Binance Türkiye Genel Müdürü Mücahit Dönmez, “Yapay zeka alanında yaşanan gelişmeleri Binance Türkiye olarak yakından takip ediyoruz ve blockchain ekosisteminde yaratacağı değişiklikleri heyecanla bekliyoruz” dedi.
Yapay zekadan yararlanarak blockchain ekosistemini geliştirmek için bilgi ve deneyimlerini paylaşmaya devam edeceklerini ifade eden Binance Türkiye Genel Müdürü Mücahit Dönmez, “Yapay zeka alanında yaşanan gelişmeleri Binance Türkiye olarak yakından takip ediyoruz ve blockchain ekosisteminde yaratacağı değişiklikleri heyecanla bekliyoruz. Öte yandan Binance Global’in bu alanda önemli katkılar sunduğunu da belirtelim. Yakın zamanda Binance Academy’de kullanıcıların hizmetine sunulan yapay zeka Binance Sensei, bu açıdan henüz bir başlangıç sayılabilir” dedi.
Yapay zekanın blockchain ekosisteminin gelişimine nasıl katkıda bulunabileceğine ilişkin öngörülerini paylaşan Binance Türkiye Genel Müdürü Mücahit Dönmez, “Yapay zeka teknolojilerinden yararlanmak için blockchain sisteminin iki önemli avantajı bulunuyor. Açık kaynaklı olması ve büyük miktarda veriyi barındırması. Blockchain’in iş birlikçi doğası yapay zekânın sistemi geliştirmesinin önünü açarken, yapay zeka büyük verinin daha hızlı ve verimli bir şekilde analiz edilmesine yardımcı olacak” diye konuştu.
“YAPAY ZEKA İŞ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK”
Yapay zekânın, blockchain ekosisteminde belli başlı alanlardaki çalışmaları oldukça kolaylaştıracağını söyleyen Dönmez, “Bu alanların başında ‘Veri ve Pazar Analizi’nin geliyor. Bir blok zinciri oluşturmadan önce geliştiricilerin blok zincirinin hangi özellikleri sunması gerektiğini belirlemesi, bunu belirleyebilmek için ise kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerini bilmeleri gerekiyor. Yapay zeka veri toplama ve analiz etmedeki hızıyla geliştiricilere projelerinde oldukça zaman kazandıracak. Yapay zeka etkisinin hissedileceği bir diğer alan ise ‘Akıllı Sözleşmeler’. Blockchain sisteminin yapı taşlarından olan akıllı sözleşmenin kurallarını ve işlemlerini tanımlamak için zaman ve emek yoğun bir kodlama süreci gerekiyor. Yapay zeka yalnızca kodlamada değil, kodun test edilmesinde de geliştiricilerin iş yükünü hafifletecek” ifadelerini kullandı.
“HATALAR VE GÜVENLİK AÇIKLARI ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR”
Blockchain gibi karmaşık bir sistemdeki hata tespitini el yordamıyla yapmanın oldukça zaman alan bir süreç olmakla birlikte pahalıya mâl olabileceğini belirten Dönmez, “Yapay zeka, kodun doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak için testler oluşturabilir, basit hataları kolayca ayıklayabilir. Ayrıca veri analiziyle sistemdeki hataları izlemek ve kaydetmek üzere programlanabilir. Buna ek olarak yapay zekanın farklı senaryoları simüle edebilme yeteneğine sahip. Bu sayede hatalar ve güvenlik açıkları önceden tahmin edilerek blockchain koduna yerleştirilmeden önce giderilebilir ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunulabilir. Öte yandan blockchain’de operasyonel verimliliği artıran yapay zeka, aynı zamanda sistemi optimize ederek maliyetlerin de düşmesini sağlayacaktır” dedi.