Kurban kesimi sonrası işlemlerin mümkün olduğunca en hızlı şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (AVHO) Başkanı Ahmet Baydın, “İç organlarda renk değişikliği, yapı değişikliği gibi hastalığa ait bulgular varsa mutlaka veteriner hekimlere danışılmalıdır” dedi.
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (AVHO) Başkanı Ahmet Baydın, Kurban Bayramı öncesi alınacak önlemler ve dikkat edilecek konuların, hem hayvan refahı ve sağlığı, hem de gıda güvenliği ve toplum sağlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Baydın, sağlıklı kurbanlık almak için dikkat edilmesi gerekenleri şu ifadelerle dile getirdi;
“Kurbanlık hayvan alınırken mutlaka pasaportu nakil belgesi veteriner hekim tarafından verilen sağlık raporu kontrol edilmeli ve kulak küpesine bakılmalıdır. Hayvanların genel durumlarına özenle kontrol edilmelidir. Ağızda salya artışı, ağız-burun-tırnak gibi yerlerde yara, akıntı olan hayvanların kurbanlık olarak alınmaması, en ufak şüphe durumunda mutlaka veteriner hekim tarafından muayenesinin istenmelidir. Sağlıklı bir hayvanın tüyleri parlak, temiz, tırnakları temiz, burun bölgesi temiz ve nemli, gözleri parlak ve göz çevresi temiz olmalıdır.”
‘Kurban atıklarını diğer hayvanlara vermeyin’
Etin üst üste konulmaması gerektiğini belirten Baydın, “Kesim sonrası işlemler mümkün olduğunca hızlı yapılmalı, iç organlarda renk değişikliği, yapı değişikliği gibi hastalığa ait bulgular varsa mutlaka veteriner hekimlere danışılmalı hekim onayından sonra işlemlere devam edilmelidir. Özellikle karaciğer ve akciğerler olma üzere vücut genelindeki kistlere dikkat edilmelidir. Atıklar diğer hayvanlara verilmemeli ve su kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Etler, buzluğa kaldırılmadan önce güneş almayan karanlık ve serin bir yerde 6 saat kadar dinlendirilmeli, buzluğa bu şekilde kaldırılarak ette şekillenmesi muhtemel kokuşmaların önüne geçilmelidir.
Etler temiz ve geniş bir kapta birbirlerinin soğumasını engellemeyecek şekilde mümkün olduğunca üst üste gelmeyecek şekilde kaba yayılmalıdır. Hemen tüketilmeyecek etler buzdolabı ve dondurucuda muhafaza edilmelidir” dedi.
‘Kesimi işinin ehli kişiler yapmalı’
Baydın, hayvanları hijyenik ve uygun koşullarda kesmenin önemini vurgulayarak, “Usulüne göre ve düzgün yerlerde kesimin yapılması gerekir. Kurban kesimi hayvana acı çektirilmeden kısa sürede tamamlanmalıdır. Bu nedenle işin ehli kişiler tarafından kesim işlemi yapılmalıdır. Kesim alanın da çevre temizliği yönünden tüm önlemler alınmalı hayvanların kesim esnasında diğer hayvanların kesimini görmeyecek şekilde yanyana bulundurulmamasına özen göstermelidir.
Biz Veteriner Hekimler olarak kurbanda insan ve hayvan sağlığının korunması yanımda hayvanların hayvan refahı ve hijyen kurallarına göre kesilmeleri ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için her zaman olduğu gibi görevimizin başındayız.
Bu yol Kurban Bayramı’nı şap hastalığı sürerken idrak edeceğiz şap ve bir çok zoonoz hastalığın önlenmesinde en büyük role sahip veteriner hekimlerin kurban komisyonlarında yer almaması çok büyük bir eksikliktir. Şap hastalığı düşük zoonotik bir hastalık olup daha çok hayvanlar arasında hızlıca yayılmaktadır. Bu noktada veteriner hekimlerin kontrolü büyük önem taşımaktadır. En ufak şüphede vatandaşların veteriner hekimlere başvurmalarının önemini tekrar hatırlatıyor bu vesileyle herkesin Kurban Bayramı’nı kutluyoruz” ifadelerini kullandı.