğini söyledi.