8 ay sonra yeni fiyat belirleyen Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt üreticisini mutlu etmedi. Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt ile ilgili uygulamalarını eleştirerek “Çiğ süt sudan ucuz” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 8 aydır çiğ süt fiyatının sabit tutulduğunu yeme ise aynı dönemde 5 kez zam geldiği belirtip maliyeti 12 lirayı geçen çiğ sütün litre fiyatının en az 15 lira olması gerektiğini ifade etti.
Ulusal Süt Konseyi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, 8 aydır çiğ süt için yeni tavsiye kararı belirlenmemesini eleştirmesinin ardından toplanan , Ulusal Süt Konseyi 8, 5 lira olan çiğ süt tavsiye fiyatını 11,5 lira olarak belirledi.
Süt üreticilerinin 8 aydır sabırsızlıkla beklediği yeni tavsiye fiyatı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek Ulusal Süt Konseyi’ni eleştirdi. Ulusal Süt Konseyi, CHP’li Gürer’in basın toplantısından bir süre sonra , yeni dönem için çiğ süt referans fiyatını 11, 5 lira olarak belirledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düzenlediği basın toplantısında üreticinin elinde. 8, 5 liradan alınan çiğ sütün bugünkü maliyetinin 12 lirayı geçtiğini belirterek, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütte yeni tavsiye fiyatını belirlememesinin, üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Ulusal Süt Konseyi sitesinde dahi çiğ süt maliyetinin 10.50 krş olarak kamuoyu oyu ile paylaşılmasına rağmen çiğ süt fiyatı sabit tutulması süt ineklerinin kesimine neden olduğunu belirtti.
MALİYETLERE 4-5 KAZ ZAM GELDİ
Süt üretiminin en önemli girdilerinden olan yeme son 8 ay içinde 5 kez zam geldiğini, market raflarındaki süt fiyatının ise sürekli arttığını ifade eden Ö.Fethi Gürer, buna rağmen çiğ süt fiyatının sabit tutulmasının, süt üretiminde önümüzdeki dönemlerde yaşanacak büyük sorunun haberci olacağını vurguladı.
Sütün çabuk bozulan bir ürün olması nedeniyle sağıldıktan sonra hemen satışa sunulması ya da işletmelere verilmesi gerektiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ulusal Süt Konseyi, 8 aydır süt tavsiye fiyatını belirlemedi. Çiğ süt fiyatı 8 aydır 8,5 lirada tutuluyor. Geçmişte de enflasyon artmasın diye Ulusal Süt Konseyi 1 yıl içerisinde karar almadığı için çok sayıda süt üreticisi ineğini satışa vermiş. Gebe düveler dahi kesime gönderilmişti. Çok saylıda üretici de süt üretimini noktalamıştı. Sonuçta sütten mamül ürün fiyatlar patlamış ve peynir fiyatı et fiyatı ile yarışır noktaya ermişti. Aynı hata tekrarlanmamalıdır ” diye konuştu.
SÜT MARKETLERDE 28 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Sütün litre maliyetinin Ulusal Süt Konseyi’nin internet sitesinde bile 10 lira 34 kuruş olarak yer almasına rağmen, 8 aydır 8, 5 lira çiğ sütün litre fiyatının sabit kaldığını anımsatan Ö. Fethi Gürer, “Bu süre içinde yeme 5 kez zam geldi. Marketlerde çiğ süt fiyatları 18 ila 28 lira arasında satılırken. Çiğ sütün 8, 5 lirada sabit kalması üreticiyi mağdur etti. Ulusal Süt Konseyi açıkladığı fiyat maliyetin altındadır. Süt inekçiliği yapan yem gideri düşürülsün, sübvanse edilsin. Yem fiyatlar artıkça hayvancılık sürdürülemez duruma erdi demektedir.
