Şanlıurfa’da sel felaketinin izlerinin silinmesi için 2 bini asker, 10 bin kişi ile hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Şanlıurfa’da 14-15 Mayıs’ta etkili olan sağanak yağışlarda kenti besleyen 3 derenin taşması sonucu oluşan, 15 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin izlerinin silinmesi için kentin 11 noktasında çalışmalar devam ediyor. Birçok noktada ekipler sel sularının çekilmesiyle oluşan çamur tabakasını temizlemek için hummalı bir çalışma yürütüyor.
Ekiplerin çalışmalarını denetleyen Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Suriye uyruklu 5 kişinin hayatını kaybettiği Veysel Karani Mahallesi’nde de incelemelerde bulundu. Jandarma ve güvenlik korucularının çamur tabakalarını temizlemeye çalıştığı 5 kişiye mezar olan evde inceleme yapan Vali Ayhan, afetin bir gün öncesinde teyakkuzda olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Şu an geldiğimiz nokta olağanüstü, harikulade. Çalışmalar devam ediyor. Özellikle 11 noktaya çok daha yoğunlaştık. İlk önce Süleymaniye bölgesi çok ciddi sıkıntıdaydı. Abide Kavşağı sıkıntıdaydı. Abide Kavşağı’nda çalışmalar bitti, sadece su tahliyesi kaldı. Yine selin etkili olduğu alışveriş merkezinde su tahliyesi yapılıyor. Veysel Karani Mahallemizde 5 vatandaşımızı kaybettik. En ağır kayıplarımızın olduğu bölge burası. Bugün daha da iyi olacağız ve pazar günü toparlanacağımızı söyleyebilirim.”
ŞEHİR SUSUZ KALDI
Sel sularının kanallara karışması sonucu musluklardan çamur akması nedeniyle 2 milyondan fazla nüfusa sahip kentin suları kesildi. İçme suyu için su bulamayan vatandaşlara tankerlerle su verilmeye başlandı. Vali Ayhan, “Önümüzde içme suyuyla ilgili bir sıkıntı var. Atatürk Barajı havzamız bizim içme suyu ve kullanma suyu havzamız. Şu an oranın değerleri çamurdan, balçıktan dolayı sıkıntı olmaya başladı. Su değerleri sağlık açısından olumsuz, sıkıntılı. İlgili birimler gerekli çalışmaları yürütüyor, şu an değerler gayet iyi gidiyor. Ama tedbiren de belediyelerimiz ve AFAD koordinesinde içme suyu konusunda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gayret gösteriyoruz. Ama vatandaşlarımızdan biraz daha sabırlı olmasını istiyoruz. Çünkü bu bir afet ve Atatürk Baraj havzası olağanüstü bir su aldı. Ama bu çamurlu su olunca arıtmalar buna yetişemedi” diye konuştu.
ŞANLIURFA TARİHİNİN EN BÜYÜK AFETİ
Sel felaketinin ardından kentte 2 bini asker olmak üzere 10 bine yakın personelle çalışma yürütüldüğünü anlatan Vali Ayhan, şöyle devam etti:
“Şu an 10 bine yakın personel çevre illerden binlerce araç takviyesi geldi. Sadece 2 bin asker burada çalışıyor. Bu afet büyük bir afet. Şanlıurfa tarihinin belki yüzyıl tarihinin en büyük afetidir ama üstesinden geldik. Şu an 15 kaybımız var, 1 aranan TIR sürücüsü var. Şanlıurfa Müzesi’nde yoğun çalışmalarımız sürüyor. Hasar ve zarar tespitlerimiz devam ediyor. Zararı bulunan vatandaşlarımıza 10’ar bin lira ödemelere başladık. Devletimiz güçlüdür, vatandaşlarımızın zararları karşılanacak. Kentimizin kadim tarihi olan Balıklıgöl’de tarihi eserlerimizin zarar görmesi bizleri ayrı hüzünlendirdi”
SU FIRSATÇILIARINA YASAL İŞLEM YAPILACAK
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, su fiyatlarında fahiş oranda artış yapanlar hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Vali Ayhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Her felaketi fırsat bilen fırsatçılar tarafından su fiyatlarına fahiş bir artış yapıldığına dair haberler duyuyoruz. Bu konuyu hukuken yakından takip edeceğim. Ekiplerimizle beraber sahada denetimler yapıp buna fırsat vermeyeceğiz ve gerekli yasal işlemleri yapacağız” dedi.
BELEDİYE MÜZE OTOPARKI SU DOLDU, ARAÇLAR HASAR GÖRDÜ
Kentte etkili olan sel felaketinde Şanlıurfa Müzesi’nde bulunan kapalı otoparkın suyla dolması sonucu yaklaşık 200 araç hasar gördü. Araçlarının otoparktan çıkarılması için 3 gündür otopark önünde bekleyen vatandaşlardan İzzet Asilsoylu, “Otoparktan araçlarımızın çıkarılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise otoparkta su tahliyesi yapıldığını aynı zamanda oluşan balçığın temizlendiğini ve çalışmaların tamamlanmasıyla araçların sahiplerine teslim edileceğini belirtti.
