İstanbul merkezli Köy Okulları Gelişim Derneği (KOG), deprem bölgesi için başlattığı ‘KOG eylem planı’ ve saha çalışmaları ile depremzede öğrencilere destek oluyor.
Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 kenti etkileyen depremlerin ardından bölgede yaraların sarılması için kapsamlı çalışmalar yürüten Köy Okulları Gelişim Derneği (KOG), başlattığı eylem planı ile depremzede öğrencilere destek oluyor.
KOG Başkanı Soner Lahna, “1999 Gölcük depreminde 8 saat enkaz altında kalmış biri olarak, 11 ilde büyük yıkıma sebep olan bu depremin getirdiği psikolojik sorunların uzun yıllar geçmeyeceğini söyleyebilirim. Özellikle depremi birebir yaşayan çocukların gelişimine, eğitimine ve psikolojisine ayrıca önem verilmelidir. Bu kapsamda Köy Okulları Gelişim Derneği olarak bölgede yaptığımız incelemelerin ardından daha çok eğitim içerikli 5 ana maddeden oluşan ‘KOG Eylem Planı’nı oluşturduk. Eylem planımızın maddeleri ise şu şekilde;
- Okulların hasar tespiti
- Psikolojik rehberlik desteği
- Sınav öğrencilerine YKS – LGS olmak üzere destek
- Öğrencilere kaynak materyal desteği
- Online Kog Akademi ders desteği
İlk etapta bölgedeki eğitim faaliyetlerimiz için doğru zamanı bekledik. Ardından eylem planımızı sırasıyla hayata geçirdik. Başlangıç olarak KOG Akademi kontenjanlarımızı açtık ve çevre illere göç eden depremzede öğrencilerin yararlanabileceği bir akademi programıyla öğrenci sınıflarımızı yükselttik. İlk 3 günde 60 gönüllü öğretmenin başvurusunu aldık. Öğrencilerimizin eğitime henüz hazır olmadığını düşünerek öğrenci başvuruları için 1 Mart’ı bekledik. Şuan 150 depremzede öğrenciye ulaştık. Derse başlama tarihini ise 6 Mart Pazartesi olarak belirledik” dedi.
KOG, kaynak kitap isteyen Gürkan’a ulaştı
Deprem bölgesindeki eğitime kademeli olarak başlanması gerektiğini söyleyen Lahna, “10 ilimizi kapsayacak şekilde eğitimi köylerimizde başlatma hedefimiz vardı. Bu hedefimize ilk adımımızı Adıyaman’da attık. Adıyaman’da ki bazı köylere çadırlar kurduk. Çadırlarımızın içerisine bazı materyaller koyarak öğrencilerimizin eğitime kademeli olarak başlamasına yardımcı olmaya çalıştık. Önümüzdeki günlerde ise Hatay’da olacağız.
Ayrıca Adıyaman’da öğrencilere yönelik bazı gözlemlerimiz oldu. Çocuklarımız maalesef okul eşyalarını, kitaplarını, sınıflarını, arkadaşlarını, ailelerini, geleceklerini kaybetti. Özellikle bazı öğrencilerin çok sitemli olduğunu gördük. 10 yaşında ailesini kaybetmiş bir çocuğun gelecekten hiçbir beklentisi olmayarak hayattan nasıl koptuğuna şahit olduk. Bu nedenle diğer illerdeki çalışmalarımızı pasifize ederek deprem bölgesine yoğunlaştık. Bölgedeki yaşamın en az 5 sene içerisinde toparlanabileceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla çalışmalarımız da uzun vadeli olacaktır” şeklinde konuştu.
Hatay’da 62 saat sonra enkaz altından sağ çıkarılıp, YKS kitaplarını talep eden 19 yaşındaki Gürkan Öztürk’e ulaştıklarını belirten Lahna, Öztürk’e YKS hazırlık sürecinde destek olacaklarını söyledi.
Depremzede öğretmenlerin ders vermesi sağlıklı değil
KOG Başkanı Soner Lahna, depremzede öğretmenlerin eğitime ara vermesi gerektiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sonlandırdı;
“Adıyaman’daki gözlemlerimizle depremzede öğretmenlerin ders vermesini çok sağlıklı bulmuyoruz. Bölgede yaşanan artçı depremlerde öğretmenlerin öğrencilerden önce sınıfı terk ettiğini gördük. Bu çok vahim bir durum. Çocukları daha büyük bir travmaya sürükleyebilir. Konu ile alakalı Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’e dilekçe yazdım. Bu konunun araştırılması ve ivedili bir şekilde tespit edilmesi yönünde umarım gerekli çalışmalar başlatılır.
Bizler Köy Okulları Gelişim Derneği olarak elimizden gelen tüm imkanlarla deprem bölgesi için seferber olduk. Bölgeyi eğitime en minimum hazır hale getirene kadar çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”
Pınar Bilecen: Çocukları fazla etkinliğe boğmamak gerekiyor
Deprem bölgesindeki etkinliklere dikkat çeken KOG Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Bilecen, “Deprem bölgesindeki çocuklarımızı fazla etkinliğe boğmamak lazım. Çocukların, içlerindeki tüm duyguyu da yaşamaları gerekiyor. Aksi takdirde bu tür bastırılmış duygular ilerde asansöre binememe, korkulu rüyalar gibi travmalara neden olabilir. KOG eylem planı çalışmalarımızı bunları dikkate alarak yön verdik. Ayrıca bölgedeki her okulda en az bir tane rehber öğretmeni olması şart. Ancak Soner beyin de dediği gibi bu öğretmenlerin depremzede olmaması önemli. Depremde ailesini kaybetmiş bir öğretmenin çocuklara çok faydalı bir psikolojide olabileceğini düşünmüyorum” dedi.
Bilecen, dernek çalışmalarına destek çağrısında bulunarak, “Deprem bölgesindeki öğrencilerimize destek olmak isteyen gönüllü öğretmenlerimiz online eğitimlerle branşa göre ders verebilir, saha projelerine destek olarak aktif katılım sağlayabilirler. Ayrıca bir köy okulunun daha gelişmesine öncülük etmek isteyenler sponsorlarla iletişime geçilmesine yardımcı olarak destek sağlayabilir” dedi.