Son dönemde ülkemizde farklı sektörlerde çıkan fabrika yangınları maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır.
Üretim yönünden riskli olan sektörlerde yaşanan yangınlar çalışan hatası mı işveren tedbirsizliğinin sonucu mu oluşuyor? Üretim işletmeleri kanunlara uygun bir şekilde mi yönetiliyor? Denetim ve kontrol eksiklikler yangın sonrası tespit edilen mekanizmalar geç mi kalıyor ?
Bir sektörün kurucuları çalışanları bildikleri bir işi yapıyorlar. İş yerleri çoğu zaman iş güvenliğinin yetersizliği yüzünden iş kazalarını yaşamaktadır. Eğitimsiz personel kontrolleri yapılmayan ya da yetersiz ortamlar da hepimiz iş kazalarını okuyor ve görüyoruz. Özellikle riskli iş alanlarında genel zararları kapsayan patlama ve yangınlar tartışılması gereken bir konudur.
Bir kaç yıl öncesinde yaşadığım şehir Sakarya ‘da havai fişek patlaması yaşanmış 7 ölü ve 100 ve üzeri insan yaralanmıştır. 50 KM ‘lik alan da hissedilen patlama da işyeri kapatıldı ruhsatı iptal edildi ve sahipleri ceza aldı. Tüm bu olaylar olmadan önce gereken önlemler alınsaydı. Patlayıcı riski olan barut soğuk hava depolarında korunsaydı malzeme odasının çatısı sıcağı geçirmeyen bir yapıya sahip olsaydı bu kaza yaşanmayacaktı. İş veren çoğu zaman maliyeti öne sürerek az masraf çok iş mantığı ile alınması gereken önlemleri almıyor.
Pamuk ipliğine bağlı çalışma alanlarında ekmek parasıdır deyip işini yapıp ay sonu eve götüreceği kazancı düşünen çalışan da sorgulamıyor ortamı. Cezalar kontroller ve uygunluk raporları belki alınan iş güvenliği destekleri yeterli değil. 2022 yılın da Kimya Mühendisleri odası son 5 yılda yangınların artığını gösteren bir rapor düzenlemiştir. 2022 yılında 587 işyerin de yangın çıkmıştır. Özellikle metal , tekstil, ağaç kauçuk ve plastik sektörleri yangında riskli malzemeleri oluşturmaktadır. Çıkan yangınlarda sıcak ve rüzgar çoğu zaman zararı artırmaktadır. İstanbul’un en önemli ilçeleri Arnavutköy Başakşehir Esenyurt gibi ilçeler sanayi yönünden gelişmiş riske açık bölgelerdir. Dün TMO Kocaeli silosunda bir yangın çıktı. Tekirdağ ilin de bir kimya fabrikası da aynı gün yangın çıktı.
Ben bir uzman değilim farklı sektörlerde çalışmış biriyim. Departmanım muhasebe ama bir işyerinde ürün stok alanı güvenli olmalı personeliniz sigara içmemeli elektrik panonuz güvenli yalıtımlı olmalı korunmalıdır. Çoğu sektör gereken tedbiri aldığı halde bile bu sıkıntıyı yaşayabilir. Amaç kaza riskini en aza indirgemektir. İş yerlerindeki çalışma süreleri evimizden daha çok zaman geçirilen alanlardır. Kesici delici makine ve gereçlerin kullanımında de eğitimli dinlenmiş personelleri çalıştırmayı tercih etmeliyiz.
Çıkan olayların sonucunda, çıkan uzmanların yangın tahminleri ya da öne sundukları çözümler TV kanallarına verdikleri uyarı mesajları acının ve zararın dinmesini sağlamamaktadır. Sadece sorunu görmemiz açısından önemlidir. Üretim bir ülke için insan vücudunda dolaşan kana benzer kan kaybederseniz sağlığınız tehlikeye girer. Kan kaybını en aza indirgemek için önlem tedbir ve eğitim üçlüsü kurtarıcı anahtarlardır.
Sağlık süreçler ve mutlu yarınlar için tedbiri elden bırakmayınız. İnsan hayatı her şeyin üstündedir. İşini düzgün nizami yapan tüm üretici kişi kurumları ödüllendirmek aynı şekilde tersi durumları da yaptırımlarla durdurmaklar sistemlerin görevidir. Hayırlı işleriniz olsun.