SELE KAPILAN KIZINI KURTARIP, AĞACA SARILARAK YARDIM BEKLEDİ
Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa’nın Süleymaniye Mahallesinde deprem nedeniyle çadırda kalan Suriye uyruklu Mustafa Casım, çarşamba günü eşi Döne ve 12 yaşındaki kızı Bahar’ın akıntıya kapıldığını görünce suya atladı. Casım, eşi komşuları tarafından kurtarıldı, kendisi de çocuğunu kurtarıp bir süre suda sürüklendikten sonra bir ağaca sarılarak yardım bekledi. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra iş makinesi ile kurtarılar Casım, o anları anlattı:
“Eşim ve kızım akıntıya kapılınca peşlerinden koştum. Komşularım eşimi ben de kızımı kurtardım ama sürüklendim. Bir ağaca sarılarak kurtarılmayı bekledim. İş makinesi gelip bize ip attı. Halat ile çekildiğimiz sırada kızım elimden kaydı. O sırada ben dengemi kaybedip bayılmıştım. Gözümü açtığımda kendimi hastanede buldum. Çok şükür olsun hepimiz son anda kurtulduk” dedi.
Bir komşularının evine sığındıklarını anlatan Casım, sel felaketinde çadırlarının da akıntıya kapıldığını ve mağdur olduklarını söyledi.
HASTANEDE TEDAVİ GÖREN YARALI YAŞAMINI YİTİRDİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa’daki sel felaketinde yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan 1 kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi. Böylece sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya yükseldi. Kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.
BAKAN SOYLU: SUYUN KESİLMESİ GEREKİYORDU
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selin etkilediği Şanlıurfa 112 Acil Çağrı Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu’ya açıklaması sırasında Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, DSİ ve AFAD yetkilileri ile kurum müdürleri eşlik etti. Bakan Soylu, kentte suyun kesilme nedenini açıkladı.
Bakan Soylu, yetkili personelin yaptıkları ölçümler sonucunda tüm birimlerin değerlendirme gerçekleştirdiğini ve bu suyun şehre verildiği zaman bundan sonra çalışacak bütün sistemin minimum 6 ay çalışamaz duruma geleceğini tespit ettiklerini aktardı. Atatürk Barajı’ndan 4 milyon metreküp bir suyun neredeyse tamamının çamur olduğunu aktaran Soylu, kapakların kapatılıp sabaha kadar bu suyun boşaltıldığını kaydetti.
Kent geneline içme suyu takviyelerinin yapıldığını ifade eden Soylu,’’16 Mart 2023 tarihinde saat 17.00’da Şanlıurfa’ya verilen su ile ilgili bir sorun oluştu. Öğleden sonra yapılan ölçümlerde kendi birim değerlendirmesine göre aslında 25 NTO olması gereken birim 4 bin 800 NTO çıktı. 17.00 ölçümünde bu ölçüm 4 bin 300’e düştü. Sonrasında daha düşmedi. Bu şu demektir. Bulanıklığın çamur hali olan bir su. Tüm birimlerimizle oturulup bir değerlendirme yapıldı. Eğer bu su şehrin tamamına verilmeye devam edilirse maalesef şehrin bütün sistemleri bundan sonra çalışacak bütün sistem minimum 6 ay çalışamaz duruma gelecek.
Gerek ev şebekeleri gerek eve gelen şebekelerin tamamı çalışamaz duruma gelecek. Arkadaşlarımızla birlikte karar aldık, sadece sel olan yerlerde değil, şehrin tamamında suların kesilmesi kararı aldık. Atatürk Barajı’ndan 4 milyon metreküp bir suyun geldiği bir havuza kadar neredeyse tamamı çamur oldu. Kapaklar kapatıldı, sabaha kadar 4 milyon metreküp su boşaltıldı. Akıtıldıktan sonra Atatürk Barajı’ndan yeniden su çekildi.
Bahsetmiş olduğumuz bu NTO 25’lere kadar düştü. Normal seviyelere kadar geldi şu saate kadar. Sürekli olarak kontrol ediyoruz. Öncelikle arıtmaya da başlanıldı. Arıtma olmaz ise buranın kendi adına imkânlarıyla şehre su verilmesi de mümkün değil. Su şu anda arıtılıyor. Önümüzdeki sabah saat 05.00’a kadar bu arıtma devam edecek. Aslında Eyübbiye’nin bir bölümüne akşam 17.00’a kadar su verebiliriz ancak biz bir değerlendirme daha yaptık. Sabaha kadar suyun daha temiz hale gelmesini arıtmayı riske etmeden tam anlamıyla bir noktaya geldiğinde sabah 05.00 itibarıyla vereceğiz. Alçak yerlere 09.00 gibi ulaşacaktır.