12 ay kapalı alanda beslenen hayvan gideri % 70 yem oluşturmaktadır .Ahır giderleri de artmaktadır. İşçilik, veteriner, aşı, elektrik, mazot, bakım giderleri de süt inekçiliği yapanı zorlamaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de süt %90 yakın ineklerden sağlanmaktadır. Yayılıma çıkmayıp sürekli ahır bakımı ile beslenen hayvan giderleri de enflasyonla oluşan artışlardan günlük etkilenmektedir. Ülkemizde süt Sudan ucuz kalmıştır. Gençlerin gittiği büyük kent cafelerde bir bardak çay 25 TL satılır olmuştur. Üreticiden çıkan çiğ süt de marketlerde üç kat fiyatlar ile Vatandaşa ulaşmaktadır” dedi
Böyle giderse üretici süt ineklerini kesime gönderecek. İneklerin kesime gönderilmesi önümüzdeki süreçte hem süt hem de süt temini konusunda ciddi sorunların yaşanmasına yol açabilecek” ifadelerini kullandı.
ÇİĞ SÜT EN AZ 15 LİRA OLMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de çiğ süt referans fiyatının 11,5 lira olarak belirlenmesini, bu kez Meclis Genel Kurulu’nda söz olarak eleştirdi. Çiğ sütün litre maliyetinin 12 liranın üzerinde olduğuna değinen Gürer, referans fiyatının ise en az 15 lira olması gerektiğini belirtti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Ulusal Süt Konseyi bugün yaptığı toplantıda 1 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere çiğ inek sütünün tavsiye satış fiyatını nihayet 8 lira 50 kuruştan 11 lira 50 kuruşa çıkardı” dedi.
7 aydır çiğ süt fiyatını artıramadıkları dönemde yeme 4 kere zam geldiğini belirten Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Yemdeki fiyat artışları süt maliyetine doğrudan yansıdığı için bugün sütün 12 liradan aşağı çiğ süt olarak alımı üreticiyi, besiciyi zor durumda bırakır. Belirlenen fiyat yetersizdir, en az 15 lira olmalıydı çünkü yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı artık yapılamaz boyutlara getiriyor. Genelde “küçük aile tipi” dediğimiz, 10’dan aşağı ineği olanların bu işi sürdürdüğü dikkate alındığında devletin de bu konuda gerekli desteği sağlaması, süt üreticisini desteklemesi şarttır.” diye konuştu.
Öte yandan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim öncesi ve seçim sonrası tarımsal ürünlerin alış fiyatlarındaki değişime dikkat çekti ve seçim sonrası belirlenen tarımsal ürün alım fiyatlarını eleştirdi.
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının tarım sektöründe ürün alım fiyatlarını belirlerken dahi oy hesabı ile hareket ettiğini ve tarımı öncelikler gibi gösterip, seçim sonrası yine bildik uygulamalara döndüğünü belirtti.
Tarımda kamucu bir anlayışın AKP iktidarı ile ortadan kalktığını, üretici ve çiftçinin tüccarın insafına bırakıldığını söyledi.
AKP iktidarının seçim öncesi ve seçim sonrası ürün sorunlarına müdahalelerinin farklı olduğunu ifade eden Ö.Fethi Gürer, “ Girdi maliyetleri sürekli artıyor. TÜİK son açıkladığı Tarımsal Üretim Girdilerinde bir yıllık artış % 56 ancak bunun çiftçiye yansıması daha yüksek oluyor. Örneğin, gübrede seçim öncesi fiyatlar düşer gibi oldu, seçim sonrası ise tırmanışa geçti. Çiftçinin en çok kullandığı üst gübrenin (ÜRE) bayi fiyatı 12.04.2023 tarihi 9.200 TL/ton iken bugün 10.600 TL/ton fiyatına yükseldi. Taban gübresi (DAP) 14.300 TL/ton fiyatından 14.700 TL/ton fiyatına çıktı. Ekim dönemine kadar artış sürerse yine çiftçinin gübre atması zorlaşacak. Geçmiş yıllarda yaşanan sorunlar yeniden oluşacak. Tohum, tarım ilacı, mazot, tarla kirası, işçi gideri, traktör, biçerdöver ve ekipman giderleri sürekli artıyor” dedi.
ÜRETİCİ SAHİPSİZ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidarın tarımda planlama ve öngörüden uzak ve kamucu bir anlayışla süreci yönetmediği için sorunlarda bitmiyor” dedi. Gürer, Ülkemizin son turfanda Napolyon kirazının da bu yıl Niğde’de dalda kaldığına dikkat çekti. İngiltere sarayında dahi yer bulan kirazın tüccar alıma gelmemesi ile fiyatının maliyetinin altında dahi alıcı bulmadığını belirtti. Çamardı ve Ulukışla ilçesinde kiraz üreticisi iktidarın destek alımı yapmasını beklediğini ifade etti.
