Keçiören’deki robot yarışması ilçedeki Taha Akgül Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Kamu-özel ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki öğrenciler 100 bin TL’lik büyük ödül için kıyasıya yarıştı.
Temel seviyede ilkokul ve ortaokullardan 119, ileri seviyede ise lise ve üniversitelerden 69 olmak üzere toplam 188 takımın katıldığı yarışta, 130 danışman öğretmen ve 567 öğrenci yer aldı. İleri seviyede mücadele eden okullardan Yenimahalle Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımlarından AHİRON-BOT-2 takımı birinci, aynı okuldan AHİRON-BOT-1 takımı ikinci, Keçiören Hatice Hikmet Oğultürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımlarından ROBORİON üçüncü oldu.
Temel seviyede mücadele eden Mamak Turhan Polat Ortaokulu takımlarından KAFKAS birinci, Özel Kariyer İlkokulu takımlarından MUCİT KAFA ikinci, Özel Kariyer Ortaokulu takımlarından SÜLEYMAN üçüncü oldu. Temel düzeyde ilk üçe giren takımlardan birinciye bir tam altın, ikinciye bir yarım altın, üçüncüye bir çeyrek altın ile bu takımların eğitim gördükleri okula bir tablet hediye edildi. İleri düzeyde ilk üçe giren takımlardan birinciye 4 tam altın, ikinciye 4 yarım altın, üçüncüye 4 çeyrek altın ile eğitim gördükleri okula bir tablet hediye edildi.
‘ÇOCUKLARIMIZA VE GENÇLERİMİZE İSTEDİKLERİ İMKÂNLARI VERMEMİZ GEREKİYOR’
Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği teknoloji hamleleriyle birlikte dışa bağımlılığının azaldığını belirterek, “Bugün güçlü olan devletler dediğimiz zaman, ekonomik olarak güçlü olarak gördüğümüz ülkeleri sayıyoruz. Bu devletlerin de en önemli özellikleri bilim ve teknolojiye sahip olmalarıdır. Bizler kimi noktalarda bir pazar konumundayız ancak Türkiye bu anlamda kabuğunu hızlı kıran ülkeler arasında yer alıyor. Bizim amacımız yeni bilim insanlarımızı yetiştirmektir. Gençlerimize destek vermek suretiyle her alanda onları yetiştirmeliyiz.
Keçiören Belediyesi Teknoloji Merkezi Ankara’nın ilk, Türkiye’nin de sayılı merkezidir. Teknoloji Merkezlerimizin sayısını artırarak çocuklarımıza ve gençlerimize istedikleri imkânları vermemiz gerekiyor. Bir yandan da Keçiören’deki bütün okulların laboratuvarlarını ekipmanlarla dolduruyoruz. Şimdi büyüyen güçlü bir Türkiye var. Gençlerimiz de inşallah ellerindeki imkânlarla ‘Güçlü Türkiye’ için katkı sunmaya devam edecekler. Robot yarışmamızda emeği geçen tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Sizleri seviyoruz, sizler her şeyimizsiniz, sizler geleceğimizsiniz” dedi.
YARIŞMAYA GİDEN SÜREÇTE NELER YAPILDI?
Keçiören Belediyesi TEKNOMER ‘Çizgi İzleyen Robot Yarışması’nı sadece bir yarışma olarak değil bilim ve teknoloji alanında eğitim ve farkındalık oluşmak için düzenledi. Bu yarışmaya giden süreçte başvuru yapan öğrencilere yönelik, online robotik kodlama dersleri ile hafta sonları soru-cevap zoom toplantıları, yüz yüze ve online toplantılar yapıldı. Eğitimlerin sonunda başarı gösteren okullara 50 adet robot kit hediye edildi. Yarışmaya katılan ancak deneme pisti olmayan okullar için pist hazırlandı. Öte yandan ailelerin de ilgisini çekmek için “Robotik Kodlama Ailelerle buluşuyor’ etkinliği düzenlendi.
Son virajda ise temel ve ileri seviye olarak uzun dönemli robotik kodlama kursları ile öğrencilerin robotik kodlamaya olan ilgisi artırıldı. Tüm bu çalışmalar Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve öğretmenleriyle ile iş birliği içinde gerçekleştirildi. Organizasyonun eğitim süreci ile birlikte tüm teknik ve teknolojik altyapısı Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından uygulandı.