Doğal afetlerde sosyal medya kullanımı nasıl olmalı? Eğer bir afet kuruluşu değilseniz sosyal medyanın nasıl kullanılması gerektiğinden bahsedeceğim..
Sosyal medya gün geçtikçe hızı ve etkileşimi ile artarak gelişen ve ilerleyen bir alandır. Kriz iletişimi ise artık sosyal medya ile de mümkün olabilmektedir. Bu alanın kesişme noktası, iletişim strateji uzmanları ve iletişim araştırmacıları için büyük bir önem tanışamaktadır. Bunun yanında sosyal medyanıza yön veren reklam ajansları ve freelancer olarak çalışan sosyal medya uzmanları kriz iletişimi ile paydaşlarla anlık iletişim ve kısa sürede hedef kitlenizin sizler ile ilgili görüşlerinin değişim gücü ile de ön plana çıkmaktadır.
Afet iletişimi, kriz iletişimi ve risk iletişimi birbirine yakın üç alandır ve aynı şekilde birleşik olarak kullanılmalıdır. Tüm kuruluşlarda olduğu gibi, afet ile ilgili kuruluşların da sosyal medyayı içeren bir kriz planına ihiyaçları vardır. Afet ile ilgili bir kuruluş olmasanız bile insanları doğru yönlendirmek ve acılarını paylaşmak, elinizdeki imkanlarla yardımcı olmaya çalışmak doğru bir iletişim şekli olacaktır.
Eğer bir afet kuruluşu değilseniz sosyal medyanın nasıl kullanılması gerektiğinden bahsedeceğim.
- Doğal afetlerde elverişli olan (Orman yangını,sel baskını, deprem vb.) bölgelerin son olarak yaşadığımız üzücü kahramanmaraş depremi için sosyal medya stratejileri o bölgede iletişimi sağlayacak ve iletişimi kolaylaştıracak bir hashtag kullanabilirsiniz. Bu hashtag, hem afetzedelerin aralarındaki iletişimi sağlar hem de ulusal ölçekte afetten haber almak isteyen kişilerin haberleri olmasını sağlar.
- Sizler ve şirketinizin ”GEÇMİŞ OLSUN” mesajınıza ve bu paylaşımı yapmanıza kimsenin ihtiyacı yok gibi düşünebilirsiniz. Bu yanlış bir stratejidir. Küresel ve ya lokal bir işletme olsanız dahi Türkiye vatandaşlarının üzerinden para kazandığınız sürece sadece afetzedelerin değil lokalinde bulunduğunuz insanlar içinde bu önemlidir. Sadece doğal afetin olduğu yer değil sosyal medyada bulunmanız sizin her il veya ilçede var olduğunuz anlamına gelir. Söylediğim gibi acılarını paylaşmak, elinizdeki imkanlarla yardımcı olmaya çalışmak doğru bir iletişim şekli olacaktır.
- Yaptığınız yardımı ”GÖSTERE GÖSTERE” paylaşmanız evet hoş karşılanmıyor olarak gözükebilir. Türk örf ve adetlerinde yapılan yardımları ”Sağ elinin verdiğini sol elin görmesin” yani yaptığın iyiliği senden başka kimsenin bilmemesini, şov amacı taşımamasını vurgulayan bir hadis vardır. Fakat hedef kitleniz bunu yardım etmiyor, insanlara değer vermiyor olarak değerlendirecektir.
- 4Afet ve savaş gibi krizlerde art niyetli kampanyalar, dolandırma ve haberler bilinçli olarak yayılır. Yanlış haberlerden ve kampanya yönlendirmekten kaçının. Devletin kanallarına yönlendirme yapabilirsiniz. Afetzedelere yönelik yapılan asılsız paylaşımlar ve bir amaca hizmet etmeyen paylaşımların kimseye bir faydası dokunmayacaktır.
- Son olarak ileriye dönük afetzedeler için kullanılmayı planlanan hiçbir ürününüz için reklam vermeyin. Zamanı geldiğinde kullanılmadığı ortaya çıktığı zaman markanız değer kaybedecektir.