Gürer, “En kaliteli kirazın yetiştiği Darboğaz, Emirler, Porsuk, Kılan, Beyağıl, Hasangazi gibi önemli üretim bölgelerinde üretici şok yaşıyor. Geçtiğimiz yıl değer bulan kiraz bu yıl tüccar yok pahasına almak istiyor. Bölgede yeterli soğuk hava deposu, paketleme birimi ve ürün işleme tesisi yok. Dalda toplandığı an satılması gerekiyor. Bakanlık, Cumhurbaşkanı müdahil olup kiraz alınıp, büyük kentlerde satışı ve de tıkanan ihracatın önü açılıp satışı sağlanmalıdır” diye konuştu.
BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATLARININ SEÇİM ÖNCESİ VE SONRASI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buğday ve arpada da TMO randevu sorunun devam ettiği belirti. Seçim öncesi ayrı seçim sonrası ayrı uygulamalar çiftçiyi bunalttı” dedi. Gürer, “2021 yılında buğday alım fiyatı primler dahil 2022 yılında yüzde 225 artış yapılarak primler dahil 7450 TL/ton olarak belirlenmişti. Seçim sonrası 2023 yılı buğday alım fiyatı belirlenmeye geldiğinde ise yüzde 24 artış ile primler dahil 9250 TL/ton olarak açıklandı. Arpada ise 2021 yılına göre 2022 yılı yüzde 282 artış ile 2022 yılı fiyatı 6700 TL/ton olarak açıklandı.
Seçim sonrası 2023 yılı arpa alım fiyatları ise yüzde 11 artışla 7500 TL/ton olarak belirlendi. Yani, seçim öncesi buğdaya yüzde 225, seçim sonrası yüzde 24, arpaya seçim öncesi yüzde 245, seçim sonrası yüzde 11 artış vererek alım fiyatı belirlemek çiftçiye seçimden seçime hatırlamak oluyor. Hatta alım koşulları dahi seçimden sonra değişiyor. TMO verdiği taban fiyatla randevu sistemi düzenli çalışmadığından alım yapmayıp, düşük fiyatlar ile ürün alan tüccarlara çiftçi mahkûm ediyor. Seçimden seçime sahte bahar çabuk bitiyor” dedi.
Taban fiyat verilen ürünlerde seçim öncesi ve seçim sonrası uygulamaların farklı olduğuna dikkat çeken Gürer, “Şekerpancarı, fındık, çay, mercimek, nohut gibi taban fiyat açıklanan farklı ürünlerde de seçim dönemi ile seçim sonrası taban fiyatta alım koşulları da ciddi fark gösteriyor.M ercimek gibi ithal edilen üründe de çiftçi mutsuz. Tarla bitkisinde ve bahçe ürünlerinde oluşan sorunlara iktidar hızlı çözüm üretmelidir.” diye konuştu.
GÜRER: “NE DEĞİŞTİ?”
CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Çiftçinin üretim girdilerindeki fiyat artışları devam ediyor. AKP iktidarı seçim sonrası sanki çiftçinin üretim maliyetini düşürdü mü ki bir yıl önceki alım fiyatındaki artışın yanından dahi geçmeyen fiyat uygulamalarına gidiyor, çiftçiyi tüccara mahkûm ediyor. Seçim bitti vaatler de uygulamalar da değişti. Seçim bitti, çiftçi lehine uygulamalar gitti ve tarım yine sahipsiz kaldı. AKP iktidarının plansız tarım politikaları sorunları derinleştiriyor. Vatandaş simit alamaz duruma geldi. Çay-simit hesabı şaştı. AKP, üretim maliyetine etki eden gübre, tohum, ilaç, mazot, tarla kirası, işçilik, ekipman gideri ve ulaşım gibi gider kalemlerinin enflasyon üzerindeki artışını seyrediyor. Tarım kesimine ise ‘üret ama hakkın olanı isteme’ diyor. Maliyetine ürünü versin istiyor, çiftçiyi düşünmüyor” dedi.