Bu sırada 100’ün üzerinde tanker getirdik kullanma suyu için. Arazözlerimiz çalışıyor. Yine 100 TIR’ın üzerinde içme suyumuz geldi. Böyle bir riskle karşı karşıya kalındı. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Riski görüp suyu zamanında kapattılar. Kanallara yönelik kararlar aldılar. Şimdi itibarıyla su arıtma sistemine geldi. Eğer suyun ilk halini vermiş olsaydık Şanlıurfa’nın genelinde büyük bir sorunla karşı karşıya kalacaktık’’ dedi.
‘GAZETECİLİK DEĞİL, PALYAÇOLUKTUR’
Şanlıurfa’da sel felaketinden ötürü içme suyuna kanalizasyon karıştığı yönündeki haber ve paylaşımlara da değinen Bakan Soylu, “Tabi ki bir üzüntümüz var. Depremde de bu tür işlerle karşılaşıyoruz, burada da karşılaşıyoruz. Bir provakatif yaklaşımla bir dezenfermasyon ile. Yani burada maalesef kendisini gazeteci olarak nitelendirenler suya kanalizasyon karıştığını ve suyun da bunun için kapatıldığını böyle bir problem olduğunu söylüyorlar. Yani ben bu insanların Allah’tan korktuğuna, insanlardan utandığını hiçbir şekilde inanmıyorum.
Beni bağışlasınlar ama insanların zor zamanlarını istismar etmek, ancak Allah korkusu olmayanların işidir. Burada canla başla mücadele ediyoruz. Suya kanalizasyon karıştı diye kesildi yalanını ortaya koymak gazetecilik değil, palyaçoluktur. Allah’ta bunun hesabını sorar, millet de bunun hesabını sorar. Bunun için Şanlıurfalı hemşehrilerimiz rahat olsunlar ama ilk gelen suyu biz söyleyene kadar sadece ve sadece kullanma suyu olarak değerlendirsinler. Biz içme suyu takviyelerini yapmaya devam edeceğiz. Sonrasında her şey normale döndüğünde ilgili kurumlarımız gerekli açıklamaları yapacaktır” diye konuştu.
‘ÖLÜ SAYISI 16’YA YÜKSELDİ’
Şanlıurfa’da ölü sayısının 16’ya yükseldiğini ve Şanlıurfa-Bozova yolunda bir kişinin arama-kurtarma çalışmasının devam ettiğini aktaran Bakan Soylu, “Biliyorsunuz Şanlıurfa’da ölü sayımız 12 idi. Sonrasında kavşakta 2 vatandaşımızı maalesef kaybettik. Ardından alışveriş merkezinde çalışan arama-kurtarma ekibimiz maalesef 3 kişinin daha cansız bedenlerine ulaştılar. Allah rahmet eylesin. Bununla birlikte ölü sayımız 15 olmuştu.
Bugün de hastanede yoğun bakımda olan bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Ölü sayımız maalesef 16’ya yükseldi. 16 Şanlıurfa, 2 kişi ise Adıyaman’ın Tut ilçesinde olmak üzere sel felaketinden toplam 18 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şanlıurfa-Bozova yolunda bir kişiyi arama kurtarma çalışması devam ediyor. Adıyaman’da da 2 kişiyi arama- kurtarma çalışması ilgili ırmak ve derelerde halen devam ediyor. Şu anda burada hasar tespit ve temizleme çalışmalarımız 10 bin personel, 3 bin aracımız ile devam etmektedir.
Özellikle burada hasar gören evlere yönelik ödemeler hem AFAD hem de kaymakamlıklar tarafından başlatılmıştır. Hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmayacağız. Burada ilk ödemeler şu anda başlamış durumda. Hasar tespit çalışması tamamlanınca diğer ödemelerde yapılacaktır. Esnaflar ile ilgili, araçlar ile ilgili hasar tespitler devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
‘FELAKETLERİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ARKASINA SIĞINMAYIZ’
Bakan Soylu, felaketlerin büyüklüğünü anlatırken kullandıkları tabirlerin alaya alındığını belirterek, bunun arkasına sığınmayacaklarını ve devletin hiçbir vatandaşı mağdur etmeden çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Bakan Soylu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Allah kimseye böyle bir afet vermesin. 1 yılda yağan yağmur 1- 2 gün içerisinde yağdı. Yine üzüldüğüm bir konu da bu. Bunu da alaya alıyorlar. Deprem olunca yüzyılın afeti diyorlar diye. Sanki daha büyük bir deprem görmüşler gibi. Sanki Şanlıurfa’da da büyük bir sel olduğunda büyük afet dediğimiz zaman bizim meselelerde afetin büyüklüğüne sığındığımız gibi bir anlayış ortaya koyuyorlar. Maalesef böyle bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Bir yandan afetle mücadele ediyoruz. Bunu herkes görüyor ama diğer taraftan da bu kötücül ruhların söylemleri ile mücadele ediyoruz. Hem oraya yetişirken, diğer tarafa da neyin doğru neyin yalan olduğunu anlatmaya çalışıyoruz”